Skocz do zawartości

Zaczynamy przyogdę z Pyszczakami - moje pierwsze małe Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 2.02.2018 o 21:01, radecki napisał:

@egon44Dzięki wielkie za wyczerpujące rozłożenie filtracji na części pierwsze, teraz wiem o co chodzi i zdecydowanie ułatwi mi to podjęcie decyzji, jeszcze mam trochę czasu także zdążę wszystko przemyśleć 2 razy.

Cieszę się że mogłem rozwiać twoje wątpliwości :);) 

W dniu 2.02.2018 o 21:01, radecki napisał:

Dzisiaj narodził się pomysł żeby zwiększyć zbiornik, co prawda nie wiele ale zawsze to coś. Pierwotny plan przerobienia szafki uległ by zmianie i cała górna część została by usunięta, akwarium stanęło by na płycie 120x40, wyjdzie zatem 240L, wszystko pod kątem obsady 2 gatunkowej, czy ma to sens ? Filtracja raczej za wiele nie ulegnie zmianie prawda ? Dojdzie tylko koszt pokrywy zbiornika ale jakoś to przeżyję a co więcej co zastanawiam się czy nie będzie problemem wystająca płyta (podstawa akwarium) z obu stron po 5-7 cm poza obrys szafki ?

Jeśli chodzi o filtrację to moja propozycja pozostaje bez zmian nawet w zbiorniku 120x40x50...

Tak jak koledzy piszą wystająca płyta bo obu stronach zbiornika nie będzie stanowić problemu...

Opublikowano

@egon44nie chcę podwarzać twego doświadczenia i tego że filtracja jaką proponujesz będzie zła, chciałem tylko się dopytać czy nie będzie za mocny ten filtr, czytałem trochę na jego temat i podobno jest bardz mocny i już w kilkukrotnie większym akwarium powoduje bardzo intensywną cyrkulację wewanątrz zbiornika, domyślam się że prefiltr go lekko przytłumi ale czy i tak ni będzie zbyt mocny

i jeszcze pytanie jak połączyć prefiltr z filtrem ? wężami dołączonymi do filtra + jakiś kruciec do prefiltra ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a więc trochę zakupów popełniłem i ostatecznie zbiornik będzie miał wymiar 120x50x50 przód i boki optiwhite

akwarium się szyje w Szczecinie

filtracja ostatecznie będzie narurowa - 2 równoległe mechaniki + 2 równoległe biologi, korpusy 10" i gwint 3/4" jak i całe orurowanie na 3/4". Tutaj pytanie, czym zasypać biologi ? Matrix + ceramika do każdego korpusu 50/50, a może sama ceramika ? Mechaniki na początek pójdą sznurkowe a później sznurek zastąpi wata filtracyjna 

W dniu 31.01.2018 o 09:29, deccorativo napisał:

ad4  Chemia - zadnych Biotopoli , soli ibufferów.

4 testy

pH zakres 7,4-9 nie inny Zooleka lub JBLa

NH4 - JBL

NO2 - JBL

NO3 - Salifert lub JBL

koniec testów.

Ty przeczytaj i pierwsze to zbuduj ustrojstwo do nalewania wody do akwarium i kup 3 ampułki bakterii niryfikacyjnych Prodibio Biodigest i koniec zakupów chemii.

Wedle instrukcji wszystko zamówione zarówno do zrobienia "ustrojstwa" jak i testy jbl oraz Prodibio Biodigest. Kolejne pytanie, po wpuszczeniu bakterii należy zasypać pokarm aby miało co się rozkładać i pożywiać bakterie tak ? Czy co się daje aby bakterie miały pożywkę ?

Pozostało zrobić pokrywę (zamiar ze spienionego pcv chociaż nie wiem czy podołam i czy nie kupić gotowca) z oświetleniem, zakupić grzałkę, kamienie, piasek. Tło prawdopodobnie będzie czarne, okleina od zewnątrz lub spienione pcv do środka.

Obsada na 99% Saulosi + Hara + Maingano, 1% zostaje dla Chailosi zamiast Hary. 

o czymś jeszcze zapomniałem ?

Opublikowano

Jeśli dasz bakterie bez pożywki wtedy będziesz musiał dać im coś do jedzenia Może być łyżeczka pokarmu,woda amoniakalna. Możesz dać też np. SERA BIO NITRIVEC który już zawiera pożywkę i czekać co tydzień kontrolując parametry.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, Bezprym napisał:

Jeśli dasz bakterie bez pożywki wtedy będziesz musiał dać im coś do jedzenia Może być łyżeczka pokarmu,woda amoniakalna. Możesz dać też np. SERA BIO NITRIVEC który już zawiera pożywkę i czekać co tydzień kontrolując parametry.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

ok, zostanę przy biodigest bo już zamówione i najwyżej dodam wody amoniakalnej jak gdzieś dostanę 

pytanie jeszcze o ceramikę, obojętnie jaka będzie dobra ? np na allegro widzę po 7zł za 1l lub po 13zł AquaNova. Czy lepiej zakupić coś lepszego od JBL np ? 2 narurowce zasypać do pełna ceramiką czy podzielić z matrixem ?

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie cyrkulacji, robię filtrację narurową i zastanawiam się czy będzie potrzebny falownik do cyrkulacji, może odpowiednie umiejscowienie zasysu i wylotu wody do akwa wytworzy wystarczającą cyrkulację w zbiorniku? Jest szansa że się uda ? Jak w takim wypadku rozmieścić zasys i wylot ?

Opublikowano

jest wielka szansa ze się nie uda, bez falownika ani rusz.

Masz akwarium 120x50x50 takie jak ja,  minimum realnego przepływu widzę 1500l/h, z jakiej pompy chcesz to uzyskać? 

Przepływ rzędu 800 do 1000l/h to nawet nie zauważysz w tym akwarium, a odchody będą zalegać,  i wymiecie je dobrze ustawiony falownik.

Jak i gdzie go zamocować to już musisz samemu opracować bowiem każde akwarium, ułożenie kamieni powoduje inne zawirowania wody. To co u jednego się sprawdzi nie koniecznie też u Ciebie. Możemy tylko nakierować. Chodzi o to aby gówienka były wydmuchiwane z miejsc zalegania najlepiej w kierunku zasysu filtra.

Jeśli wylot masz z lewej to wlot do zasysu po przeciwnej prawej stronie akwa. 

W dniu 17.02.2018 o 22:02, radecki napisał:

filtracja ostatecznie będzie narurowa - 2 równoległe mechaniki + 2 równoległe biologi, korpusy 10" i gwint 3/4" jak i całe orurowanie na 3/4". Tutaj pytanie, czym zasypać biologi ? Matrix + ceramika do każdego korpusu 50/50, a może sama ceramika ? Mechaniki na początek pójdą sznurkowe a później sznurek zastąpi wata filtracyjna 

wg mnie to zbyt przekombinowany system, a i koszta duże, jako biolog wystarczy jeden z  1.5l max 2l ceramiki .Pamiętaj iz każda rurka/kolanko/przyłącze itp hamuje przepływ. Ważniejszy jest mechanik.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, radecki napisał:

Mam pytanie odnośnie cyrkulacji, robię filtrację narurową i zastanawiam się czy będzie potrzebny falownik do cyrkulacji, może odpowiednie umiejscowienie zasysu i wylotu wody do akwa wytworzy wystarczającą cyrkulację w zbiorniku?

..jest bardzo duża szansa,że się uda. W 120x40x50 obywam się bez niego ( falownika).  Trochę zabawy z wlotami i wylotami oraz z aranżacją i może się również udać.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dobrze zbudowany narurowiec, pompa 24/40 i na drugim biegu przy 15W pradu na 100% ogarnia baniak bez falownika. Ja jak w 230cm wlaczalem obie pompy na 3 bieg to na upartego moglem się pozbyc falownika, ale potem zagruzowalem i już się nie dalo.