Jump to content

karmienie

odysea6

Recommended Posts

Witam,

wiem już że mam źle dobrana obsadę do akwarium (112l - 3 duże yellow i 3 małe yellow, 1 Aulonocara red rubin, 4 bocje i 2 glonojady). Mimo mojego przywiązania do bocji będę musiała je oddac. Problem jest w tym że ten Red rubin ma jakiś problem zdrowotny. W innych postach koledzy pisali że są źle karmione ( z racji że są małe dostają płaty Malawi, dla dużych groszki Malawi czasami lasonogi i sporadycznie świeżego ogórka). Skoro karma jest zła a za tym Red rubin ciągnie się ciągle dllluga "nić" proszę o pomoc w doborze pokarmu.

Edited by odysea6

Witaj:) w tym dziale rozmawiamy wyłącznie o obsadach, więc w kwestii pokarmów musisz pytać w dziale "Żywienie".

Odnośnie obsady. W zasadzie należałoby pozbyć się obecnych ryb i ułożyć obsadę od podstaw. Bocje i glonojady to nie ten biotop, potrzebują innych warunków do życia i m.in. dlatego (pozostaje jeszcze kwestia agresji i terytorializmu pyszczaków) nie łączymy ich z rybami z jeziora Malawi. To po pierwsze. Po drugie gatunki malawi, które posiadasz tj. Labidochromis caeruleus "yellow" i aulonocara red rubin (pomijam fakt, że to sztuczny twór) - nie nadają się do zbiornika 112 l. W takim litrażu nie ma wielu opcji, najczęściej polecaną jest chindongo saulosi w układzie jednosamcowym 1+4. To absolutne maksimum do tak małego zbiornika, który w zasadzie w tym biotopie powinien być traktowany jako akwarium przejściowe.

Pierwsze i najważniejsze, Twoje akwarium nie nadaje się do hodowania ryb z jez. Malawi,  myślę że zamiast szukać pomocy w doborze pokarmów, lepiej będzie jeśli oddasz te ryby czym prędzej do sklepu, ponieważ będą się męczyć w tak małym zbiorniku.

Wiem że będzie ciezko je oddać bo w zoologicznym dużych pysiow nie chcą brać ? a według mnie większą szkodę wyrządze jeśli tej rybki nie wyleczę niż jak będą siedzieć w tym akwarium. Ja proszę tylko o pomoc jak ją wyleczyć 

Zawsze może spróbować kupić akwarium 300l i spróbować je dalej hodować, jeśli masz delikatne serce ;).

Napisz jeszcze raz czym karmisz (tylko tym razem nazwy) a moderatora może poprosimy o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu.

Dodatkowo zrób jakieś fotki tym rybom, być może mają widoczne ślady choroby. Czy mierzysz parametry wody ? jeśli tak to napisz jakimi testami i co tam wyszło ?

7 minut temu, Pleziorro napisał:

Napisz jeszcze raz czym karmisz (tylko tym razem nazwy) a moderatora może poprosimy o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu.

Rafale..w dziale choroby koleżanka ma już temat  bo rozumiem ,że tego dotyczy się powyższa Twoja wypowiedź. A poniżej link do działu choroby w którym koleżanka już prosi o pomoc :

Edited by AndrzejGłuszyca

Dziękuję za przeniesienie postu. Kwestia zakupu większego akwarium oczywiście jest w planach, ale aktualnie czeka mnie większy wydatek i akwarium i szafka pod nie muszą zostać odłożone na później. 

Jeśli chodzi o karmienie obawiam się że to raczej nie z przekarmienia gdyż karmię je raz dziennie a czasem robię glodowke, a mimo wszystko ciągnie za sobą długą nić

IMG_20180122_162203.jpg