Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jedna z moich samiczek ma ikrę. Ma ję już ze 6 dni i czy mogę ją odławić już teraz... Nie chce ryzykować że małe urodza się w akwa ogólnym. czy jeżeli teraz ją odłowie to czy potem może się ona spotkać z odrzuceniem przez inne ryby?

Proszę o odpowiedź

Opublikowano

samiczkę najlepiej odłowić około 20 dnia, jeśli ma 1 raz ikrę to jest duże prawdopodobieństwo, że nie donosi jej do końca, a jeśli ją teraz odłowisz to tak jak napisałeś- trudniej jej będzie zająć dotychczas zajmowane miejsce w ustalonej już pewnie hierarchii i może się to źle dla niej skończyć.

Opublikowano

A czy juz myslales, co zrobisz z mlodymi?

Jesli nie masz ich jak "upłynnić", to lepiej nie ruszaj samiczki, mniejszy stres dla niej, mniej kłopotów z potomstwem dla Ciebie.

Opublikowano
lepiej nie ruszaj samiczki, mniejszy stres dla niej, mniej kłopotów z potomstwem dla Ciebie.

Mniej kłopotu to się zgodzę, natomiast czy dla samicy dobrze ?

Zaczynam się nad tym zastanawiać,

Samica w ogólnym długo dłużej trzyma małe je w pyszczku czym powoduje większe spustoszenie swojego organizmu. Samice które po wielu noszeniach wygladaja jak "pływające trupki", gdy je wyłowimy szybko puszcza je w kotniku i znacznie szybciej wraca do pełnej sprawności i zdrowia.

Opublikowano

spustoszenie? przecież one są do tego, żeby się rozmnażać i inkubować. I nie zawsze w kotniku szybciej wypuszczają, bo w akwarium ogólnym znają teren i nie muszą poznawać nowego lokum i wypuszczać ryb w nowym miejscu. Dla mnie to wszystko gdybanie i naciągane teorie... Chyba przeceniamy nasze ryby, jeśli chodzi o odczuwanie "emocji", stresowanie się. Poza tym, to przecież normalne i samica ma zapisane w genach niepokój, który pojawia się gdy rybki w pysku ruszają się coraz bardziej i trzeba je gdzieś wypuścić...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Nawet odławianie po 20 dniach może sie skończyć źle. Mój kolega odłowił do kotnika samice red reda inkubującą i po jakiś czasie zjadła ikrę, za drugim razem odłowił ja do innego akwarium w którym była sama i też zjadła ikrę, aż dopiero za trzecim razem nie odławiał o maluchy donosiła do końca. Widocznie coś jej się nie podobało, lub warunki jej nie sprzyjały i zjadła ikrę a w akwarium ogólnym było wszystko ok!!! Dlatego moim zdaniem najlepsze jest łapanie samicy i wyciąganie z niej młodych już po inkubacji ikry czyli gdzieś około 21 dni i wtedy samica nie ma młodych i normalnie pobiera pokarm!!!

Opublikowano
najlepsze jest łapanie samicy i wyciąganie z niej młodych już po inkubacji ikry czyli gdzieś około 21 dni i wtedy samica nie ma młodych i normalnie pobiera pokarm!!!

Yyy?

Tak, po co łapac samice po inkubacji kiedy juz nie ma mlodych bo srednio rozumiem przeslanie Twojego postu...

Opublikowano
najlepsze jest łapanie samicy i wyciąganie z niej młodych już po inkubacji ikry czyli gdzieś około 21 dni i wtedy samica nie ma młodych i normalnie pobiera pokarm!!!

Yyy?

Tak, po co łapac samice po inkubacji kiedy juz nie ma mlodych bo srednio rozumiem przeslanie Twojego postu...

Mam ten sam problem :?