mwojciechowski47 Opublikowano 3 Maja 2018 #1 Opublikowano 3 Maja 2018 (edytowane) Dzisiaj odwiedził mnie kolega też jest akwarystą.Gdy wszedł do mojego salonu (nie wiedział że założyłem Malawi) powiedział cytuję tu jego słowa ;o jakie masz ładne akwarium dla ,ubogich' .W późniejszej rozmowie spytałem się go dlaczego tak sądzi,powiedział mi, parę kamieni z pola, trochę żwiru z torowiska,żarówka osram i już masz malawi? jestem ciekaw jak odniesiecie się do jego słów.Dodam jeszcze że kolega jest akwarystą roślinnym. Edytowane 4 Maja 2018 przez AndrzejGłuszyca Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 3 Maja 2018 #2 Opublikowano 3 Maja 2018 5 minut temu, mwojciechowski47 napisał: W późniejszej rozmowie spytałem się go dlaczego tak sądzi,powiedział mi, parę kamieni z pola, trochę żwiru z torowiska,żarówka osram i już masz malawi ..i coś w tym jest. Z tym ,że my sami tu na forum podnosimy podnosimy rangę prowadzenia naszego biotopu pod chmury. A jest to jedno z łatwiejszych obok BW. Cytuj
mwojciechowski47 Opublikowano 3 Maja 2018 Autor #3 Opublikowano 3 Maja 2018 I który inny biotop mam takie wspaniałe ryby? Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 3 Maja 2018 #4 Opublikowano 3 Maja 2018 1 minutę temu, mwojciechowski47 napisał: I który inny biotop mam takie wspaniałe ryby? ..żaden inny . I glony nie męczą jak w roślinnym:) Cytuj
mwojciechowski47 Opublikowano 3 Maja 2018 Autor #5 Opublikowano 3 Maja 2018 Zresztą jak by podliczyć ile hajsu włożyłem w ten biotop to nie jest takie dla ubogich? Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 3 Maja 2018 #6 Opublikowano 3 Maja 2018 (edytowane) 4 minuty temu, mwojciechowski47 napisał: Zresztą jak by podliczyć ile hajsu włożyłem w ten biotop to nie jest takie dla ubogich? ..myślę ,że nie koszty jemu chodziło. Bo każdy akwarysta wie ,że nie jest to tanie hobby. Pewnie o prostotę urządzenia i dostępność do elementów aranżu co też zaznaczył mówiąc to co wyżej zacytowałeś. Myślę ,że pisząc ,że to dla biednych użył pewnego rodzaju przenośni. Jeżeli nie to jest w błędzie co wszyscy wiemy:) Edytowane 3 Maja 2018 przez AndrzejGłuszyca Cytuj
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 3 Maja 2018 #7 Opublikowano 3 Maja 2018 (edytowane) nasz Biotop Malawi jest najlepszym do hodowli ryb,obserwacja ryb jak samiec pilnuje rewiru i samice zagania do tarła są nie zapomnianym przeżyciem Edytowane 3 Maja 2018 przez TOMEKSIEDLCE Cytuj
mwojciechowski47 Opublikowano 3 Maja 2018 Autor #8 Opublikowano 3 Maja 2018 (edytowane) Tak wiem.Tak sobie ogólnie mówię że koszty są takie same jak w innych biotopach Miałem wiele innych biotopów,rosliniaka, ale to właśnie w malawi się zakochałem ze względu na ryby a nie zielsko czy inne robaki(krewetki,raki,kraby?). Edytowane 3 Maja 2018 przez mwojciechowski47 Cytuj
Gość Opublikowano 4 Maja 2018 #9 Opublikowano 4 Maja 2018 Oczywiście każdy ma wolny wybór i może sobie zrobić biotop o jakim tylko marzy - w dzisiejszych czasach wszystko można. Trzeba było jednak spytać kolegi co on widzi w roślinnym akwa? Tam na pierwszym miejscu jest zielone a ryby to taki dodatek. Ciągłe bawienie się w ogrodnika to nie dla mnie. W malawi może i jest ubogo ale dzięki temu widzimy piękno ryb. Ich barwy, zachowania. To jest to. W roślinnym ryby gdzieś pochowane i jedynie ściana z badyli. Jeśli chodzi o koszta to wcale tanio nie jest. Co prawda po pewnym czasie przestałem liczyć ale do tanich hobby to akwarystyka nigdy nie należała. W zasadzie żadne hobby nie jest tanie bo na zapalencach, którzy są w stanie wydać każdą złotówkę najlepiej się zarabia. Nie ma co się przejmować. Ten kto będzie chciał skrytykować to i tak to zrobi - nawet gdybyś miał 1000 litrowe morskie. Tylko Ty wiesz ile pracy kosztuje grzebanie w tym biednym biotopie. Ja jeszcze nigdy złego słowa nie usłyszałem od osoby, która u mnie gościła. Może po wyjściu pupę obsmarowala ale co mnie to. To mój cyrk i moje małpy. Wieczorne spogladanie na akwa wszystko rekompensuje a maruderzy niech znajdą swoje hobby. Cytuj
bobanr Opublikowano 4 Maja 2018 #10 Opublikowano 4 Maja 2018 14 godzin temu, mwojciechowski47 napisał: W późniejszej rozmowie spytałem się go dlaczego tak sądzi,powiedział mi, parę kamieni z pola, trochę żwiru z torowiska,żarówka osram i już masz malawi? jestem ciekaw jak odniesiecie się do jego słów.Dodam jeszcze że kolega jest akwarystą roślinnym. Przekaż koledze, że moje kilka kamieni wykopała, warta kilkaset tysięcy zł, koparka w trakcie wykonywania wykopów dla wartej kilka milinów inwestycji. Tyle w kwestiach finansowych jeśli traktować te słowa dosłownie. 1 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi