Jump to content

moje pierwsze Malawi - 112l

mkrol

Recommended Posts

Witam,

Jestem tu nowy i właśnie zaczynam swoją przygodę z Malawi. Na początek bardzo dziękuję za ciekawą lekturę dla początkujących, myślę, że jest tam bardzo dużo przydatnych informacji, które pomogą mi w starcie mojego pierwszego Malawi. Ogólnie akwarystyką zajmuję się już kilka lat, ale były to tylko akwaria ogólne 60-240l, Teraz przyszedł cza na Malawi, bo chyba od zawsze chciałem mieć taki biotop. Niestety obecnie ze względów lokalowych mogę wystartować jedynie z 112l, ale mam nadzieję, że później będzie minimum 240l :-)

Na dzień dzisiejszy dysponuję baniakiem właśnie 112l i filtrem kubełkowym JBL e701. Na początek chciałbym aby ten filtr wystarczył do filtracji biologicznej i mechanicznej (prefiltr), ale jak będzie problem, to do mechaniki dołożę jakiś niewielki filtr wewnętrzny.

Obsada oczywiście jednogatunkowa, najprawdopodobniej Saulosi 1+3, jako podłoże piasek kwarcowy 0,8-1,2.

I tu moje pierwsze pytanie. Jaki wkłady dać na start do tego filtra. Obecnie jest w nim nowa standardowa ceramika i trochę zeolitu i węgla aktywnego. Zastanawiam się czy zostawić taką konfigurację czy coś wywalić i dołożyć nowego? Dodam jeszcze, że bardziej zależny mi na jakość niż na kosztach, choć wiadomo, każdy grosz się liczy.

Z góry dzięki za wyrozumiałość.

Michał

Edited by mkrol

..witam Ciebie  Michale  na naszym forum. Odnośnie Twojego pytania dotyczącego wkładów to już Ci odpowiedział kolega wyżej. Ja tylko dodam  tylko tyle, że skoro nie planujesz  filtra wewnętrznego jako mechanika to możesz w kubełku zrobić w ten sposób ,że do jednego kosza  dasz tylko ceramikę a do dwóch pozostałych gąbki. W ten sposób  zapewnisz trochę większy przepływ wody biorąc pod uwagę yo ,ze nie chcesz filtra mechanicznego -wewnętrznego. Ale warto w takim układzie na zasys kubełka nałożyć jakiś prefiltr choćby w postaci  jakiejś małe gąbki co ograniczy częstotliwość otwierania kubełka.

Witaj na naszym forum!

A ja od razu napiszę że na 100% będziesz potrzebował dodatkowej filtracji mechanicznej bo JBL e701 ogarnie tobie tylko biologię...

zresztą zobaczysz jak to będzie funkcjonowało z samym kubełkiem...

36 minut temu, mkrol napisał:

I tu moje pierwsze pytanie. Jaki wkłady dać na start do tego filtra. Obecnie jest w nim nowa standardowa ceramika i trochę zeolitu i węgla aktywnego. Zastanawiam się czy zostawić taką konfigurację czy coś wywalić i dołożyć nowego?

Jako złoże biologiczne starczy tobie 0.5l ceramiki+gąbki z zestawu.No i tak jak kolega powyżej wspomniał nie zapomnij o prefiltrze w postaci gąbki na zasysie JBLa.

Dzięki za pierwsze uwagi.

Odnośnie prefiltra na wlocie do JBLa, to będzie na 100% zainstalowany. Odnośnie dodatkowego filtra mechanicznego, to wiadomo, że w 112l każdy cm3 się liczy, ale jak będzie trzeba, to go dołożę.

Zeolit i węgiel oczywiście wylatują. Zastanawia mnie tylko czy warto zastąpić standardową ceramikę np Seachem MATRIX czy nie ma to najmniejszego sensu?

Dodatkowo dużo czytałem na forum i wielu z Was polecało wkład z grysu koralowego, ale sam nie wiem czy jest to konieczne, szczególnie, ze będę go mógł użyć ok. 0,5l. Obecnie kranówka ma pH 7,5 i pewnie po starcie minimalnie się zwiększy, ewentualnie będę wspomagała się jakimiś bufferem, no ale wszystko okaże się po pierwszych testach.

Jeżeli w kranie masz 7,5 to nic nie dokładaj z żadnego grysu koralowego bo i tak nie pomoże a z czasem się rozpuści i będzie pylić.

Ja przy ph w kranie 6,8 w zbiorniku mam 7,6. Na początku dodałem malawi buffer bo mi 2 etap startu się przyblokował i ze 2 razy później a teraz nic nie dodaje i jest ok.

Godzinę temu, mkrol napisał:

Zeolit i węgiel oczywiście wylatują. Zastanawia mnie tylko czy warto zastąpić standardową ceramikę np Seachem MATRIX czy nie ma to najmniejszego sensu?

Możesz oczywiście zmienić złoże na Matrixa(0.5l) ale moim zdaniem szkoda wydawać kaskę skoro masz już złoże biologiczne w postaci ceramiki...

Dodatkowo dużo czytałem na forum i wielu z Was polecało wkład z grysu koralowego, ale sam nie wiem czy jest to konieczne, szczególnie, ze będę go mógł użyć ok. 0,5l. Obecnie kranówka ma pH 7,5 i pewnie po starcie minimalnie się zwiększy, ewentualnie będę wspomagała się jakimiś bufferem, no ale wszystko okaże się po pierwszych testach.

W naszym biotopie minimum pH to 7.4 więc nie trzeba kombinować aby podnieść ten parametr który po ustabilizowaniu w zbiorniku będzie wynosił około 7.6-7.8 więc odpuściłbym grys koralowy również z powodu pylenia o którym wspomniał kolega powyżej...

pH masz jak najbardziej ok ;) 

Odnośnie prefiltra na wlocie do JBLa, to będzie na 100% zainstalowany. Odnośnie dodatkowego filtra mechanicznego, to wiadomo, że w 112l każdy cm3 się liczy, ale jak będzie trzeba, to go dołożę.

Wiesz na razie zobacz jak filtracja będzie funkcjonować na samym JBL,a potem pomyślimy co dodać jako filtrację mechaniczną...

Edited by egon44