Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy takim akwarium i obsadzie  mbuna Maison powinien być kluczowym gatunkiem. Do niego możesz dodać Melanochromisa....np. lepidiadaptes, jakiegoś Labeotropheusa (np. chilumba) i acei itungi. 4 gatunki optymalne.  Kolorystycznie też super.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zbiornik wreszcie dojrzał  i można zarybiać :)

Na piątek jestem umówiony w Augustowskiej hodowli i ostateczną decyzję co do obsady tak jak pisałem wcześniej podejmę na miejscu.

Te co wybrałem 9 gatunków (z czego do akwarium trafi 5) w Augustowie jest 8 nie mają Protomelas taeniolatus Namalenje Red Empress

Potrzebuję jeszcze małej porady.

Plan jest taki aby nie kupować wszystkiego w jednym miejscu i na przykład kupić w Augustowie  5 gatunków po 6 sztuk pozostałe zamówić z innej hodowli po 4/6 szt.

Aby docelowo mieć 5 gatunków w sumie po 10/12 szt

Co o tym myślicie ? Warto tak się bawić czy brać od razu wszystko u jednego sprzedawcy?

Opublikowano

No i w końcu są rybki, dziś przywiozłem 55 szt. z Augustowa.

Wiem, wiem pisałem o mieszaniu obsady z kilku hodowli minimum dwóch ale na miejscu zmieniłem zdanie (w każdym bądź razie to moja suwerenna decyzja)

Ryby mają 3-4 cm. i wybrałem:

1. Cynotilapia sp hara gallireya reef                     - 10 szt.  

2. Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano  - 10 szt.

3. Labidochromis Caeruleus Kakusa                   - 10 szt.

4. CYNOTILAPIA ZEBROIDES JALO REEF           - 10 szt.

5. Pseudotropheus Acei Luwala                           - 15 szt.

Wpuszczanie zajęło mi około 2 godzin. Teraz nie zapalam światła do jutra i nie karmie.

Przyznam że rybki fajnie się rozpłynęły po wszystkich zakamarkach furorę robią pionowe głębokie bruzdy w tle od razu zostały zajęte przez HARE i JALO REEF - które pomimo iż są małe strasznie wyganiają inne rybki z tych pionowych bruzd fajnie się to ogląda.

Chyba nie pójdę dziś spać :)

Ale na temat zachowań ryb założę wątek w odpowiednim dziale.

Proszę o podpowiedz czy włączać dziś falownik na pierwszy bieg czy dać rybom spokój?

Opublikowano
7 minut temu, czaro998 napisał:

Wiem, wiem pisałem o mieszaniu obsady z kilku hodowli minimum dwóch ale na miejscu zmieniłem zdanie (w każdym bądź razie to moja suwerenna decyzja)

Proszę o podpowiedz czy włączać dziś falownik na pierwszy bieg czy dać rybom spokój?

Najważniejsze  że Ty jesteś zadowolony :-)

Co do falownika możesz dziś zostawić wyłączony jak wylot z filtra wystarczająco łamie taflę wody.

• Dziękuję 1