Skocz do zawartości

Zbiornik zalany - parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, SlavekG napisał:

Jeśli masz ochotę to może warto zakupić inny test na no3 żeby potwierdzić wynik.

Jak najbardziej, zoolek czy polecisz coś innego ? mam test ph 7.4-9.0 od zooleka i po prostu nie wychodzi, zabarwienia nie można dopasować do kolorów z wzornika stąd moje zniechęcenie do zooleka.

Opublikowano
8 godzin temu, radecki napisał:

Jak najbardziej, zoolek czy polecisz coś innego ? mam test ph 7.4-9.0 od zooleka i po prostu nie wychodzi, zabarwienia nie można dopasować do kolorów z wzornika stąd moje zniechęcenie do zooleka.

Moze @egon44 jakis test doradzi? A jaki teraz masz ten test na no3???

Opublikowano
Godzinę temu, SlavekG napisał:

JBL, czytałem że niektórzy mnożą x3 ale nawet wtedy no3 u mnie z zbiorniku będzie bardzo niskie a może po prostu filtracja jest tak wydajna i nie ma co kombinować? 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, radecki napisał:

JBL, czytałem że niektórzy mnożą x3 ale nawet wtedy no3 u mnie z zbiorniku będzie bardzo niskie a może po prostu filtracja jest tak wydajna i nie ma co kombinować? 

Mnożenie wyników testów x3 dotyczy testów JBL określających stężenie PO4, a nie NO3 ;)

Edytowane przez Post_Mortem
uszczegółowienie
  • Lubię to 2
Opublikowano
8 godzin temu, radecki napisał:

32 minuty temu, SlavekG napisał:

Ja posiadam 2 testy na NO3...

Jeden z JBL,a drugi z Zooleka...

Nabywając test Zooleka-NO3 trzeba brać pod uwagę aby test był z przedziału 0-150mg/l ...

cc0bcaa44259b4404b1f6738cab9.jpg.26ad68a1bcf04e3ff307a0033389c00f.jpg

Stara seria ma przedział 0-130mg/l a ten test już zakłamuje wyniki...

zoolek-test-aquatest-no3_1599.jpg.665a6374366e0051287f67a6ce7bed63.jpg

Robiłem tymi dwoma testami(JBL,Zoolek) pomiary w 3 zbiornikach które posiadam i oba testy pokazywały takie same wyniki...Wiadomo w każdym zbiorniku miałem inny poziom NO3...

Osobiście przemawia do mnie test Zooleka z tego względu że ma lepszą skalę barwną z której lepiej się odczytuje wynik niż w przypadku testu JBL...Dokładniej chodzi mi o to że odczynniki z testu Zooleka w fiolce pokazują identyczny kolor co na skali...Z JBL nie jest to takie proste i wiele osób ma problem z odczytaniem rzeczywistego wyniku pomiaru... 

30825075_1636924036402969_63084756_o.thumb.jpg.968bab227002795f6ab3039c354eb623.jpg30946183_1636923999736306_490806937_o.thumb.jpg.02b3909e675b52dce4e2bcc5c0d28417.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

No to masz sprawe wyjasniona. Odchodzac od tematu testow, nie przejmowalbym się niskim no3 bo o to nam chodzi zeby bylo niskie. Kup test zooleka dla porownania i ciesz się ladnym akwa.

• Lubię to 2