Jump to content

Filtracja 375l 150x50x50

piterssss

Recommended Posts

Witam

Minął rok od mojego postu o obsadę , i dopiero teraz akwarium stoi puste i czeka na nowy biotop. Tak jak w tytule mam pytanie o filtrację . Mam kubeł tetra 1200 i zamierzam mieć go jako biolog , tylko podpowiedzcie jak skonfigurować wkłady. Czytałem już o lawie wulkanicznej , ale czy tylko? Do tego jakąś pompę z prefiltrem Aquael Turbo 2000 , i jakiś falownik . Zastanawiałem się nad filtrem przelewowym. Inne systemy (narurowy , sump) nie wchodzą w grę.

Edited by piterssss

a kaseciak? zastanów się na kaseciakiem przy 150 cm dł akwa możesz poświęcic te 106mm z bocznej ściany na bardzo wydajny system filtracyjny.

Żaden kubełek włącznie z dodatkową pompą nie da takiej wydajności i mozliwości zbierania kup/klarowania wody co kaseciak. Wiem co piszę bo miałem kubeł kilka lat włącznie z mocną dodatkową pompą i prefiltrem na zasysie.

Oczywiście decyzja należy do ciebie, do kubełka możesz wsadzic 1-2l lawy wulkanicznej, innej ceramiki to powinno na biologię wystarczyć. Bardziej ukierunkuj się na duże gąbki- wydajnego mechanika i ich częstego czyszczenia. Co przy kuble jest dosyć kłopotliwe.

Gąbki idą na pierwszy ogień za nimi wkład z biologa.

Edited by KrisT

Ja robiłem sam, docinanie 3mm spienionego pcv nie jest trudne.

Nawet grubsze można ciąć nożykiem do tapet, choć jest to pracochłonne i utrudnione.

Przy cięciu dobrze przytrzymaj liniał prowadzący a palce trzymaj daleko od nożyka. Bo u mnie polała się krew jak za bardzo wysunął mi się palec.

Poczytaj temat o kaseciaku, to ogrom info, do klejenia nadaje się "kropelka" z castoramy do trudno sklejalnych plastików (tylko nie kupuj tego do PP i PE nie potrzebny wydatek) lub klej polecany przez Decorativo. Praktycznie każdy cayjanopan klei pcv.

Staraj się ciąć równo, niby to prosta i szybka robota ale mnie to zajęło ładnych kilka godzin.  Gdybym miał bliżej to wspomógłbym kolegę..:D

Dobrze zrobiony kaseciak wymiata, wydajność i łatwość czyszczenia gąbki to atuty nie do przebicia. 

Zamawiaj z fabertec, szybko wysyłają arkusz 50x150cm wystarczy z naddatkiem, chyba ze robisz mega duży dwustronnego zasysu to lepiej zamów troszkę więcej materiału.