Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Facet z zoologa popierdzielił sprawę i jedna samica Interruptusa okazała się być samcem Saulosi czyli w 240 litrach mam cztery gatunki. Mam do wyboru albo jeden oddać albo przekonać kobitę do powiększenia szkła, wybieram to drugie ;) i próbuję ogarnąć jak najwięcej zanim zacznę batalię o baniak+.

Nie mam jak pokonać 120cm długości ale mogę podwoić szerokość do 80cm. Czy cztery gatunki poniżej poukładają sobie życie w takim baniaku tak żeby połowa nie uciekała pod powierzchnię? I ewentualnie jaki mógłbym dołożyć, żeby było więcej kolorów (dodatkowy argument dla żony ;) ).

Pseudotropheus interruptus 1+3

Pseudotropheus sp. "Elongatus Mphanga" 3+5

Cynotilapia sp. "hara"2+4

Pseudotropheus saulosi 1+2

Edytowane przez hilux
Opublikowano

Interruptus roślinożerca, afra czyli zebrodes mięsożerca niezbyt dobry układ. Trzeba było lepiej johanni brać. Więcej gatunków już bym nie brał sxkida tylko że masz 2 gatunki z żółtymi samicami. Szkoda miejsca na dublowane kolory.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie łączył bym interruptusa z Saulosi ponieważ mają podobne samice więc mogą się krzyżować a pozatym będzie żółto, samiec saulosi natomiast częściowo podobny ubarwieniem do elongatusa i afra też w pionowe pasy więc będzie trochę monotonnie kolorystycznie... ? 

Opublikowano
1 hour ago, Bezprym said:

Interruptus roślinożerca

Jesteś pewien? Internety mówią że wszystkożerca, miks z Harą doradził mi kolega@pozner. Karmię głównie roślinnym, żadna ryba nie wygląda na przeżartą ani niedożywioną.

Krzyżówki mnie nie martwią, Hary pilnują żeby się baniak nie przerybił. Nawet jeśli coś się uchowa to nie planuję maluchów sprzedawać, niech sobie żyją.  

Obsada nie jest idealna ale wolałbym rybek nie wydawać bo za dużo się naoglądałem co się dzieje u zoologów i u lokalnych akwarystów: 4x Green Terror + 16 innych w 240L 40+ pyszczaków w 240L.Jeśli podwoję maluchom baniak (bez dokładania kolejnych gatunków) to da taka ekipa radę żyć sobie wesoło i szczęśliwie? 

Opublikowano

Według Ada Koningsa żywi się glonami nitkowatymi. Tutaj też jako dieta podane są glony

http://www.malawi-dream.info/Pseudotropheus_interruptus.htm

Druga sprawa to jest taka, że Hara to nie jest afra ani zebroides. To jest w ogóle inny gatunek Cynotilapii. Jeśli masz zamiar trzymać Harę z interruptusem to ok. Hara żywi się peryfitonem więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby je trzymać razem

• Lubię to 1
Opublikowano

Tutaj Interruptus jest opisany jako wszystkożerca. :)

Hara została mi sprzedana jako Afra, nawet maila z nazwą sobie wysłałem telefonem jak sprzedawca poradził. :e_confused:  Poprawiłem listę gatunków.

Czyli mam jeden/dwa gatunki roślinożerne i trzy/-dwa wszystkożerne - spirulina dla wszystkich! :D A większy baniak da słabszym i mniejszym miejsce do kitrania się przed bandziorami. Dzięki. 

Opublikowano

Chailosi tam jest opisany jako roślinożerca tymczasem u Ada jako peryfitonżerca

Yellow opisany jest tam jako wszystkożerca a u Ada mięsożerca podobnie jak Perlmutt

Wolę wierzyć badaczowi, który nurkował w jeziorze i badał treści żołądkowe ryb niż jakiejś stronce, która nawet nie zna poprawnej nazwy ryby.