MisiekW Opublikowano 2 Marca 2018 #1 Opublikowano 2 Marca 2018 Witam. Akwarium jakim będę dysponował to 450l 150x50x60h głównym mieszkańcem chciałbym żeby był Maylandia fainzilberi 'Luwino Reef'. Moje pytanie co dobrać do niego 1 czy 2 gatunki i jakie żeby rzezi nie było? Kolejne pytanie to ile ryb czy robić układ wielosamcowy czy ? No właśnie potrzebuję pomocy z doborem obsady. Pozdrawiam Robert.
przemo-h Opublikowano 3 Marca 2018 #2 Opublikowano 3 Marca 2018 Witaj! W takim zbiorniku możesz już spróbować swoich sił z Luwino, ale może być uciążliwy. Wielosamcowo raczej odpada. Waleczna jest ryba i szkoda patrzeć jak rywalizujące samce się okaleczają. W najlepszym przypadku jeden samiec będzie piękny, a reszta totalnie zdominowana. Proponuję ryby, które nie będą konkurencją dla Luwino: -Pseudotropheus acei (stadko około 10szt.) - Labidochromis caeruleus
MisiekW Opublikowano 3 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 3 Marca 2018 przemo-h a zamiasl Labidochromis caeruleus jak bym dał Tropheops Chilumba może być? Caeruleus jakoś nie bardzo mi podchodzi.
przemo-h Opublikowano 3 Marca 2018 #4 Opublikowano 3 Marca 2018 Świetny wybór! Obawiam się trochę, czy wystarczy dla nich miejsca w tym zbiorniku. Jednak doświadczenie masz i na pewno będziesz wiedział co robić, aby było dobrze. Tu aż się prosi, żeby spróbować. Zobacz sobie jeszcze Tropheops red cheek w razie, gdybyś nie mógł dostać chilumby. Zakup sobie Tropheopsa i Luwino po 10szt, a z czasem zredukujesz. Acei proponuję kupić 15szt i zostawić to naturze. Kilka słabszych może paść, różnie to czasem bywa, a dobrze by było mieć większe stadko z dwoma samcami. Tutaj jeszcze masz opcję z tych najczęściej dostępnych między Luwala, Itungi lub elegans Ngara. Kwestia gustu?.
MisiekW Opublikowano 3 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) Cytat Ok to super że w miarę trafiłem z obsadą Ryby będę brał z Tan-mala więc mam możliwość wybrać samce i samice. Z Acei to wezmę tyle co pisałeś ale pozostałe brać 1+4 ? Czy brać młode i niech się dobierają? to we Edytowane 3 Marca 2018 przez MisiekW
przemo-h Opublikowano 3 Marca 2018 #6 Opublikowano 3 Marca 2018 Młode, które sobie wychowiesz sprawią więcej satysfakcji, ale zrób jak ci wygodniej. 1
MisiekW Opublikowano 3 Marca 2018 Autor #7 Opublikowano 3 Marca 2018 Masz rację zawsze kupowałem młode ryby i sam je wyprowadzałem na swoich pokarmach itd. Zawsze to więcej satysfakcji jak wyrosły na piękne zdrowe rybska. Dzięki wielkie za pomoc 1
Rekomendowane odpowiedzi