Skocz do zawartości

Nowe akwarium 300x70x60 ~1200 l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, egon44 napisał:

Możesz też pomyśleć o filtracji za tłem http://backtonature.se/tips-tricks/concealed-filter/

Kolega opisuje ją w tym temacie 

Tak na marginesie, to ten temat powinien być podwieszony. Jest to ciekawa opcja i powinna być widoczna.

Nie musisz robić narurowca. Te dwa filtry podane przez Ciebie też dadzą radę. Jeden, mocniejszy, może być jako mechanik, a drugi jako biolog. Może być tylko konieczny cyrkulator. Możesz też zamiast cyrkulatora i zewnętrznego mechanika zastosować wewnętrzny filtr mechaniczny. Zasłonisz go dużym kamieniem i będzie nie widoczny. Ja w swoich 180cm. mam Atmana AT 203 i w zupełności wystarcza. Opcji jest wiele.

Opublikowano

Co do szkła to przy wysokości 70cm. Erybka skleiła koledze Deccorativo baniak z szyby 12mm. Wysłałem Tobie wycenę na Priv.

U Mycioka dlatego w kalkulatorze wychodzi szyba 15mm bo pewnie nie są brane pod uwagę spinki. Najlepiej zadzwoń do nich to Ci wycenią.

Co do filtracji ja u siebie w akwarium 2m długości mam kaseciaka na pompie Jebao 4000 i jest ok. Czy inna filtracja jest lepsza? Tyle ile rodzai filtracji ,tyle opinii.

Każda sroczka swój ogonek chwali.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam ! :)

Odświeżam temat, plany się troszkę pozmieniały i postawię 300x70x60 (dłxszxwys), filtracja oparta na sumpie, 5 komór, wymiar sumpa jeszcze nie dobrany, czekam na wycenę.

Na 100 % będzie to non mbuna coś jak u p. Staszka z predatorami - cud miód :)

Zastanawiam się nad automatyczną dolewką - doprowadzenie wody do filtra ro (zamontuje go pod akwarium) zakup zestawu do sterowania całością - w ten sposób podejrzewam że podmienię dziennie około 80 litrów wody na czystą ro - w ten sposób uniknę podmian wody co dwa tygodnie.

Wodę w studni mam twardą, ph też będzie wysokie (w najbliższym czasie zakupię zestawy do pomiarów) niestety woda jest zażelaziona dlatego filtr ro będzie niezbędny. Planuje zalać baniak wodą prosto ze studni i odczekać około 1,5-2 miesiące aż całość się ładnie wyreguluje.

Jakie wkłady do sumpa ? Jak rozwiązać problem z cyrkulacją wody ?

I jeszcze - robić szyby nakrywowe + belka na linkach nad akwarium czy korona i pseudo pokrywa ?

Edytowane przez eublefar
Opublikowano
17 minut temu, eublefar napisał:

Zastanawiam się nad automatyczną dolewką - doprowadzenie wody do filtra ro (zamontuje go pod akwarium) zakup zestawu do sterowania całością - w ten sposób podejrzewam że podmienię dziennie około 80 litrów wody na czystą ro - w ten sposób uniknę podmian wody co dwa tygodnie.

Woda RO to nie najlepszy pomysł. Pod akwarium zamontuj "ustrojstwo" w 1 lub 2 wersji i doprowadź do niego wodę kranową. Czysta woda RO nie wystarczy, trzeba ją uzupełniać solami i buferami, a to będzie uciążliwe w przypadku automatycznej dolewki

Opublikowano (edytowane)

No ok, takie ustrojostwo nie jest problemem ale czy da się z niego zrobić automatyczną dolewkę ? Chciałbym jak najbardziej ograniczyć prace "techniczne" przy akwarium

Dobra kumam, zamiast filtra RO robię pod akwarium "ustrojostwo" automatyczna dolewka się załącza i zasysa mi wodę dolewając do sumpa wodę przefiltrowaną :)

Edytowane przez eublefar
  • Lubię to 1
Opublikowano
No ok, takie ustrojostwo nie jest problemem ale czy da się z niego zrobić automatyczną dolewkę ? Chciałbym jak najbardziej ograniczyć prace "techniczne" przy akwarium
A czemu nie? Zrobisz to tak jak sobie zaplanowałeś z tym, że zamiast filtra RO będzie ustrojstwo

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Dobra kumam, zamiast filtra RO robię pod akwarium "ustrojostwo" automatyczna dolewka się załącza i zasysa mi wodę dolewając do sumpa wodę przefiltrowaną

Dokładnie

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1