Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, logralok napisał:

O jakich cystach mowa? przybliżysz temat?

W omawianym przypadku problemem moga byc tez wiciowce, dlatego tez leczenie nalezy powtorzyc.

Opublikowano
2 minuty temu, SlavekG napisał:

W omawianym przypadku problemem moga byc tez wiciowce, dlatego tez leczenie nalezy powtorzyc.

najwyraźniej mi to gdzieś umknęło w postach, za co przepraszam. Dzięki za wyjaśnienie.

Opublikowano
2 minuty temu, logralok napisał:

najwyraźniej mi to gdzieś umknęło w postach, za co przepraszam. Dzięki za wyjaśnienie.

NIe ma problemu, w zasadzie to nie bylo wspomniane, mowa byla o bakteriach tylko ale wiciowce sa tez prawdopodobne.

Opublikowano
9 godzin temu, SlavekG napisał:

Podczas leczenia metronidazolem wazne jest zeby swiatlo w akwarium bylo wylaczone a najlepiej zaciemnic zbiornik gdyz metronidazol jest lekiem swiatloczulym i szybko się w nim rozklada a leczenie jest nieskuteczne.

Zaciemnić akwarium na cały cykl leczenia 10 dni, czy tylko na dni podawania leku? 

Masakra, dzisiaj padły kolejne 2 sztuki, czyli w sumie 7 sztuk. Hary je dobijają jak już są mocno słabe - dzisiaj rano rzuciły się na jedną jak stado wilków.

Opublikowano
1 godzinę temu, SlavekG napisał:

Do czasu pierwszej podmiany wody.

Dzięki za pomoc, właśnie rozpuszczam tabletki. Ciężko się rozpuszczają - tworzy się taka zawiesina pyłu w wodzie, mam nadzieję że tak jest ok.

5 minut temu, SlavekG napisał:

Zapomnialem dodac ze podczas leczenia metronidazolem nalezy akwarium silnie napowietrzac

Myślisz, że mocne łamanie tafli wody przez cyrkulator i wylot filtra ustawiony nad powierzchnią wody wystarczy?

Opublikowano

Ja stosowałem u siebie trochę inny sposób leczenia - Zoolek Protocaps M (kapsułki z Metronidazolem w proszku 500 mg) i tabletki Sera Bakto Tabs, które polecił mi hodowca, od którego kupiłem obsadę.
Dawkowanie wyglądało następująco: rozpuszczałem jedną kapsułkę Protocaps M w niewielkiej ilości ciepłej wody, namaczałem w tym pokarm (spirulina w granulkach) i jak wszystko wsiąkło to po kilku minutach podawałem rybom.
Potem po ok 30 min naklejałem na szybę akwarium 4 tabletki Bacto Tabs i rybki skubały je powoli.
Kuracja trwała 12 dni, przy czym leki podawałem tylko rano i potem nie podawałem już żadnego pokarmu.
Po 5 dniach podmiana wody o 30%, kolejna po następnych 5 dniach i jeszcze jedna po 2 dniach.
Po 12 dniu kuracji stosowałem węgiel aktywny.
Zanim jednak włożysz węgiel do filtra należy go przepłukać kilka razy gorącą a potem zimną wodą - węgiel potrafi wyrzucić z siebie spore ilości NH4!

Jeżeli masz już metrodinazol to możesz ewentualnie wprowadzić Sera Bacto Tabs - tylko UWAGA żeby nie pomylić z Sera Bactoforte S, które zabija biologię!

Tabletek w pudełku jest 275 więc starczy na dłuuuugo :) ja do tej pory co kilka tygodni podaję rybom profilaktycznie po kilka tabletek.

• Dziękuję 1
Opublikowano
2 godziny temu, geralt napisał:

Dzięki za pomoc, właśnie rozpuszczam tabletki. Ciężko się rozpuszczają - tworzy się taka zawiesina pyłu w wodzie, mam nadzieję że tak jest ok.

Myślisz, że mocne łamanie tafli wody przez cyrkulator i wylot filtra ustawiony nad powierzchnią wody wystarczy?

Teoretycznie zalecane jest napowietrzanie, nie chcialbym Cie wprowadzic w blad mowiac ze cyrkulator wystarczy.

Godzinę temu, rafalniski napisał:

Ja stosowałem u siebie trochę inny sposób leczenia - Zoolek Protocaps M (kapsułki z Metronidazolem w proszku 500 mg) i tabletki Sera Bakto Tabs, które polecił mi hodowca, od którego kupiłem obsadę.
Dawkowanie wyglądało następująco: rozpuszczałem jedną kapsułkę Protocaps M w niewielkiej ilości ciepłej wody, namaczałem w tym pokarm (spirulina w granulkach) i jak wszystko wsiąkło to po kilku minutach podawałem rybom.
Potem po ok 30 min naklejałem na szybę akwarium 4 tabletki Bacto Tabs i rybki skubały je powoli.

Wszystko byloby ok ale rybki u kolegi nie pobieraja pokarmu. Nie wiem na ile skuteczny bedzie taki rodzaj leczenia.

Opublikowano
Teraz, SlavekG napisał:

Wszystko byloby ok ale rybki u kolegi nie pobieraja pokarmu. Nie wiem na ile skuteczny bedzie taki rodzaj leczenia.

To w takim przypadku trzeba podawać leki do wody.