Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Akwarium jakim będę dysponował to 450l 150x50x60h głównym mieszkańcem chciałbym żeby był Maylandia fainzilberi 'Luwino Reef'.  Moje pytanie co dobrać do niego 1 czy 2 gatunki i jakie żeby rzezi nie było? Kolejne pytanie to ile ryb czy robić układ wielosamcowy  czy ? No właśnie potrzebuję pomocy z doborem obsady.

Pozdrawiam Robert.

Opublikowano

Witaj! W takim zbiorniku możesz już spróbować swoich sił z Luwino, ale może być uciążliwy. Wielosamcowo raczej odpada. Waleczna jest ryba i szkoda patrzeć jak rywalizujące samce się okaleczają. W najlepszym przypadku jeden samiec będzie piękny, a reszta totalnie zdominowana.

Proponuję ryby, które nie będą konkurencją dla Luwino:

-Pseudotropheus acei (stadko około 10szt.) 

- Labidochromis caeruleus 

Opublikowano

Świetny wybór! Obawiam się trochę, czy wystarczy dla nich miejsca w tym zbiorniku. Jednak doświadczenie masz i na pewno będziesz wiedział co robić, aby było dobrze. Tu aż się prosi, żeby spróbować. 

Zobacz sobie jeszcze Tropheops red cheek w razie, gdybyś nie mógł dostać chilumby. 

Zakup sobie Tropheopsa i Luwino po 10szt, a z czasem zredukujesz. Acei proponuję kupić 15szt i zostawić to naturze. Kilka słabszych może paść, różnie to czasem bywa, a dobrze by było mieć większe stadko z dwoma samcami. Tutaj jeszcze masz opcję z tych najczęściej dostępnych między Luwala, Itungi lub elegans Ngara. Kwestia gustu?. 

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Ok to super że w miarę trafiłem z obsadą :) Ryby będę brał z Tan-mala więc mam możliwość wybrać samce i samice. Z Acei to wezmę tyle co pisałeś ale pozostałe brać 1+4 ? Czy brać młode i niech się dobierają?

to we

Edytowane przez MisiekW
Opublikowano

Masz rację zawsze kupowałem młode ryby i sam je wyprowadzałem na swoich pokarmach itd. Zawsze to więcej satysfakcji jak wyrosły na piękne zdrowe rybska. Dzięki wielkie za pomoc

• Lubię to 1