Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam POMOCY  pomóżcie cieknie mi akwarium z zewnątrz. Pokleiłem klejem do szyb i nic to nie dało.

Woda sączy się po zewnętrznej szybie akwarium.

Wszystko widać na filmiku. Jakieś rady sugestie ?

W środku nic nie odtłuszczałem przed położeniem kleju akwarystycznego , tylko wytarłem szmatką na mokro i potem papierem na sucho – może tu jest błąd ?

Czegoś innego użyć do klejenia ?

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Czyli Spier... spartoliłem robotę :-)  no nic jutro do poprawki.

Czym odtłuścić ? Mogę na położony sylikon położyć 2 warstwę ? da się tak ?

Pokrywa jest nigdy nie zdejmowałem i nie zamoeżam

Opublikowano

odtłuścisz benzyną ekstrakcyjną, alkoholem , nitro itp.. w ostateczności woda+ plyn do mycia naszyć + ręcznik papierowy...

skoro cieknie z pod pokrywy to musisz odtłuścić kant szyby-pokrywę w miejscu klejenia i wysuszyć na 100%. Następnie nałożyć silikon na akwa połozyć pokrywę i nie ruszać.

A najlepiej na pokrywę nalepić uszczelkę okienną to powinno załatwić sprawę.

I ostatnie nie- nie możesz nakładać silikonu na stary... to nie uszczelnia.

Opublikowano

dobrze piszesz, troszkę zagalopowałem się-nitro nie uszkodzi szkła, może coś powierzchniowo zrobić z pokrywą, ale to zależy z jakiego materiału jest ona zrobiona, benzyna ekstrakcyjna jest bezpieczna nie uszkodzi pokrywy, oczywiście denaturat, spirytus, czy nawet 40% alko może być.

nigdy nie używać acetonu do odtłuszczania plastików, większość rozpuszcza. Jeśli nie jesteśmy pewni to należy wpierw zrobić próbę na małym niewidocznym kawałku pokrywy.

Jeśli chodzi tylko o szkło to polecam aceton jest to silny odtłuszczacz, bardzo szybko odparowuje.