Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zalałem moją ponad 1000 litrową akwę , nieco problemów miałem z ustaleniem wysokości słupa wody w kominie. Regulując zaworem na zrzucie tak aby nie chlupało wyregulowałem słup wody na 3/4 wysokości komina .

Poniżej wrzuciłem biobale.

Czy taka wysokość jest prawidłowa ???

Każdy inny słup wody 1/2 wysokości komina czy 1/3 wysokości komina powoduje przeokrutne chlupotanie wody - nie da się wysiedzieć w salonie .

Opublikowano

w kominie mam na keramzycie (robi za biobale) watę sery - tak 10cm (wymieniam co tydzień) - i nic nie chlupie...

daj biobale w całym kominie tak żeby jeszcze zmieścić watę do poziomu "rewizji" (żeby Ci tędy nie wypływała) i poziom wody ustaw gdzieś w biobalach, jednak nie niżej niż poziom wytwarzania się wiru i będzie git...

nie wiem jak to sensowniej wytłumaczyć - pozdrawiam

na tym zdjęciu widać jak się przyjrzysz

Opublikowano

Jeśli ta 1/4 przyjmie całą wodę z ostatniej komory sumpa, to ok. Raczej mało prawdopodobne, żeby zatkał się i spust i rewizja, ale lepiej się ubezpieczyć...

Opublikowano
Jeśli ta 1/4 przyjmie całą wodę z ostatniej komory sumpa, to ok. Raczej mało prawdopodobne, żeby zatkał się i spust i rewizja, ale lepiej się ubezpieczyć...

nie tylko ta 1/4 musi przyjąć - Miron ma akwa coś około 250x60, więc u niego 1cm wody w akwa to jest 15L

poziom pewnie ma minimum 3-4cm od krawędzi, więc 45-60L wody zmieści się z palcem w d... w samym akwa :P nie ma obawy

Opublikowano
nie tylko ta 1/4 musi przyjąć - Miron ma akwa coś około 250x60, więc u niego 1cm wody w akwa to jest 15L

poziom pewnie ma minimum 3-4cm od krawędzi, więc 45-60L wody zmieści się z palcem w d... w samym akwa :razz: nie ma obawy

Ale my możemy się tylko domyślać, jaki ma poziom i ile wody musi się gdzieś rozlać :wink: . Dlatego Miron sam musi sobie wszystko policzyć :wink: .

Opublikowano

dzięki za podpowiedź, umieściłem watę i jest o.k

muszę tylko dołożyć jeszcze troszkę biobali tak aby nie kłaść zbyt dużo waty

dzięki makok za podpowiedź

Opublikowano

poziom pewnie ma minimum 3-4cm od krawędzi, więc 45-60L wody zmieści się z palcem w d... w samym akwa :razz: nie ma obawy

Ale my możemy się tylko domyślać, jaki ma poziom i ile wody musi się gdzieś rozlać :wink: . Dlatego Miron sam musi sobie wszystko policzyć :wink: .

ja trochę pomagałem liczyć i znam te wszystkie wymiary... ale w sumie mogłeś nie wiedzieć... racja :wink:

miron, nie ma sprawy