Skocz do zawartości

544l Mbuna 180X55X55

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, adamuskus82 napisał:

Oby się to nie skączyło tym że zajmnie 3/4 zbiornika a reszte obsady zapędzi w jeden kąt.

Ano znam taki przypadek i to w 2 metrowym zbiorniku ? ale też i takie, gdzie w 150 cm sytuacja była diametralnie odmienna. Nie ma reguły, każdy zbiornik jest inny, samce trafiają się różne itd.

8 minut temu, marcin73m napisał:

Ano znam taki przypadek i to w 2 metrowym zbiorniku ? ale też i takie, gdzie w 150 cm sytuacja była diametralnie odmienna. Nie ma reguły, każdy zbiornik jest inny, samce trafiają się różne itd.

Racja nawet ryby mają różne charakterki zupełnie tak jak ludzie - spokojni lub narwani.?

Edytowane przez adamuskus82

Rok czasu upłynie nim samiec się wybarwi. A potem będzie już z górki. Jednak ryba wyglądem samca i zachowaniem samic potrafi wynagrodzić porządki jakie wprowadza. Mnie na ciąg dalszy zabrakło cierpliwości, być może potrzebny byłby jeszcze wiekszy zbiornik. 

Wrócę jeszcze do wspomnianego wcześniej Protomelas teaniolatus. Jest to spokojna ryba ale z racji swojej wielkości w okresie tarła, które trwało wiecznie staje się w zbiorniku dominantem. Nie zrobił przez ponad dwa lata krzywdy żadnej mbunie ale sprawił, że nieustannie były skupione w dwóch przeciwległych bokach zbiornika. I działo się to w zbiorniku zarośniętym roslinami, gdzie mam zabudowaną całą tylną jego ścianę. Nie wiem jak te relacje wyglądałyby w typowym dla Malawi zbiorniku pozbawionym roślin i kryjówek.

Edytowane przez sj1950

3 godziny temu, sj1950 napisał:

Wrócę jeszcze do wspomnianego wcześniej Protomelas teaniolatus. Jest to spokojna ryba ale z racji swojej wielkości w okresie tarła, które trwało wiecznie staje się w zbiorniku dominantem. Nie zrobił przez ponad dwa lata krzywdy żadnej mbunie ale sprawił, że nieustannie były skupione w dwóch przeciwległych bokach zbiornika. I działo się to w zbiorniku zarośniętym roslinami, gdzie mam zabudowaną całą tylną jego ścianę. Nie wiem jak te relacje wyglądałyby w typowym dla Malawi zbiorniku pozbawionym roślin i kryjówek.

Powiedz proszę z jaką obsadą go trzymałeś.

• 2 tygodnie później...

Witam na tą chwilę obsada która pływa:

Cynotilapia hara gallireya reef

Metriaclima msobo magunga

Pseudotropheus cyaneorhabdos maingano

Labeotropheus trewavasae marmalade cat

Czy do tej obsady można dorzucić jeszcze jeden gatunek np:

Protomelas BOADZULU lub Protomelas steveni taiwan reef?A jeżeli nie to jakaś propozycja typowego mbuniaka?

Jakiegoś może pasiaka?Bo brakuje:D