Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Melanochromis interruptus

P. "perspicax orange cap"

M. "aurora yellow"

a próbowałeś zdobyć gdzieś perspicaxa? Interruptus też niełatwy, ale jak znajdziesz, to daj mi znać, chętnie kupię... :)

Nikt nie zakwestionował trewów w tym akwarium? dziwne..

Opublikowano

Witam

perspicax z melano i aurora hmm srednio trafiony pomysl. Zostana zdominowane i nawet nosa za skalki nie zobaczysz.

krisq75 - na poczatku odpusc sobie szukania odmian barwnych poszczegolnych gatunkow. Tylko sobie skomplikujesz zycie :-). Podoba Ci sie aurora to ja kup a nie wypytuj w sklepach o odmiane orange, yelown, red top , thumbi west. Bo juz widze jak u mlodych osobnikow mozna rozroznic odmiane barwna ;->. Jesli takowa wogole istnieje, a nie jest dzielem specjalnych mieszanek pokarmowych, lub co gorsza innych zabiegow polegajacych na mieszaniu genow.

A szanowny kolega gdzie bedzie zamawial ryby ?

pozdrawiam

MekkaB

Opublikowano

a próbowałeś zdobyć gdzieś perspicaxa? Interruptus też niełatwy, ale jak znajdziesz, to daj mi znać, chętnie kupię... :)

Nikt nie zakwestionował trewów w tym akwarium? dziwne..

Teraz dopiero temat poczytałem. Trewcie chyba z saulosi przejdą. Potrafią być agresywne ale o wiele częściej pzrejawiają to z sillnymi rybami, a saulosi zwyczajnie ignorują. Te dwa gatunki chyba dały by rade, jedynie trzeba było by troszkę wprawy w diecie.

No i może dlatego polecamy takie oklepane gatunki początkującym, bo wbrew pozorą te nie oklepane do łatwych w hodowli nie należą.

Opublikowano

mnie nie chodzi o to, że z saulosi, ale że w 120cm... Może ja jestem dziwny, ale nie zamknąłbym docelowo w takim akwarium ryby, która chętnie urośnie do 15 i więcej cm... I tyle z mojej strony. Chyba że traktujemy to akwarium jako poligon dla początkującego i po roku przesiadka na większe, to proszę bardzo. Ale widzę, że jestem tu w mniejszości. Cóż, wszystko na dobrą sprawę "może być", "da radę", "przejdzie" i "wystarczy wg mnie...ale nie wiem co na to ryby..." w takim akwarium..

Opublikowano

Powołuje się tu na artykół Marcina Szmela. On nawet radzi 100cm jako minimum ale jak dla mnie mało. 120cm może być. Jak widziałem na żywo funkcjonujące akwarium z trewciami w 120cm (jednogatunkowe) także aż takie duże nie były. Tych 15cm to one chyba nie osiągają ale ze 12 miały.

Druga sprawa jak urosną to jest powód do wymiany na 150cm:)

Opublikowano

120 cm długości może szału nie robi, ale powierzchnia dna jest jednak większa niż przy standardowej 240. A i wysokość jest nie mała, więc wg mnie wystarczy. Oczywiście, jeśli krisq75 zachowa umiar w ilości ryb.

Z tym rozmiarem też bym nie przesadzał. Anomalia się zdarzają, ale jednak przy przede wszystkim sensownym karmieniu raczej trewki nie wyrosną na 20 cm byki :wink: . Z resztą takie wymiary ryby osiągają po ładnych paru latach. Najszybszy wzrost zazwyczaj obserwuje się do wartości "katalogowych", a później już wszystko znacznie zwalnia.

Opublikowano

Dzięki serdeczne za odpowiedzi i udział w dyskusji.

No to trewcie wypadają nie doczytałem rozmiarów a męczyć ryb nie mam zamiaru.

Jestem początkującym Malawistom więc jednak zostanę przy pospolitych ale F1 

No więc tak:

- Saulosi zostają podobają mi się i tyle

- rdzawy nie koniecznie mogę go zmienić

- 3 gatunek hm… nie i tu biorąc pod uwagę że rdzawy też może ulec zmianie powstaje pole manewru

U mnie to akwarium będzie stało na barku wymurowanym z klinkieru (z blatem 4cm) oddzielającym kuchnię od salonu. Tak więc nie będzie typowego tła tylko skałki po środku zbiornika i małe tło na krótkiej szybie wyklejone ze skałek zakrywające rurki itd.

Może ta wiedza pomoże szanownym koleżankom i kolegom w pomocy dobrania dla mnie obsady.

Pzdr. Krisq75