Skocz do zawartości

Zbiornik zalany - parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest tekst, który nie został poparty żadnymi praktycznymi dowodami. Nie jest łatwo zakwasić wodę o kh powyżej 4. Po drugie to od kiedy nitryfikacja nie rusza w wodzie kwaśnej?

Wytapatalkowane

• Lubię to 2
Opublikowano
1 godzinę temu, darkon napisał:

To jest tekst, który nie został poparty żadnymi praktycznymi dowodami. Nie jest łatwo zakwasić wodę o kh powyżej 4. Po drugie to od kiedy nitryfikacja nie rusza w wodzie kwaśnej?

Wytapatalkowane

Ok rozumiem.

Miałeś na myśli GH czy faktycznie KH bo u mnie test KH barwi się na pomarańczowo przy 7 kroplach a więc wynik KH to 7 stopni w skali niemieckiej.

Dzisiaj zrobiłem testy ponownie, 

NH4 spadło <0.05ppm, NO2 bardzo wysokie ponad 1ppm patrząc na intensywność koloru odczynnika, NO3 bez zmian 5ppm, PH 7.6

Opublikowano

Buforem dla ph jest twardość węglanowa czyli kh, gh to twardość ogólna. To że NH4 spadło, NO2 wzrosło a NO3 na razie stoi w miejscu to prawidłowe objawy. NO2 może się utrzymywać na bardzo wysokim poziomie nawet do 2 tygodni. Nie wolno panikować i grzebać w zbiorniku, ingerencja w cykl prowadzi najczęściej do jego zaburzenia. Cierpliwość to cnota akwarysty. Cały cykl powinien zamknąć się w przeciągu 3 do 5 tygodni, w zależności od zbiornika.

Wytapatalkowane

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, darkon napisał:

Buforem dla ph jest twardość węglanowa czyli kh, gh to twardość ogólna. To że NH4 spadło, NO2 wzrosło a NO3 na razie stoi w miejscu to prawidłowe objawy. NO2 może się utrzymywać na bardzo wysokim poziomie nawet do 2 tygodni. Nie wolno panikować i grzebać w zbiorniku, ingerencja w cykl prowadzi najczęściej do jego zaburzenia. Cierpliwość to cnota akwarysty. Cały cykl powinien zamknąć się w przeciągu 3 do 5 tygodni, w zależności od zbiornika.

Wytapatalkowane

Ok dzięki za uspokojenie, w takim razie czekam cierpliwie aż no2 spadnie 

Opublikowano
3 godziny temu, darkon napisał:

Cierpliwość to cnota akwarysty. 

To jest najważniejsze w starcie zbiornika...

5 godzin temu, radecki napisał:

Dzisiaj zrobiłem testy ponownie, 

NH4 spadło <0.05ppm, NO2 bardzo wysokie ponad 1ppm patrząc na intensywność koloru odczynnika, NO3 bez zmian 5ppm, PH 7.6

25 minut temu, radecki napisał:

w takim razie czekam cierpliwie aż no2 spadnie 

Jeśli NO2 będzie się obniżać to NO3 powinno wzrastać...W ten sposób zauważysz że cykl powoli dobiega końca...

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 7.04.2018 o 11:56, darkon napisał:

Cierpliwość to cnota akwarysty.

W dniu 7.04.2018 o 15:37, egon44 napisał:

To jest najważniejsze w starcie zbiornika...

jestem baaardzo cierpliwy ;) po prostu się doczekać nie mogę :P

dzisiaj ponowne testy i bez zmian, nh4 poniżej 0.05, no2 maks, no3 5. rozumiem żeby dalej być cierpliwym :P ? w niedzielę dodałem biodigest 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.04.2018 o 14:15, darkon napisał:

Obstawiam, że w najbliższą niedzielę NO2 będzie już w okolicach 0,2-0,4 ppm a NO3 zacznie rosnąć. Cierpliwie czekaj, już niedługo :).

Wiele się nie pomyliłeś Kolego, dzisiejsze pomiary pokazały co następuje:

PH tak pomiędzy 7.6 a 7.8

KH 8

NH4 <0.05PPM

NO2 <0.01PPM

NO3 1PPM 

Pytanie co z NO3 ? W kranówie no3 brak, jak no2 skoczyło do góry to i no3 wzrosło do 5, teraz no2 spadło a no3 zamiast urosnąć spadło z 5ppm do 1ppm. Pójdzie w górę jeszcze czy o co tu chodzi? 

Edytowane przez radecki
Opublikowano

NO3 samo nie znika, albo coś je maskuje przed testem albo coś je zlikwidowało. Nie wystąpił przypadkiem wysyp glonów? Nie wstawiłeś do obiegu przypadkiem Purolite albo Purigenu? A może coś innego dodałeś do wody w akwarium w celu jej modyfikacji? Jeśli żadna z wcześniej wymienionych sytuacji nie miała miejsca, to wygląda na to, że jesteś kolejną osobą, u której zachodzi denitryfikacja. W każdym bądź razie akwarium wygląda na dojrzałe i można wpuszczać ryby.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, darkon napisał:

NO3 samo nie znika, albo coś je maskuje przed testem albo coś je zlikwidowało. Nie wystąpił przypadkiem wysyp glonów? Nie wstawiłeś do obiegu przypadkiem Purolite albo Purigenu? A może coś innego dodałeś do wody w akwarium w celu jej modyfikacji? Jeśli żadna z wcześniej wymienionych sytuacji nie miała miejsca, to wygląda na to, że jesteś kolejną osobą, u której zachodzi denitryfikacja. W każdym bądź razie akwarium wygląda na dojrzałe i można wpuszczać ryby.

kompletnie nic nie robiłem z wodą, w filtracji tylko sznurki jako mechanika i ceramika jako biologia, do tego falownik jvp 120 + grzałka jager 150w.

Do wody nie dodawałem kompletnie nic, nawet nie robiłem dolewki aby wyrównać ilość wody, która odparowała, tak jak wystartowane akwarium tak tylko testy robię i nic więcej

P.s

Może dodać z 5-10 kropli wody amoniakalnej i zobaczyć czy bakterie ją przemielą? W środę mają przyjechać ryby i chciałbym być pewny dobrze działającej filtracji 

Edytowane przez radecki