Skocz do zawartości

Zbiornik zalany - parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, darkon napisał:

Możesz dodać 1 krople, wystarczy do testu, ale to raczej pewne, że test wypadnie pozytywnie.

Wytapatalkowane

Dodałem kilka kropel wa i stężenie wyszło 0.2ppm, jutro dam znać jak efekty

Opublikowano

a więc wa dodałem wczoraj późnym wieczorem, około godziny 22.30 - 23.00.

Właśnie zrobiłem testy czyli lekko ponad 12h od dolania wa

NH4 już na minimum <0.05ppm

NO2 podskoczyło do 0.2ppm

NO3 z 1ppm wskoczyło na 5ppm

wieczorem jeszcze dla pewności zrobię testy  żeby mieć pewność czy no2 zniknie, jak uważasz @darkonwoda gotowa dla ryb ?

Opublikowano

Gotowa będzie kiedy zniknie NO2. Tak jak pisałem wcześniej baniak dojrzał i potrafi się obronić przed amoniakiem. Skoro w środę masz zarybiać to jutro możesz podmienić ze 25% wody tak dla zasady żeby obniżyć NO3.

Opublikowano
23 minuty temu, darkon napisał:

Gotowa będzie kiedy zniknie NO2. Tak jak pisałem wcześniej baniak dojrzał i potrafi się obronić przed amoniakiem. Skoro w środę masz zarybiać to jutro możesz podmienić ze 25% wody tak dla zasady żeby obniżyć NO3.

Ok, jako że jutro mam służbę 24h i nie zrobię podmiany wody to dzisiaj wieczorem sprawdzę parametry wody i jak no3 będzie wysokie to podmienię. 

Przy okazji zapytam się, czy podczas wpuszczania obsaady warto mieć pod ręką środek typu Kordon Amquel plus ? Będę wpuszczał całą obsadę jednocześnie - 36 ryb i zastanawiam się czy w przypadku nagłego skoku stężenia jednej ze szkodliwych substancji w wodze warto użyć takiego środka zamiast drastycznej podmiany wody ?

Opublikowano

Kordon Amquel plus  warto mieć zawsze. Będziesz wpuszczał małe, młode ryby, które nie powinny spowodować mocnego zachwiania parametrów. Nie karm ich przez pierwsze 24h od wpuszczenia i powinno być dobrze. Sam sprawdziłeś, że biologia działa w twoim akwarium szybko i sprawnie. Ale profilaktycznie parametry kontroluj.

Opublikowano

@darkona więc testy zrobiłem i powtórka z rozrywki, nh4 i no2 minimum, no3 ..... znowu spadło do 1ppm .... nie robiłem żadnych podmian czy dolewek, kompletnie nic, dokładnie tak samo zrobiłem testy i no3 znwou spadło do 1ppm a wcześniej przy wyższym poziomie no2 również był wyższy poziom no3 .... co Ty na to @darkonna taki stan rzeczy ?

Opublikowano

Trudno mi się rzetelnie wypowiedzieć w tej materii, gdyż osobiście nie miałem takiej sytuacji i nie mam pojęcia co może być tego przyczyną. Według mnie, jak już wcześniej wspomniałem mogą być dwie przyczyny takiej sytuacji: albo coś ukrywa NO3 przed testami albo jesteś kolejną osobą, u której oprócz nitryfikacji zachodzi również denitryfikacja usuwająca NO3. Jedno jest pewne, zbiornik masz gotowy na przyjecie ryb.

Opublikowano
Godzinę temu, darkon napisał:

Trudno mi się rzetelnie wypowiedzieć w tej materii, gdyż osobiście nie miałem takiej sytuacji i nie mam pojęcia co może być tego przyczyną. Według mnie, jak już wcześniej wspomniałem mogą być dwie przyczyny takiej sytuacji: albo coś ukrywa NO3 przed testami albo jesteś kolejną osobą, u której oprócz nitryfikacji zachodzi również denitryfikacja usuwająca NO3. Jedno jest pewne, zbiornik masz gotowy na przyjecie ryb.

I ekstra, ryby będą jutro albo w czwartek. 

A może w wodzie kranowej jest coś co zbija no3 ? Testy nie pokazują najmniejszego stężenia no3 w wodzie kranowej, odczynnik nawet delikatnie się nie zabarwia.

@darkonbardzo dziękuję za wszelką pomoc !

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry Panowie,

mam podobnie jak kolega @radecki

Poniżej daty i wyniki badań.

8.04.2018

PH 7,4

No2 <0,01

No3 <0,5

Nh4 <0,05

11.04

PH 7,6

No2 <0,01

No3 <0,5

Nh4 0,1

14.04

No2 0,025

No3 1

Nh4 0,1

15.04

PH 8

No2 <0,01

No3 1

Nh4 0,1

KH 7

16.04

PH 8

No2 0,05-0,1

No3 1

Nh4 <0,05

17.04

PH 8

No2 <0,01

No3 1

Nh4 <0,05

Mógłby prosić o opinie.
startowalem na biodigest i pożywce trace. Podałem również troszkę pokarmu. Dodatkowo 12.04 dostałem od Darka Gazy jego biologię w postawi wody z wyciśniętych gąbek (mieszanie biologii :-)) wyniki badań pokazują ze no2 się neutralizuje ale co z no3??
gdzie ono jest?

przepraszam za kolor czcionki, kopiowałem z innego źródła i nie umie jej zmienić, moze których z adminów pomoże?
dzieki 
Edytowane przez eljot