Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisanie w sposób niechlujny jest brakiem szacunku dla osób, które to czytają. Minimalnym nakładem własnego czasu można to w bardzo łatwy sposób zmienić. Po pierwsze,  już prawie każda przeglądarka ma wbudowaną wtyczkę sprawdzającą pisownie. Potrafi ona nawet zaproponować poprawną wersję tego słowa. Ja sam nie jestem orłem z języka polskiego. Dość często po przeczytaniu swoich wypocin dokonuję edycji tego co napisałem. Założę się o dobre piwo, że w moim poście znajdzie się kilka błędów.

Problemy z poprawnym pisaniem, nie zwalniają z wyduszenia z siebie choć odrobiny wysiłku i dobrej woli.

• Lubię to 8
Opublikowano

Mam 55 lat.

Czasem jestem poważny☺️

Na Forum łączy nas Malawi.

Zbiór jest dość ograniczony.

Lepiej, by nikt kto jest poza głównym nurtem (np pisze niezbyt ortograficznie) nie czuł się źle w naszym gronie.

Innym razem główny nurt będzie dotyczył innej sprawy, a potem jeszcze innej...Bo nie zawsze będzie to ortografia. Mogę z historii Forum wymienić wiele innych przykładów źródeł konfliktów. Ale nie w tym rzecz.

Każdy tutaj ma dobre intencje.

Każdy niech zrobi krok w tył i weźmie głęboki oddech.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie i Panie tu nikomu nie chodzi aby kogoś piętnować za styl pisania ale o minimum wysiłku przy stawianiu znaków interpunkcyjnych czy polskich liter.

Nie wierzą aby Tomek czy ktokolwiek inny nie był w stanie tego minimum wykonać. Gdybym tak twierdził to oznaczałoby, że tych osób nie szanuje a nawet im ubliżam.

Ostatnio mam mniej czasu na czytanie i moderowanie forum i jestem wdzięczny kolegom którzy jako moderatorzy powinni czytać wszystkie posty.  Proszę zrozumcie ich, że czytanie postów pisanych "jednym ciągiem" jest bardzo męczące i irytujące. Nikt nie chce nikogo banować czy usuwać takich postów, tylko prosimy o te minimum wysiłku, co nie powinno być chyba aż takim problemem.

Każdemu zdarzają się błędy czy to spowodowane pośpiechem, czy pisaniem z telefonu itp. i nikt takich pojedynczych błędów nikomu nie wytyka.

Edytowane przez eljot
  • Lubię to 8
Opublikowano (edytowane)

Chce nie które osoby przeprosić za zaistniało sytuacje na forum.

Wiadomo jak siedzę w pracy  i odpisuję na forum ,zdarzają się  takie wpadki jak zaczynając zdanie z małej litery zacznę albo gdzieś przecinka nie postawię .

Staram się cały czas pracować  na tym tylko już mi to w krew weszło :) 

Tak jak wyżej pisałem w postach mniej będę się udzielał żeby nikogo nie raziło moje pisanie :( 

Edytowane przez TOMEKSIEDLCE
  • Lubię to 9
Opublikowano
14 minut temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

Chce nie które osoby przeprosić za zaistniało sytuacje na forum.

Wiadomo jak siedzę w pracy  i odpisuję na forum ,zdarzają się  takie wpadki jak zaczynając zdanie z małej litery zacznę albo gdzieś przecinka nie postawię

Najważniejsze, że się chce. Chwila pracy i wejdzie Ci w krew dobre pisanie. Pozdrawiam :)

• Lubię to 2
Opublikowano
23 minuty temu, marcin1ja1 napisał:

Pisanie w sposób niechlujny jest brakiem szacunku dla osób, które to czytają. Minimalnym nakładem własnego czasu można to w bardzo łatwy sposób zmienić. Po pierwsze,  już prawie każda przeglądarka ma wbudowaną wtyczkę sprawdzającą pisownie. Potrafi ona nawet zaproponować poprawną wersję tego słowa. Ja sam nie jestem orłem z języka polskiego. Dość często po przeczytaniu swoich wypocin dokonuję edycji tego co napisałem. Założę się o dobre piwo, że w moim poście znajdzie się kilka błędów.

Problemy z poprawnym pisaniem, nie zwalniają z wyduszenia z siebie choć odrobiny wysiłku i dobrej woli.

To ja w takim razie, zamawiam to piwo :D

Jednak na poważnie. Język polski, tak na dobrą sprawę, jest dość trudnym językiem jeśli chodzi o pisownię. Interpunkcja jest zmorą wielu osób, w tym także i moją. Oczywiście, są błędy niewybaczalne, jak "ktury", "warzne" itp.

Trzeba pamiętać o jednym, nasze mózgi, są przystosowane do rozumienia słów:

1344943479_8grjyr_600.jpg

Te 10%, to oczywiście ściema.

I kolejny tekst :

120774856838945209.jpg

Owszem, czasem składnia zdań, jest fatalna, ale przecież potafimy przekształcić sobie sami takie zdania, według własnego toku myślenia.

Opublikowano (edytowane)

I jak przy każdej takiej dyskusji pojawiły się dwa obozy. Pierwszy to osoby dla których odrobina wysiłku w napisanie czegoś na forum jest istotna. Drugi obóz to takie osoby dla których najważniejsza jest treść i to nie ważne czy pisana ciągiem ale treść. O ile osoby z pierwszego obozu są w stanie te drugie zrozumieć w drugą stronę już to nie działa. Niby ludzie dorośli ale nie popuszczę. Ehhh co się z tym forum dzieje?! Fochy, obrażanie się. Tłumaczenia, że tak ktoś pisze i musimy to przyjąć są śmiechu warte. To ja od dzisiaj zacznę pisać jednym ciągiem bo tak już piszę. Czyktośmicośzrobi?Przecieżwystarczyzobaczyćnamójprofil. No bez jaj. Podstawy. Ja też piszę z błędami i tego nie ukrywam. Każdemu można coś wytknąć ale należy starać się to zmieniać. Kto nie chce nie musi pisać. Ludzie na forum przychodzą i odchodzą. Z drugiej strony modem nie jestem więc to nie mój problem. Osobiście staram się takich postów nie czytać i tyle. Można pomylić się raz, dwa ale ciągle to już przesada.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
15 minut temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

Tak jak wyżej pisałem w postach mniej będę się udzielał żeby nikogo nie raziło moje pisanie :( 

@TOMEKSIEDLCEty tak poważnie? Pokaż, ze masz jaja i weź się do roboty. Nigdy nie byłem orłem z języka polskiego, pamiętam, że moje zeszyty zawsze były pokreślone na czerwono przez nauczyli, byk na byku. Do dziś jest mi wszystko jedno "u" czy "ó", 'ż" czy "rz", ale pisząc dla kogoś staram się żeby było dobrze. Nie musisz napisać posta w minutę, pisz go tak jak ja w 3 minuty. Sprawdź teks w Wordzie, włącz sprawdzanie w przeglądarce, przeczytaj dwa razy to co napisałeś i dopiero publikuj. Ja tak robię i jakoś i w żaden sposób mi to nie ubliża. Nie jesteś jedyny, który ma problemy z poprawnym pisaniem, popraw się i pisz jak najwięcej ?

• Lubię to 5
Opublikowano (edytowane)

@Jerry_jerry znowu zaczynasz kolego walkę na forum :)

Pokażcie mi kiedy pisałem ciągiem zdaniowym , koledzy  trzeba udowodnić a nie pisać głupoty  na kogoś .

Jak wyżej pisałem w poście przyznaję się do błędu ,anie do tego czego nie robiłem :)

Dajcie dowody  cwaniaki wtedy się pobawimy :) 

Edytowane przez TOMEKSIEDLCE
  • Lubię to 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Post_Mortem napisał:

Niemniej jednak zakładam, że każda z osób, które udzielają się na tym forum została poddana powszechnemu obowiązkowi szkolnemu, a o tym, że zdanie zaczyna się od dużej litery, a kończy kropką uczą już w pierwszej klasie szkoły podstawowej. Również w pierwszej klasie szkoły uczniowie poznają pełny alfabet i uczą się liter zawierających znaki diakrytyczne.  Do stosowania powyższych zasad nie potrzeba ani słownika ortograficznego, ani znajomości ortografii. W świetle powyższego, z całym szacunkiem jakim Cię darzę Krzysztofie, ale takie argumenty jak ten:

3 godziny temu, pozner napisał:

Gdybyś zajrzał do profilu Tomka, do jego postów, to byś się zorientował, że żadne upomnienia, czy prośby nic nie dadzą. Tomek tak pisze. 

są po prostu żenujące.

Masz rację, ale...małe ale. Ludzie są różni i mają różne życiorysy. Nie wiem, dlaczego Tomek tak pisze i nie będę w to wnikał, ale ocenianie go na podstawie tylko postów i stawianie go pod pręgierzem, jest nie w porządku. Mam syna z dysgrafią, dysleksją i wszystkim, co na dys. Potrafi zrobić 2 błędy w jednym, krótkim wyrazie i nie zdaje sobie z tego sprawy. Napiszecie, że jest wtyczka ortograficzna, ale nie każdy musi to ogarniać. Trochę tolerancji i wyrozumiałości. Tak na prawdę nie wiemy, kto jest po drugiej stronie. Też uważam, że takie sprawy trzeba wyjaśnić, ale w dyskretny sposób. Sam byłem kilka razy potraktowany na czerwono i nie czułem się komfortowo. Założyłem nawet temat w tej sprawie, gdzie zgłaszałem inną formę załatwiania takich spraw, bardziej dyskretną, przez PW. Gdyby od początku było to tak załatwiane, to nie byłoby teraz takiego gorącego wątku. Postawcie się na miejscu Tomka, jak byście się czuli czytając o sobie, że jesteście niechlujami, leniami i nie szanujecie innych forumowiczów. Do tego sprowadzają się wasze uwagi.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.