Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 27.03.2018 o 17:55, AndrzejGłuszyca napisał(a):

..to jest 8000K.

Rozwiń  

ja wiem a chcem dokopic jeszcze jedna na tyl pokrywy  retrofit actinic 16w  20 000k 

W dniu 27.03.2018 o 17:54, Robson79 napisał(a):

Więcej światła = więcej glonów...

Rozwiń  

a gdybym te kamienie wyrzucil zostawil tylko z pare to glon się zmniejszy ? szczerze to nie robilem testu tylko na fosforany po4 wiec nie wiem ile mam 

Opublikowano

:) wszystko robisz aby mieć glony:) Tutaj glon jest bardzo pożądany jak pisałem wcześniej. Nie zlikwidujesz ich tak aby nie były widoczne na białym kamieniu. Możesz odjąć światła, mozesz zmienić światło ,możesz zmienić kamienie na inne ( nie białe) aby nie były kontrastowe  dla glonów. Możesz zminimalizować  efekty jakie masz w tej chwili. Ale nie łódź się że dalej będziesz miał białe kamienie. To tyle..

• Lubię to 2
Opublikowano

Może podaj jakie masz NO2 i NO3 oraz jakimi testami mierzysz bo to 0 do mnie nie przemawia... Jeszcze jaką masz obsadę gdyż widzę tam 2 gatunki i naliczyłem co najmniej 10 szt a akwarium ma tylko 112l... 

Opublikowano
  W dniu 27.03.2018 o 17:54, Robson79 napisał(a):

Więcej światła = więcej glonów...

Rozwiń  

Popieram. Jak miałem retrofita 16w sunny to glonow miałem jak na lekarstwo. Po zmianie na swietlowke 39w 15000k miałem dosłownie wysyp glonow i nie mogłem sobie z nimi poradzić. Przeszedłem na 6 sztuk zwykłych zimnych modułów led i znowu spokój. Tak wiec uważaj z dodawaniem światła.

Opublikowano

Jak to bywa w naszym biotopie glony są nieuniknione...

Białe nigdy nie będzie białe(mowa o wapieniu filipińskim,który swoją drogą mało ma wspólnego z Malawi)...

I tak tego nie unikniesz,ale...możesz jedynie zmniejszyć ilość glonów,zmniejszając natężenie światła oraz jego czas świecenia ;) 

Ehh walka z glonami to jak walka z wiatrakami...

Pytanie po co walczyć z czymś naturalnym...

Opublikowano
  W dniu 27.03.2018 o 18:13, Robson79 napisał(a):

Może podaj jakie masz NO2 i NO3 oraz jakimi testami mierzysz bo to 0 do mnie nie przemawia... Jeszcze jaką masz obsadę gdyż widzę tam 2 gatunki i naliczyłem co najmniej 10 szt a akwarium ma tylko 112l... 

Rozwiń  

No2 0.3 mg.   No3  0mg.  Testem tropical

W dniu 27.03.2018 o 19:30, Jerry_jerry napisał(a):

Popieram. Jak miałem retrofita 16w sunny to glonow miałem jak na lekarstwo. Po zmianie na swietlowke 39w 15000k miałem dosłownie wysyp glonow i nie mogłem sobie z nimi poradzić. Przeszedłem na 6 sztuk zwykłych zimnych modułów led i znowu spokój. Tak wiec uważaj z dodawaniem światła.

Rozwiń  

Nie koniecznie czytalem tez ze jak swietlowka za malo swiatla daje to tez glony moga powstac kiedys mialem zwykle jarzeniowki w starej pokrtwie i nigdy glona nie bylo po zakupie nowej pokrywy led zaczelo się tak robić wiec doloze axtinic i zobacze czy jak doloze czy bedzie lepiej

Opublikowano
  W dniu 28.03.2018 o 04:13, dawidmalawi napisał(a):

... po zakupie nowej pokrywy led zaczelo się tak robić wiec doloze axtinic i zobacze czy jak doloze czy bedzie lepiej

Rozwiń  

Ale tak jak pisał Andrzej zastosowales Retrofita 8000k czyli super pozywka dla glonów. Z założenia ta swietlowka jest dla roślin.