Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, Sławol napisał:

...jak się skończy to przejdę na tą którą poleca Henryk.Któryś z klubowiczów wcześniej też chwalił ten pokarm, chyba @Jerry_jerryo ile dobrze pamiętam.

Dokładnie. Polecałem i nadal polecam spirulinę ON. Płatki jakie znajdziesz w środku to rzeczywiście płatki a nie jakaś mąka. Ja stosuję tylko płatki dlatego jeżeli chodzi o pokarmy to wybór jest dosyć mały. OSI miałem i generalnie to nie wiem dlaczego wszyscy uważają go za klasę Premium. 3/4 no może 1/2 to nic nie warta mąka, której nie chcą jeść ryby. Dlatego też przeszedłem na ON. W Polsce jedynie spirulina jest dostępna od ręki. Jeżeli masz nastawienie na płatki to bardzo ciężko będzie znaleźć ich pokarmy. Ostatnio chciałem uzupełnić również o płatki Omni i Vegi. I co? Jednym słowem lipa. Przeszukałem internetowe sklepy i jedynie granulki są dostępne od ręki. Od razu zaznaczam, że erybka ma te pokarmy na stronie ale po ich kupnie i nawet wpłacie pieniędzy od razu otrzymałem je z powrotem z informacją, że niestety nie ma ich na stanie.

No nic trzeba było coś wykombinować. Dlatego przerzuciłem się na następujące pokarmy:

- Tropical Spirulina Super Forte;

- JBL Spirulina Premium 40%;

- Omega One Super Kelp;

- Omega One Veggie;

- Omega One Cichlid;

Nikt pokarmów Omega One nie wiedzieć czemu nie poleca. Moje ryby zawsze chętnie pobierały pokarm ale teraz to rzucają się na niego. Chwila i nie ma. Co najśmieszniejsze to OSI jest u nas uważane za high level pokarm a jest tańszy od takiego Omega One - wystarczy sprawdzić na ebayu.

No i jeszcze jedno. Nie wiem jak podchodzisz do tematu karmienia tj. jak dużą dawkę dajesz na raz ale nie warto kupować zbyt dużych opakowań. Lepiej kupować częściej i zmieniać niż mieć kilogram jednego pokarmu, który po kilku miesiącach będzie popsuty ale rybom się znudzi.

Opublikowano
20 minut temu, Jerry_jerry napisał:

Nikt pokarmów Omega One nie wiedzieć czemu nie poleca.

Może dlatego, że nie można ich dostać. Kiedyś używałem Omega One Super Kelp Flakes, ryby je przyjmowały bardzo chętnie, ale kiedy powstał problem z dostępnością przeszedłem na spirulinę od OSI 

24 minuty temu, Jerry_jerry napisał:

OSI miałem i generalnie to nie wiem dlaczego wszyscy uważają go za klasę Premium.

Tak się chyba utarło, wiem, że np. we Francji wyżej jest ceniona Spirulina Super Forte 36% Tropicala. A o jakości pokarmów można poczytać tu http://www.oscarfish.com/fish-food-ingredients.html   

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, darkon napisał:

Może dlatego, że nie można ich dostać.

Ja ostatnio z kolegą kupowaliśmy te pokarmy w akwarystyczny24. Ale widzę, że w innych sklepach też można je dostać. Pewnie wszystko zależy od wielkości opakowania.

Tak się chyba utarło, wiem, że np. we Francji wyżej jest ceniona Spirulina Super Forte 36% Tropicala. A o jakości pokarmów można poczytać tu http://www.oscarfish.com/fish-food-ingredients.html   

Sam nie spodziewałem się, że zakupię pokarm JBLa ale jak widać wszystko się zmienia i czasami samemu lepiej warto popróbować niż kupować ślepo to co inni polecają.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

To, że są na stronie w ofercie to jedno, spójrz na dostępność, przy większości napis "brak towaru"

O tym wiem ale opakowanie 60g akurat w akwarystyczny jest. Ja kupowałem 2 opakowania 28g bo były dostępne ale już ich nie ma na stanie. 60 gramów jest więc tak jak pisałem wszystko zależy od wielkości opakowania.

http://likoma.pl/roslinne/1049-omega-one-super-kelp-flakes-28g.html

http://www.zoologiczny.sklep.pl/Omega_One_Super_Kelp_Flakes_platki_dla_ryb_roslinozernych_28g__25_33___14031?gclid=EAIaIQobChMIy7e18OT82AIVTRDTCh3ViwdyEAQYAiABEgLAgPD_BwE

Nie wykluczam, że będzie tak jak w przypadku Ocean Nutrition. Jak mi się pokończą to będę zmuszony przerzucić się na coś nowego. Jednak nie ma co przejmować się na zaś.;)

Teraz, MatiK napisał:

Dyskusję na temat klasy pokarmów O.S.I. i tego, czy się popsuły, czy nie, wydzieliłem:

Mój pierwszy post akurat był na temat. Chciałem pomóc koledze i poradziłem, że może dla swojej gromady wybrać pokarmy innych producentów - nawet podałem jakie stosuje.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
9 minut temu, Jerry_jerry napisał:

O tym wiem ale opakowanie 60g akurat w akwarystyczny jest.

Gdzie? Nie widzę, mogę prosić o linka.

Opublikowano
Teraz, darkon napisał:

Gdzie? Nie widzę, mogę prosić o linka.

:e_confused: No faktycznie nie ma. Ale dałbym sobie rękę uciąć bo 30 minut temu patrzyłem na ten pokarm i był.

Opublikowano
19 minut temu, michal_j napisał:

wystarczy poczytać na ogólnoświatowych forach hodowców tropheusów, ludzie sprowadzają (tą powszechnie wzgardzoną na tym forum) Spirulinę Super Forte 36% na drugi koniec świata .. (pisali to ludzie chociażby z Argentyny)

Dokładnie, nie wiem czemu ludzie przepłacają za markową spirulinę jak mają Tropicala. Myślę, że panuje ogólna awersja do Tropicala. Mieli i słabsze typu ochtiovit itp czyli pokarmy do wszystkiego i do niczego. Wiem, że ktoś pisał, że po spirulinie Tropicala są bardziej otłuszczone organy niż po OSI, ale nikt nie podał linku ani nazwiska osoby która to badała. Pewnie na całość też miały wpływ inne pokarmy. Jednak wszystkiego możemy domniemywać. Jeśli chodzi o spirulinę Super Forte 36 %, na pewno nie jest to zły pokarm. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• U mnie piwnica jest   pod akwarium więc dużo robi grawitacja, jednak kiedyś robiłem tak jak ty możesz przez ścianę i też funkcjonowało, wygoda  jest niewyobrażalna, więc się zastanów, samo to, że nigdy nie zalejesz podłogi w salonie przy podmianie, w garażu już to nie jest takie straszne. To była moja karta przetargowa z kobietą, by w salonie nie było syfu.
    • Jest normalnie garaż ogrzewany 😉 Tak czy siak grzałka jakaś by musiała być plus pompa z izolacją która tam niby trzyma temperaturę i pianki na rury. Będziemy myśleć 😁
    • Pytanie czy garaż masz ocieplony/ogrzewany. Jeżeli nie to weź pod uwagę fakt, że temperatura powietrza w garażu może wpływać na temperaturę wody w filtracji i tym samym w akwarium. Musisz wtedy przewidzieć dodatkową zabudowę filtracji od strony garażu z izolacją np. styropianem 🙂 
    • @yaro rozumiem co masz na myśli. Ja kończę w maju dopiero 40 lat, aktywny fizycznie jestem w miarę więc nie będzie chyba problemów Wiadomo że wszystko wyjdzie w praniu podczas składania rurek, korpusów, kolanek na sucho bez klejenia, więc zawsze będzie można zrobić jakieś korekty  To akwarium planuje mieć najdłużej do 4-5 lat ponieważ za około tyle, będę robił remont całego salonu, kuchni, jadalni i zbiornik będzie budowany na cala ścianę. Już mam to zaplanowane i dogadane z moją kobietą. Zbiornik ma mieć wymiary 384 x 100 x100 (3840 litrów brutto) Dwiema szybami, frontowa i jedna boczna. Możliwe że będzie głębsze i wyższe ale to zależy ile miejsca będzie po usunięciu kawałka ściany w kuchni  Moja kobieta mnie kocha ale ma mnie już dość czasami xD I tak się dziwie że jeszcze ze mną jest   Właśnie wpadłem na pomysł taki że jak nie będzie miejsca i źle by się odkręcało korpusy podczas wymiany waty to jest opcja przewiercenia się przez ścianę do garażu i tam zrobić filtracje   Czemu ja na to wcześniej nie wpadłem ???  Ale ogólnie rozwiązanie tego narurowca jest ok ? Pozdrawiam i miłego dnia    
    • To dorzucę tylko jedno, Dlaczego zrezygnowałem z narurowców pod akwarium na rzecz kubełków? Szlak trafiał mnie gdy musiałem leżeć ba podłodze by odkręcać co tydzień korpusy. Sprawdź sobie ile miejsca będziesz miał jeśli chodzi o dostęp do korpusów, bo o ile wymiana raz na jakiś czas jak w przypadku kubełków jest do akceptacji, to cotygodniowe ćwiczenia gimnastyczne w szafce mnie osłabiały. Wróciłem do narurowca gdy mogłem go zamontować w piwnicy i wymieniać wkłady na stojąco.
    • Witam. Przespałem się z tym tematem i zrobiłem dzisiaj w pracy mały test. Mianowicie, zastosowanie kolanek 45 stopni spowoduje ze sam narurowiec będzie bardzo ale to bardzo długi. Mówię tu o zastosowaniu kolanek 45 stopni w zasadzie wszędzie, przed korpusami i za nimi. Tak jak na pierwszym i drugim rysunku. Gdzie nie było by praktycznie nigdzie rurek prostopadle, tylko po skosie ewentualnie równolegle. Test zrobiony ale niestety nie mogłem tego nagrać bo nie mogę używać telefonu w pracy za bardzo. Sprawdziliśmy jak woda grawitacyjnie przepływała przez kilka rurek i kolanek 45 stopni, co prawda bez korpusów do pojemnika i to samo zrobiliśmy na kolankach 90 stopni. Zbudowaliśmy podobne do siebie konstrukcje. Tak więc woda lepiej przepływa na kolankach 45 stopni, pojemnik 50 litrów napełnił się szybciej o około 2-3 sekundy. Czy to rzetelny test? Ciężko stwierdzić ponieważ nic nie robiło oporu dla tej wody. Tak czy siak jest jeden problem i to nie mały, zbudowanie całego narurowca w ten sposób, to braknie mi salonu na niego. Niestety wyszedłby dosyć długi. Po takiej krótkiej aranżacji tych rurek ten na kolankach 45 stopni już odstawał o kilka dobrych centymetrów a co dopiero na całym systemie.  Dodam tylko że rurki były stalowe średnica wewnętrzna 25mm, bo pcv nie mamy u mnie w pracy ale zawory kolanka itp. wszystko było.  Wiec pozostaje zbudowanie narurowca tradycyjną metodą.  Chociaż w pewnych miejscach zastosowałbym kolanka 45 stopni. To mój najnowszy prototyp narurowca z dwoma wlotami, z jednej strony rzecz jasna. Sugerowałem się tematami od @rekawiczka @stan @aurban6 i oczywiście nie ujmując nikomu innemu bo każdy dołożył przysłowiowego grosza swojej wiedzy W najbliższym czasie trzeba pospawać stelaż pod akwarium i później zbudować filtracje Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie co do ostatecznego myślę już rysunku to wysłucham z chęcią Pozdrawiam.
    • @rafalniski  O ten temat chodziło? Post 40  i dalej   
    • Co do przepływu to ja przez ostatni rok zmniejszyłem pompę 25/40 na I bieg i ogarnia spokojnie moja 500 z dużym przerybieniem. Ważne aby był odpowiedni obieg wody Przezroczyste korpusy niestety ścierają się wewnętrznie. Po 7 latach w biologi zeżarło mi te wypustki na dole  a wczoraj jeden z korpusów  poprzez mikrodziureczkę zaczął puszczać wodę. Dobrze, że popatrzyłem pod akwa. Ja bym wolał korpusy nieprzezroczyste bo chyba są mocniejsze.
    • Zawsze mogę rozwiercić korpusy. Te korpusy posiadam u siebie w domu(link na dole) w instalacji i producent deklaruje przepływ do 4000 litrów/ h. Troszkę droższe są ale ja na filtracji oszczędzać nie chce.  Co do BB10 problem jest taki że nie znalazłem transparentnych no i cena w porównaniu do innych rozwala 😁 https://allegro.pl/oferta/wessper-pojedynczy-korpus-filtr-wstepny-do-wody-1-17685366315?srsltid=AfmBOooUPk0u8GTOhZ7cjXZCpK6h23uVjxVYQ2kC75d0itBohz_kwjyb Czy mi zależy aż tak bardzo na przepływie? I tak i nie. Pomyślałem o zastosowaniu kolanek 45° ze względu na łatwiejszy przepływ wody, może to spowodować cichszy układ że tak powiem. Bez wibracji rezonansu czy co tam występuje w układzie 😁 A jak woda ma łatwiej to i wydajność się zwiększy, więc to już samo za siebie mówi. Dlatego właśnie założyłem ten temat aby omówić to, zza i przeciw. Wrócę z pracy to siądę jeszcze nad tym i będę myślał 😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.