Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam na imię Jakub. Dwa tygodnie temu przedstawiłem swoje pierwsze Malawi , które dzięki waszym szczerym wypowiedzią okazało się totalną porażką ?.Wszystkie podpowiedzi wziąłem do siebie i startuje po raz drugi.Więc przypomnę mój zbiornik to 240 l 110x40x60.Za filtrację mechaniczną odpowiada Circulator 1500 Aquaela, filtracja biologiczna  to filtr zewnętrzny Auqa Nova NCF 800 zasypany bioceramiką.Grzałka to Aqua nova 300 W .Temperatura w akwarium to 27 stopni.Podłoże to biały piasek kwarcowy o gradacji 0.5.Kamienie NERO ( czarny łupek) , które są ustawione na kratkach do zlewozmywaka?.

Parametry wody: (Testy kropelkowe JBL)

PH - 7.0

KH - 14

NH4 - 0,05

NO2 - 0.6

NO3 - 1

Poniżej zdjęcie obecnego zbiornika.Dziękuję ?

IMG_20180511_120405.thumb.jpg.e127b92cdd87e116792856f8a0f76f8f.jpg

Opublikowano

..cześć Jakub po raz wtóry:)

Jest zdecydowanie lepiej . Można ewentualnie jeszcze popracować na troszkę innym ustawieniem kamieni . Na zasys  NCF  możesz założyć jakąś gąbkę która będzie pełnić rolę prefiltra. Ale to detale. Jeszcze jedno:

17 minut temu, Jakub 1986 napisał:

.Więc przypomnę mój zbiornik to 240 l 110x40x60

..to jest 264 litrów.

Życzę powodzenia.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Nawet jesli grzalka bedzie potrzebna to nie 300W. U mnie w podobnym litrazu 150W ustawione na cwierc gwizdka trzyma spokojnie 25-26 stopni. 

Opublikowano

Witaj na forum!

Piszesz że startujesz zbiornik drugi raz po uwagach kolegów,ale widzę że do końca forumowych lekcji nie odrobiłeś(bez urazy oczywiście) ;) 

Pierwsze co rzuca mi się w oczy to zbyt niska aranżacja...Dodałbym więcej wyższych/większych kamieni aby podnieść konstrukcję,oraz przy okazji zasłonić kłujący w oczy sprzęt(rurki,grzałkę)...No chyba że taki widok nie przeszkadza Tobie to rozumiem :) 

Aquaela obniżyłbym tak aby gąbka była gdzieś 3-4cm nad piaskiem...Również pozbyłbym się z niego tej białej rurki napowietrzającej...

Wylot z filtra zewnętrznego skierowałbym w stronę tafly wody w kierunku tak na połowę długości przedniej szyby tak aby nią poruszał(ale z tego co widzę masz tak zrobione)...Natomiast wylot z Aquaela skierowałbym na tylną szybę w kierunku grzałki...

Przepraszam za małe OT w temacie...Mam nadzieję że moderatorzy mi wybaczą...

Także Jakubie jeśli chcesz coś poprawić w swoim zbiorniku to poproś moderatora aby przeniósł Twój temat do odpowiedniego działu,bo w tym się tylko przedstawiamy...

Powodzenia ;)