karolus Opublikowano 5 Marca 2018 Autor #31 Opublikowano 5 Marca 2018 Dziękuje z wyjaśnienia. Na start włożę do filtra wyciągnięty zeolit w jednym koszyku i nowy matrix w drugim, a gdzieś po miesiącu wywalę zeolit i dołożę druga połowę matrixa albo zwykłej ceramiki, zobaczę co tam pod ręką będzie. Da się jakoś ocenić o ile taki zeolit może przyspieszyć dojrzewanie akwarium? zakładając że uda mi się w sobotę je zalać i uruchomić filtrację to kiedy można będzie bezpiecznie wpuścić rybcie?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 5 Marca 2018 #32 Opublikowano 5 Marca 2018 ..tylko i wyłącznie poprzez testy NO2 i NO3. Oczywiście nie zapomnij o pH. Warto też dać ampułkę prodibio biodigest i później też gdy będziesz zamieniać zeolit na jakiś inny wkład.
karolus Opublikowano 5 Marca 2018 Autor #33 Opublikowano 5 Marca 2018 z pH problemu nie powinno być, w kranie mam 7,6-7,8
Andrzej Głuszyca Opublikowano 5 Marca 2018 #34 Opublikowano 5 Marca 2018 ....to spokojnie Ci jeszcze wzrośnie .
karolus Opublikowano 6 Marca 2018 Autor #35 Opublikowano 6 Marca 2018 Dziękuje wszystkim za informacje zaraz zamawiam filtr, organizuje styropian na podkład pod kamienie, piasek już jest, w sobotę planuje aranżację i jak się uda to zaleje zbiornik (częściowo wodą ze starego akwarium) do tego przekładam zeolit ze starego filtra i dam go razem z nowym matrixem. Jak wszystko to mi się uda to od soboty akwarium zacznie dojrzewanie, liczę na to że korzystając z "pracującej" biologii uda mi się przed Świętami cieszyć nowymi rybciami.
karolus Opublikowano 12 Marca 2018 Autor #36 Opublikowano 12 Marca 2018 Proszę o jeszcze jedną radę, pierwotnie miałem malwi odpalić w sobotę, ale czasu zabrakło, dopiero dziś zalałem wodą zbiornik. Przy okazji podmiany wody w działającym akwarium w sobotę zlałem ~20L wody do kubła, miała trafić do malawi, ale teraz mam wątpliwości czy jeszcze mogę jej użyć, już ponad dwie doby minęły jak woda stoi w przykrytym kuble, (oczywiście woda stoi bez ruchu). Jak myślicie, warto taką wodę wykorzystać do startu nowego zbiornika, czy to już za długo ta woda bez ruchu stoi?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 12 Marca 2018 #37 Opublikowano 12 Marca 2018 Teraz, karolus napisał: Jak myślicie, warto taką wodę wykorzystać do startu nowego zbiornika, czy to już za długo ta woda bez ruchu stoi? ..możesz śmiało użyć. Przynajmniej się odchlorowała jak coś.
karolus Opublikowano 12 Marca 2018 Autor #38 Opublikowano 12 Marca 2018 dzięki za błyskawiczną odpowiedź, ale nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś, to nie jest woda przygotowana do podmiany, to woda zlana z działającego akwarium. Dlatego zastanawiałem się czy tak długi czas bez ruchu wody nie doprowadził do zejścia bakterii, a w konsekwencji czy nie zaburzy procesu startu nowego zbiornika?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 12 Marca 2018 #39 Opublikowano 12 Marca 2018 10 minut temu, karolus napisał: to woda zlana z działającego akwarium. Dlatego zastanawiałem się czy tak długi czas bez ruchu wody nie doprowadził do zejścia bakterii, a w konsekwencji czy nie zaburzy procesu startu nowego zbiornika? ..lej spokojnie:)
rafalniski Opublikowano 12 Marca 2018 #40 Opublikowano 12 Marca 2018 Z działającego akwarium to zamiast wody najlepiej przenieść trochę ceramiki z filtra.
Rekomendowane odpowiedzi