Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To znowu ja :D

Mam nadzieję, że nie macie już dosyć moich mało profesjonalnych pytań :? , bo mam w zanadrzu przynajmniej jeszcze jedno - albo moze nawet więcej pytań:

W jakiej ilości wpuścić rybki do akwarium, zakładając, ze zostajemy przy proponowanych przez Was saulosi i rdzawych ? Ponieważ będą to młode u których płci jeszcze rozróżnić się nie da zkładam, że ta ilość musi być troszkę większa niż docelowa obsada. Czy tak? Jak ma wyglądać obsada docelowa?

Czym karmi się te rybki? Jak powinna wyglądać ich optymalna dieta? (prosze tu o konkretne nazwy karm lub innych specyfików, które sprawią, ze rybki będą w dobrej kondycji).

I jeszcze pytanie do kogoś, kto mam dokładnie taką obsadę:

-O czym powinnam wiedzieć? O czym pomyśleć na tym bardzo początkowym etapie, aby moja przygoda z tym akwarium była jak najbardziej przyjemnym doświadczeniem? :wink:

Opublikowano

Proponuję wpuścić po 10 ryb z gatunku, choć to oczywiście będzie do późniejszej redukcji. W takim akwa możesz mieć 16 dorosłych ryb (lub mniej :twisted: ). Ale to dopiero po czasie.

Proponuję zostawić dwa samce Saulosi i dwa Sprengerae. Choć np czester pisał, że lepiej 3 samce Saulosi. Tylko wtedy co, jeden Sprengerae, bo 5 samców do tego akwa, to za dużo :wink: Na pewno czester Ci napisze dokładniej, więc się nie martw :wink: Jednak pamiętaj, 4 samce to max do Twojego akwa.

Z karmienia podstawowego - suchego - Spirulina Tropicala 36%, Tropical Malawi, proponuję również D-alio plus, Może być Tetra pro colour i tetra pro vegetable, Sera GranuGreen (nie pamiętam, jak się to pisze ) Sera Vipan. Proponuję również jakiś granulat - ja mam spirulinę OSI - polecam :wink: Ważne, żeby dieta była zróżnicowana i najlepiej, jeśli nie od jednego producenta. Do tego możesz dokupić mrożonki i podawać je 3 razy w tyg. Pamiętaj, jeden dzień w tyg głodówka -tak dla zdrowia. U mnie jest to niedziela.

A na ostatnie pytanie nie odpowiem, bo obsadę mam inną :wink: :wink:

Opublikowano

hehe wzywany odpowiadam:) Rdzawe z saulosi wzajemnie sie ignorują. Nie widziałem jakś walk między nimi. Dlatego problemu w 240l nie ma choć musze tu podkreślić że tej obsady ani roku jeszcze nie mam i saulosi są od nich o rok starsze. Zdecydowanie agresja wewnątrz gatunkowa u tych dwóch gatunków jest większa.

Po dwa samce z każdego gatunku to dobry pomysł. JEden samiec nie miałby konkurencji i napewno nie ukazywał by w pełni na codzień swoich kolorów a tak mozemy liczyc na to ze bedziemy miec dwa piękne samce w akwarium.

A co moge więcej powiedziec?

hmm pokochałem oba gatunki, mimo że obsada jest bardzo popularna nie zamienił bym tych rybek. Kazdy z gatunków prezentuje inne zachowania i naprawde dużo ciekawych rzeczy obserwuje na codzień:)

To raczej takie osobiste opinie o tych gatunkach ale jak dla mnie bardzo prawdziwe.

Nie będziesz załowac;)

Opublikowano

Dziękuję Wam pięknie za wszystkie wskazówki. :)

Odezwę się, jak tylko przejde do kolejnego etapu, aby się pochwalic co mi z tego wszystkiego wyszło. :wink:

Jesteście wspaniali i wspaniałe jest to ze jesteście !!!!

Dzięki