Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Xime napisał:

Prime także neutralizuje wszystkie szkodliwe związki azotu do nieszkodliwej dla ryb formy - także jak go masz to śmiało lej, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś (po jednej nakrętce 5ml i za 5 min testy na nh4 i no2). Zbijaj truciznę tym sposobem dokąd nh4 i no2 nie wejdą w zielony zakres testów. Dodatkowo, jeśli chcesz sprawdzone bakterie nitryfikacyjne bez dodatkowej pożywki, pasujące do Prime to polecam Stability tej samej firmy - zaprezentowanych na zdjęciu AZOO nie znam.

Dałem Prime oraz bakterie już wczoraj, dzisiaj ponownie dałem Prime. Na tą chwilę NO2 - 0,4 - 0,6, NH4 0,4. Co ile tego Prime mogę lać?

Edytowane przez kuki36
Opublikowano

po co te wszystkie kombinacje alpejskie z tą całą chemią? nie lepiej po prostu robić małe podmianki co 3 dni? jest no2 znaczy ze bakterie pracuja, nh4 już nie takie wysokie, proponuje karmic ryby raz dziennie, wyluzowac się troche, robić male podmianki i czekac az się licznik wyzeruje ;) 

Opublikowano
7 minut temu, logralok napisał:

po co te wszystkie kombinacje alpejskie z tą całą chemią? nie lepiej po prostu robić małe podmianki co 3 dni? jest no2 znaczy ze bakterie pracuja, nh4 już nie takie wysokie, proponuje karmic ryby raz dziennie, wyluzowac się troche, robić male podmianki i czekac az się licznik wyzeruje ;) 

W takim razie chemia stop, jutro robię podmiankę. 15% tak jak wcześniej pisałeś?

Opublikowano
5 minut temu, logralok napisał:

wiesz, ja tu tylko sprzątam ;) może się ktoś jeszcze wypowie.

tak dałbym 15% co 3 dni

To bardzo proszę o opinie. Ja jestem amatorem także ciężko mi ocenić, która metoda będzie lepsza. Jeśli można bez chemii to pewnie lepiej dla rybek :).

Opublikowano

Z tego co tu widze to najlepsza opcja dla ryb byloby uzycie preparatu przyspieszajacego dojzewanie filtra np probido biodigest. Bakterie te nalezy wlac do filtra i wszystko powinno się unormowac w ciagu 1-2 dni.

Codzienne podmiany wody tez sa rozwiazaniem ale zajmie to znacznie dluzej zanim filtr dobrze dojzeje a w tym czasie ryby beda narazone na skoki no2 i nh3/4.

W sytuacji gdy ryby już sa w akwarium osobiscie wybralbym opcje pierwsza.

Opublikowano
8 minut temu, SlavekG napisał:

Z tego co tu widze to najlepsza opcja dla ryb byloby uzycie preparatu przyspieszajacego dojzewanie filtra np probido biodigest. Bakterie te nalezy wlac do filtra i wszystko powinno się unormowac w ciagu 1-2 dni.

Codzienne podmiany wody tez sa rozwiazaniem ale zajmie to znacznie dluzej zanim filtr dobrze dojzeje a w tym czasie ryby beda narazone na skoki no2 i nh3/4.

W sytuacji gdy ryby już sa w akwarium osobiscie wybralbym opcje pierwsza.

Posiadam dwie ampułki tego preparatu. Ile dodać?

Opublikowano
5 minut temu, kuki36 napisał:

240l

Jedna ampulka w zupelmosci wystarczy i kontroluj no2 i nh3/4. Powinno się poprawic w ciagu 24h. Jesli wszystko się unormuje to problem rozwiazany a jesli po powiedzmy tygodniu  parametry beda nadal wysokie wtedy podaj druga ampulke. 

Pamietaj wstrzasnac ampulka przed otworzeniem i wlej zawartosc do filtra.

• Lubię to 1