Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, darkon napisał:

I tak powinno być, amoniak zniknął, NO2 zniknęło, zrobiło się dużo NO3. Cykl azotowy ruszył, bakterie pracują.

Wytapatalkowane

13 godzin temu, egon44 napisał:

Masz całkowita rację...

Również moim zdaniem teraz jest wszystko ok...

Mimo złej opinii na forum na temat testów NO3 Zooleka używam zarówno testu tej firmy jak i NO3 JBL'a...Od ponad kilku lat używam Zooleka i złego słowa o nim powiedzieć nie mogę...W teście Zooleka przemawia do mnie łatwość odczytywania wyniku testu,co w JBLu jest trudniejsze bo skala barwna jest kolorystycznie bardzo zbliżona do siebie i to też w pewnym stopniu jak by na to nie patrzeć może zakłamać odczytanie rzeczywistego wyniku...

W obu przypadkach mierząc ten parametr w dwóch innych zbiornikach mam takie same wyniki...

U kolegi @kuki36 coś jest nie tak...

Obstawiam wadliwy test JBL...

Może kolega pomylił nakrętki,albo woda dostała się do proszku i stąd taki a nie inny wynik...

To tylko gdybanie ale coś jest na rzeczy...

Tyle że w teście Zoolka ten kolor (ciemny czerwony) też nie pasuje to żadnego, chyba że to oznacza że NO3 powyżej 130? Nakrętki raczej nie pomyliłem, pilnuję tego i zaraz po użyciu zakręcam proszek oryginalną nakrętką. O zamoczeniu też nie może być mowy. Może jakaś wada proszku lub kropel, ale tak jak piszesz to tylko gdybanie. Jeśli NO3 jest takie wysokie, to chyba przydała by się podmianka?

Opublikowano
11 godzin temu, kuki36 napisał:

Tyle że w teście Zoolka ten kolor (ciemny czerwony) też nie pasuje to żadnego, chyba że to oznacza że NO3 powyżej 130? Nakrętki raczej nie pomyliłem, pilnuję tego i zaraz po użyciu zakręcam proszek oryginalną nakrętką. O zamoczeniu też nie może być mowy. Może jakaś wada proszku lub kropel, ale tak jak piszesz to tylko gdybanie. Jeśli NO3 jest takie wysokie, to chyba przydała by się podmianka?

A sprawdzałeś może poziom NO3 Zooleka w kranie?

Opublikowano
4 godziny temu, egon44 napisał:

A sprawdzałeś może poziom NO3 Zooleka w kranie?

Coś jest chyba z tym Zoolkiem nie tak, chyba jest przeterminowany. Pokazuje dokładnie to samo co przy wodzie z akwarium.

Opublikowano
5 minut temu, kuki36 napisał:

Coś jest chyba z tym Zoolkiem nie tak, chyba jest przeterminowany. Pokazuje dokładnie to samo co przy wodzie z akwarium.

Teraz tak patrzę na Twój wcześniejszy post i zauważyłem że masz test Zooleka na NO3 o skali 0-130mg/l a ja i kolega @AndrzejGłuszyca posiadamy testy z skalą w przedziale 0-150mg/l...

Z tego co mi wiadomo to testy 0-130 zostały wycofane i zastąpione testami 0-150mg/l ,bo te z przedziału 0-130mg/l zakłamywały  rzeczywisty wynik,także również obstawiam że masz wadliwy test lub po terminie jak napisałeś...

Zakup sobie uzupełnienie 0-150mg/l http://allegro.pl/zoolek-test-uzupelnienie-no3-azotyny-50-pomiarow-i5687166696.html tylko wpierw sobie przedzwoń do sklepu czy takie mają,bo niektóre sklepy sprzedają jeszcze uzupełnienia 0-130mg/l...

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, egon44 napisał:

Teraz tak patrzę na Twój wcześniejszy post i zauważyłem że masz test Zooleka na NO3 o skali 0-130mg/l a ja i kolega @AndrzejGłuszyca posiadamy testy z skalą w przedziale 0-150mg/l...

Z tego co mi wiadomo to testy 0-130 zostały wycofane i zastąpione testami 0-150mg/l ,bo te z przedziału 0-130mg/l zakłamywały  rzeczywisty wynik,także również obstawiam że masz wadliwy test lub po terminie jak napisałeś...

Zakup sobie uzupełnienie 0-150mg/l http://allegro.pl/zoolek-test-uzupelnienie-no3-azotyny-50-pomiarow-i5687166696.html tylko wpierw sobie przedzwoń do sklepu czy takie mają,bo niektóre sklepy sprzedają jeszcze uzupełnienia 0-130mg/l...

Zamówię uzupełnienie i zobaczymy. A co z podmianką wody? Ostatnia była 10 dni temu.

Opublikowano

4 minuty temu, kuki36 napisał:

Zamówię uzupełnienie i zobaczymy. A co z podmianką wody? Ostatnia była 10 dni temu.

Co do podmianki to trudno powiedzieć bo nie wiemy na 100% jaki masz rzeczywisty poziom NO3 w zbiorniku...

Moim zdaniem mała 10-15% podmianka na pewno nie zaszkodzi...

Opublikowano
21 minut temu, egon44 napisał:

Co do podmianki to trudno powiedzieć bo nie wiemy na 100% jaki masz rzeczywisty poziom NO3 w zbiorniku...

Moim zdaniem mała 10-15% podmianka na pewno nie zaszkodzi...

Woda nie jest najczyściejsza, także myślę że te 20l podmienię. Przez purolite przepuszczać czy tylko przez węglowy?

Opublikowano
2 minuty temu, kuki36 napisał:

Woda nie jest najczyściejsza, także myślę że te 20l podmienię. Przez purolite przepuszczać czy tylko przez węglowy?

Jeśli masz wysoki poziom NO3 w kranie to przepuść przez purolite+węgiel...

• Lubię to 1