Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli ceramika była w pełni dojrzała to nie powinno być mowy o sytuacji jaka Cię spotkała. Zbiornik się jeszcze nie ustabilizował, ale przy tej metodzie można spokojnie wpuszczać obsadę, niemal od razu. Robiłem to wielokrotnie, przepinając dojrzałe filtry do całkiem świeżych zbiorników i zero problemów :) Także, wnioskuję, że zanim przełożyłeś tą dojrzałą ceramikę to bakterie sobie zdążyły zdechnąć. 

Opublikowano
1. 10.03
2. 
NH4 NO2 NO3 1
PH 8
KH 8
3.
Serpentynit i piasek allegro,  wypłukane, wyparzone. 
4.
Podmiany w każdą sobotę, około 20-25%.
5.
17.03
6.
Dwa razy, kilka razy zdarzyło się 3 razy ale mniej. Pokarm znika w ciągu minuty.

Podmiany dopiero gdy no3 przekracza ponad 25 albo 50 .... A tak to zaburzyleś start biologi pomimo że dałeś 0.3 l ., Teraz trzeba działać i zbić NO2... Kup co ci na zdjęciu przesłałem .

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
9 minut temu, raiders napisał:

Nie wiem kto tak pisze o 2 dniach ale nie ma szans aby bakterie namnożyły się w tak krótkim czasie w świeżym zbiorniku nawet z ceramika dojrzała.
Ale mniejsza już o to, teraz trzeba się skupić na ratowaniu ryb bo jak zostawisz tak ten stan rzeczy to będziesz na dniach wyleciał trupy czego ci nie życzę.

Mam w domu takie preparaty, coś z tego mogę wykorzystać:

a18.thumb.JPG.854a7a89d65493cee7c9a14cee239ab5.JPG

Opublikowano
Jeśli ceramika była w pełni dojrzała to nie powinno być mowy o sytuacji jaka Cię spotkała. Zbiornik się jeszcze nie ustabilizował, ale przy tej metodzie można spokojnie wpuszczać obsadę, niemal od razu. Robiłem to wielokrotnie, przepinając dojrzałe filtry do całkiem świeżych zbiorników i zero problemów  Także, wnioskuję, że zanim przełożyłeś tą dojrzałą ceramikę to bakterie sobie zdążyły zdechnąć. 

Całe filtry a nie 0.3 l

• Lubię to 1
Opublikowano
4 minuty temu, logralok napisał:

Jeśli ceramika była w pełni dojrzała to nie powinno być mowy o sytuacji jaka Cię spotkała. Zbiornik się jeszcze nie ustabilizował, ale przy tej metodzie można spokojnie wpuszczać obsadę, niemal od razu. Robiłem to wielokrotnie, przepinając dojrzałe filtry do całkiem świeżych zbiorników i zero problemów :) Także, wnioskuję, że zanim przełożyłeś tą dojrzałą ceramikę to bakterie sobie zdążyły zdechnąć. 

Cała akcja trwała maksymalnie 0,5h. Być może ceramiki było zamało (0,3l).

Opublikowano

2 minuty temu, pavlofico napisał:

Całe filtry a nie 0.3 l

Wiesz, teoretycznie bakterie powielają swoją objętość 2x w cyklu dobowym, czyli powinny w ciągu kilku dni skolonizować cały nowy filtr, a w tym czasie obsada raczej nie wyprodukowałaby takiej ilości amoniaku, żeby bakterie sobie nie poradziły z zaistniałą sytuacją. Coś zdecydowanie poszło nie tak. Zastanawiają mnie te podmiany, które robi kolega. Woda idzie prosto z kranu? jest wcześniej uzdatniana? masz w kranie chlor lub chloramine?

Opublikowano

Primera do podmiany wody używasz. Azoo to bakterie nitryfikacyjne... A ty musisz zbić NO2

Daj parametry wody z kranu, i czy używasz ustrojstwo do Nalewania wody? Czy lejesz prosto z kranu..

Opublikowano
4 minuty temu, logralok napisał:

Wiesz, teoretycznie bakterie powielają swoją objętość 2x w cyklu dobowym, czyli powinny w ciągu kilku dni skolonizować cały nowy filtr, a w tym czasie obsada raczej nie wyprodukowałaby takiej ilości amoniaku, żeby bakterie sobie nie poradziły z zaistniałą sytuacją. Coś zdecydowanie poszło nie tak. Zastanawiają mnie te podmiany, które robi kolega. Woda idzie prosto z kranu? jest wcześniej uzdatniana? masz w kranie chlor lub chloramine?

Używam ustrojstwa z purolite.

7 minut temu, pavlofico napisał:

Primera do podmiany wody używasz. Azoo to bakterie nitryfikacyjne... A ty musisz zbić NO2

Pisze że prime usuwa amoniak, chlor i chloraminę. Czy te preparaty podane przez Ciebie kupię w zoologu czy muszę zamawiać?

Opublikowano

A czy dodanie purolite na stałe do filtra coś by dało?

Teraz, logralok napisał:

purolite używasz na stałe w zbiorniku czy lejesz wodę przez niego?

Leję wodę przez niego.