Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj odwiedził mnie kolega też jest akwarystą.Gdy wszedł do mojego salonu (nie wiedział że założyłem Malawi) powiedział cytuję tu jego słowa ;o jakie masz ładne akwarium dla ,ubogich' .W późniejszej rozmowie spytałem się go dlaczego tak sądzi,powiedział mi, parę kamieni z pola, trochę żwiru z torowiska,żarówka osram i już masz malawi? jestem ciekaw jak odniesiecie się do jego słów.Dodam jeszcze że kolega jest akwarystą roślinnym.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
5 minut temu, mwojciechowski47 napisał:

W późniejszej rozmowie spytałem się go dlaczego tak sądzi,powiedział mi, parę kamieni z pola, trochę żwiru z torowiska,żarówka osram i już masz malawi

..i coś w tym jest. Z tym ,że my sami  tu na forum podnosimy  podnosimy rangę prowadzenia naszego biotopu pod chmury. A jest to jedno z łatwiejszych  obok BW.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, mwojciechowski47 napisał:

Zresztą jak by podliczyć ile hajsu włożyłem w ten biotop to nie jest takie dla ubogich?

..myślę ,że nie koszty jemu chodziło. Bo każdy akwarysta wie ,że nie jest to tanie hobby. Pewnie o prostotę urządzenia i dostępność do elementów aranżu co też zaznaczył mówiąc to co wyżej zacytowałeś.

Myślę ,że pisząc ,że to dla biednych użył pewnego rodzaju przenośni. Jeżeli nie to jest w błędzie co wszyscy wiemy:)

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)

nasz Biotop Malawi jest najlepszym do hodowli ryb,obserwacja ryb jak samiec pilnuje rewiru i samice zagania do tarła :)

są nie zapomnianym przeżyciem 

Edytowane przez TOMEKSIEDLCE
Opublikowano (edytowane)

Tak wiem.Tak sobie ogólnie mówię że koszty są takie same jak w innych biotopach

Miałem wiele innych biotopów,rosliniaka, ale to właśnie w malawi się zakochałem ze względu na ryby a nie zielsko czy inne robaki(krewetki,raki,kraby?).

Edytowane przez mwojciechowski47
Opublikowano

Oczywiście każdy ma wolny wybór i może sobie zrobić biotop o jakim tylko marzy - w dzisiejszych czasach wszystko można. Trzeba było jednak spytać kolegi co on widzi w roślinnym akwa? Tam na pierwszym miejscu jest zielone a ryby to taki dodatek. Ciągłe bawienie się w ogrodnika to nie dla mnie. W malawi może i jest ubogo ale dzięki temu widzimy piękno ryb. Ich barwy, zachowania. To jest to. W roślinnym ryby gdzieś pochowane i jedynie ściana z badyli.;) Jeśli chodzi o koszta to wcale tanio nie jest. Co prawda po pewnym czasie przestałem liczyć ale do tanich hobby to akwarystyka nigdy nie należała. W zasadzie żadne hobby nie jest tanie bo na zapalencach, którzy są w stanie wydać każdą złotówkę najlepiej się zarabia. Nie ma co się przejmować. Ten kto będzie chciał skrytykować to i tak to zrobi - nawet gdybyś miał 1000 litrowe morskie. Tylko Ty wiesz ile pracy kosztuje grzebanie w tym biednym biotopie. Ja jeszcze nigdy złego słowa nie usłyszałem od osoby, która u mnie gościła. Może po wyjściu pupę obsmarowala ale co mnie to. To mój cyrk i moje małpy. Wieczorne spogladanie na akwa wszystko rekompensuje a maruderzy niech znajdą swoje hobby.

Opublikowano
14 godzin temu, mwojciechowski47 napisał:

W późniejszej rozmowie spytałem się go dlaczego tak sądzi,powiedział mi, parę kamieni z pola, trochę żwiru z torowiska,żarówka osram i już masz malawi? jestem ciekaw jak odniesiecie się do jego słów.Dodam jeszcze że kolega jest akwarystą roślinnym.

Przekaż koledze, że moje kilka kamieni wykopała, warta kilkaset tysięcy zł, koparka w trakcie wykonywania wykopów dla wartej kilka milinów inwestycji. Tyle w kwestiach finansowych jeśli traktować te słowa dosłownie.

• Lubię to 1
  • Haha 1