Skocz do zawartości

Malawi by czaro998 (180x60x60)

czaro998

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Długo się zastanawiałem czy założyć watek w tym dziale, powód moich wątpliwości był jeden brak doświadczenia.

Wiecie techniczne wykonanie szafki lub oświetlenia akwarium nie sprawiały mi problemu wręcz były przyjemnością

Za to już życie rybek i prawidłowe dbanie o nie to inna bajka, po prostu miałem obawy że coś zrobię nie tak a koledzy z forum zmieszają mnie z błotem.

No dobra skoro piszę ten watek to decyzja zapadła będę pokazywał swoje akwarium co pewien czas oczywiście wzloty i upadki (mam cichą nadzieje że takich nie będzie dużo)

Akwarium  jak w tytule wymiary 180x60x60

filtracja oparta na sumpie

Obsada 5 gatunków:

1. Cynotilapia sp hara gallireya reef                     - 10 szt. 

2. Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano  - 10 szt. 

3. Labidochromis Caeruleus Kakusa                   - 10 szt.

4. CYNOTILAPIA ZEBROIDES JALO REEF           - 10 szt.

5. Pseudotropheus Acei Luwala                           - 15 szt.

Czemu taki wybór po prostu zobaczyłem prawie wszystkie proponowane przez kolegów ryby na żywo i te przypadły mi i żonie do gustu oraz wybrałem wariant z mniej agresywną obsadą:)

Jak koledzy by mieli jakieś poważne uwagi to poproszę pisać wiadomości prywatnie to założę wątek w odpowiednim dziale by go przedyskutować i wyjaśnić !!! 

Pierwszy post może ulec zmianie jak się coś przypomni lub nagram coś fajnego ( muszę pomyśleć nad jakimś sprzętem do nagrywania)

• Lubię to 8

Kilka dni minęło więc pora coś wrzucić

W tym tygodniu trochę się działo zaliczyłem jedną wpadkę - dwa yellow wpłynęły mi za tło. Nawet nie spodziewałem się jak małą szczelinę znalazły między tłem a szybą ?

I zaczęła się operacja wydostania ich z stamtąd trwała dobre pół dnia i skoczyła się wydłubaniem dwóch dziur w tle poniżej linii piasku. 

W efekcie akcji ratunkowej jeden yellow przeżył i ma się dobrze, drugi niestety nie ? szczegółów nie będę opisywał, w każdym bądź razie rybkę za tła wydobyłem a szczelinę zabezpieczyłem.

Z tego co zauważyłem to  yellow  są mniejsze od pozostałych  i często chowają się między kamieniami, skutkuje to tym że są ostatnie w kolejce do baru.

Po tej rewolucji w akwarium, pyśki stały się nieufne i zwiewały na widok ludzi. Więc podpatrzyłem gdzieś na internecie jak oswoić/przyzwyczajać ryby do siebie,

Po trzech dniach wygląda to tak ?

A przy okazji może w ten sposób przeprowadzę za pół roku redukcję obsady ?

Film wrzucam jeszcze w jednym celu. Jak macie jakieś uwagi co do wyglądu ryb to podpowiedzcie coś?

• Lubię to 2

• 2 miesiące temu...

Po kilku miesiącach od zarybienia a zarybiałem 04.05.2018 rybki przystąpiły do tarła. Przyznam że żadnego nie widziałem - brak czasu ☹️

Możecie mi wierzyć lub nie w pewnym momencie miałem inkubujących 8 samic w tym:

6 - Acei,

1 - Maingano  

1 - Jalo

Postanowiłem że nie będę odławiał i co się uchowa to ok

Raz siedząc przed telewizorem widziałem tylko zainteresowanie ryb pod kamieniami wnioskuję ze wtedy jedna z samic Acei wypuściła młode,

I jakież było moje zdziwienie jak chciałem w sobotę popłukać gąbki sumpa

1347898969_20180724_2011181.thumb.jpg.dddec1dc92f983e1f2418dfa00c96ee5.jpg

Docelowo mam już 4 młode z dwóch miotów acei z jednego przeżyła 1 i drugiego 3

są już w kotniku chowają się w tych plastikowych szczelinach.

823159906_20180729_1904591.thumb.jpg.8d70afc05d65e1e1f5487783dd0914e6.jpg

może jeszcze uchowały się jakieś młode między kamieniami, ale na razie nie zauważyłem.

Pozostałe samiczki jeszcze noszą młode, może też wpadną do komina - docelowo do sumpa i tym sposobem też przeżyją ?

A tak wygląda teraz mój zbiorniczek

• Lubię to 5

13 godzin temu, czaro998 napisał:

Możecie mi wierzyć lub nie w pewnym momencie miałem inkubujących 8 samic w tym:

6 - Acei,

1 - Maingano  

1 - Jalo

Ja Tobie wierzę bo miałem podobnie ;) 

Dzień po podmiance w moim zbiorniku cztery samice saulosi inkubuje ikrę,a w kolejnym dniu zauważyłem że piąta samica...

Ps.Mała rada w kwestii kotnika siatkowego...Jeśli chcesz aby narybek przetrwał to nasyp na dno kotnika troszkę piachu,aby dorosłe ryby nie widziały maluchów,bo nawet przez siatkę mogą je dopaść...

Zbiornik ładnie się prezentuje szczególnie że glony na tle,kamieniach dodały mu naturalnego klimatu :) 

• Dziękuję 1

• 7 miesięcy temu...

Akwarium już funkcjonuje kilka miesięcy na szczęście do tej pory rybki są zdrowe i nic im nie dolega 😊

Tak naprawdę to jedyny problem to przerybienie, trochę urosły od czasu założenia i zaczyna robić się ciasno.

Co do układów to najbardziej przejrzysty układ haremowy zrobił się z JALO REEF w układzie 2+4 te dwa samce zajęły najlepsze terytorium na środku i mają posłuch w akwarium ale nie zauważyłem jakiś wielkich walk wystarczy że podpłyną i inne rybki schodzą im z drogi.

Następne w kolejce są hary  - 3 dominujące samce które obrały terytoria na skraju akwarium, a pozostałe to nie wiem czy samica czy zdominowany samiec w sumie to 7/2 (chyba)

Jest jeszcze Maingano w układzie 4/6 ale tylko 2 samce trzymają małe rewiry.

W związku z brakiem miejsca na dnie Acei potrafią przeprowadzić tarło na tle strukturalnym, oczywiście na pionowej ścianie samica nie potrafi połapać wszystkich jajek, ku wielkiej uciesze gapiów czekających na takie pyszności podane do stołu 😁

Ale każdy gatunek zdążył już naprodukować sporą ilość potomstwa i jak wcześniej martwiłem się o młode to teraz mam już ich dość

Pozostałe ryby stanowią raczej tło lub czasami przegonią się wewnątrz swego gatunku.

Zapraszam na krótki film

Edytowane przez czaro998
  • Lubię to 7

Dziś zrobiłem całkiem poważną redukcję obsady, oczywiście bez wyjęcia wszystkich kamieni i spuszczenia połowy wody bym se nie poradził 😀

na razie w sumpie wylądowały:

Iodotropheus Sprengerae Makokola Red - 6 szt.

Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano  - 1 samiec

Pseudotropheus Acei Luwala - 6 szt.

Cynotilapia hara  - 3 samce (mam nadzieję że następcy szybko się wybarwią)

Labidochromis Caeruleus Kakusa - 1 szt.

Co daje razem 17 szt.

Ryby poczekają u mnie do środy. A potem jestem mówiony że, oddam je do zoologa w Białymstoku.

Szkoda że nie znalazły miejsca u nikogo z forum 😟

Oprócz tych dorosłych to odłowiłem chyba ze 20 szt. narybku które wylądowały w małym akwarium, tu dodam że, w zeszłym tygodniu już oddałem część młodych tj. 10szt.

1766104382_11_03.2019-redukcjaobsady(1).thumb.jpg.74fae4cdc034569d2e6dedf8fd2434d7.jpg

I naprawdę nie wiem jak część młodych zdołała się schować, chyba za tłem bo jak zalałem znów zbiornik to 5 sztuk skądś wypłynęło jak by niby nic 😲

Trudno następnym razem się nie schowają.

Na koniec dodam że, byłem tak przyzwyczajony do dużej ilości ryb w akwarium a teraz jakoś tak PUSTO😮

• Lubię to 3

27 minut temu, czaro998 napisał:

Oprócz tych dorosłych to odłowiłem chyba ze 20 szt. narybku które wylądowały w małym akwarium, tu dodam że, w zeszłym tygodniu już oddałem część młodych tj. 10szt.

Ok, teraz doczytałem to. Myślałem, że to sump:P

• Lubię to 1