Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, miałem Hary i Yellow z Malawi Sląski i padały tylko yellow ale to raczej w wyniku "agresywnej polityki samca" ? Hary zyją do dziś  i maja się dobrze. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić że u chodowcy ryby maja się dobrze a po zakupie zaczynają padać. Co do jakosci zakupionych ryb nie mam też nic do zarzucenia. 

Edytowane przez Bezprym
Opublikowano
Nie wiem, miałem Hary i Yellow z Malawi Sląski i padały tylko yellow ale to raczej w wyniku "agresywnej polityki samca" Hary zyją do dziś  i maja się dobrze. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić że u chodowcy ryby maja się dobrze a po zakupie zaczynają padać
Może miałeś farta i akurat trafiłeś na dobrą partię

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Możliwe tylko że Hary wpadły w zastępstwie zamiast Callainosów cobalt blue  z polecenia chodowcy,więc byłby to duży fart. ?

Edytowane przez Bezprym
Opublikowano

Jak widać w testach wszystko jest ok , co prawda no3 jest między 5 a 10 bo te dwa kolory na palecie są bardzo podobne , natomiast na pewno nie mają 15 . Czy KH na poziomie 11 to może wpływać na zdychanie ? Przeważnie zdychaly tak jakby się duszac , wczoraj jedna przez jakiś czas pływała jakby bokiem , jakby jakiś paraliż miała aż wkoncu zdechła . Karmione są NF , OSI i jedna z tropicala z czosnkiem także pokarmy wysokiej jakości. Woda nie śmierdzi , natlenowanie duże bo jebao rw4 ustawione na falowanie tafli wody i wylot z jbl e901 mechanika ustawiony z drugiej strony też na tafle , plus napowietrzacz . Jedzą normalnie , jak zawsze wiecznie głodne . Tylko następna sprawa od tego Malawi Śląsk dwie z tych co jeszcze żyją stały się takie strasznie chude. Już nie mam pomysłu co może być nie tak , może coś z biologa wyjąć ? Biolog to jbl e901 i tam są 2 koszyki lawy , 1 koszyk ceramiki i 1 koszyk węgla który wymieniam co 3 tyg. 

Dodam tylko że jak napisałem do tego z Malawi Śląsk jaka jest sytuacja powiedział żeby przyjechać da za darmo tyle ryb ile zdechło 

Opublikowano

Ph to od 7 do 7.5 - 8 też bardzo podobne kolory i dość ciężko jednoznacznie wskazać , a mam test ph od 3 do 10 , widziałem że są dokładniejsze , ale to trzeba by kupić dodatkowy test na konkretny przedział . 

Opublikowano

Ale może to być przez ph jak jest między 7 a 7.5 ? Kumpel miał w 420 pyszczaki i normalnie miał ph takie jak w kranie , miał zdrowe, duże ryby 

Opublikowano

Nie masz pewności czy masz 7 7.5 czy 8, a może masz poniżej 7? Uzupełnienie kosztuje 15zł to nie majątek, a będziesz miał dokładny pomiar

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
7 godzin temu, Lukasz22 napisał:

Biolog to jbl e901 i tam są 2 koszyki lawy , 1 koszyk ceramiki i 1 koszyk węgla który wymieniam co 3 tyg. 

Na Twój zbiornik jako złoże biologiczne wystarczy 1l lawy bądź ceramiki i to wszystko...

7 godzin temu, Lukasz22 napisał:

Dodam tylko że jak napisałem do tego z Malawi Śląsk jaka jest sytuacja powiedział żeby przyjechać da za darmo tyle ryb ile zdechło 

Odpuść Sobie zakupy u tego sprzedawcy,bo do hodowcy mu daleko...

Więcej na jego temat znajdziesz negatywnych opinii niż pozytywnych...

• Lubię to 1