Jump to content

pierwszy zbiornik 375 L

tnazar

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. 

Niedługo wprowadzam się do nowego domu i chcę spełnić moje marzenie i w końcu ruszyć z akwa malawi. 

Planuję założyć zbiornik 150/50/50 

Bardzo proszę Was o pomoc i rady jaką filtrację zastosować , co proponujecie dla takiego litrarzu ?

proszę również o propozycję obsady. Nie ukrywam że chciałbym dość kolorowo ;) 

Pozdrawiam i z góry dziekuję za rady. 

Witaj,

zbiornik załóż tak, na jaki masz miejsce bo jak się okaże, że założyłeś 150x50x50, a mogłeś spokojnie stawiać 250x80x70 to za tezy tygodnie będziesz żałował i kombinował. W Malawi in większy baniak tym lepiej, to są ryby, które lubią przestrzeń, a 375 litrów to wcale nie tak dużo :P 

Odnosnie obsady zapraszam do odpowiedniego działu, tam są już gotowe propozycje do przeróżnych rozmiarów baniaków, można poszukać i na pewno się na coś trafi. Jakbyś miał pytania w tym kierunku to załóż nowy wątek i zadawaj je właśnie tam ;) 

Z filtracją właściwie podobnie, mało jest rzeczy i zagadnień, których na naszym forum brakuje ;) filtracja zależna jest od tego ile chcesz na nią przeznaczyć pieniędzy i jak będzie wyglądała przestrzen na nią, czy chcesz mieć coś w środku akwarium, czy wolisz tego uniknąć. Poczytaj najpierw forum i dopiero jeśli nie znajdziesz pasującego Ci rozwiązania, zadawaj konkretne pytania ;) 

no i  już zjebka była,  150 cm nie więcej :) 

dom się robi, Hydraulika już jest, akwa będzie takim przedluzeniem kuchni , więc dostęp do wody jak najbardziej jest. 

już wiem że  150/50/50 to absolutne maksimum a i tak 2 lata walczyłem :)

chciałbym taką obsadę :

Labidochromis Caeruleus

Ps. Saulosi coral

Metriaclima callainos

co sądzicie o takim składzie i w jakiej liczbie ? 

Jeśli chodzi o filtrację to myslalem zeby prefiltrem zrobic kubełek HW 603, połączyć go z Aqua Nova NCF 1200 , plus do akwa dorzucić jakiś cyrkulator. Czy to dobry pomysł ? 

Co ewentualnie rzucić do biologa ? 

To coś słabo walczyłeś ;) a żona sama się przekona, że mogło być większe. Urabiaj i nie poddawaj się tak łatwo bo naprawdę będziecie oboje żałować.

O Saulosi Coral nawet nie myśl. To ryba sztucznie wyselekcjonowana przez ludzi, w jeziorze nie pływa coś takiego jak Coral. Jeśli już Saulosi to tylko „normalne”. Jeśli Saulosi to nie Yellow. Nie pasują do się UE zbytnio dietetycznie, poza tym i to żółte i to (w przypadku samic Saulosi).

Filtracja może być, do biologa ceramikę, albo grys koralowy.

8 minut temu, tnazar napisał:

no i  już zjebka była,  150 cm nie więcej :) 

dom się robi, Hydraulika już jest, akwa będzie takim przedluzeniem kuchni , więc dostęp do wody jak najbardziej jest. 

już wiem że  150/50/50 to absolutne maksimum a i tak 2 lata walczyłem :)

chciałbym taką obsadę :

Labidochromis Caeruleus

Ps. Saulosi coral

Metriaclima callainos

co sądzicie o takim składzie i w jakiej liczbie ? 

Witaj.

Skoro nie ma mowy o dłuższym akwarium to zamów o wymiarach 150x50x60h ja tak zrobiłem i o tym oto sposobem będzie 450l czego druga połowa nie musi wiedzieć ?

Natomiast jeśli chodzi o obsadę to nie polecam saulosi coral gdyż to sztucznie wychodowana ryba i zamiast niej polecam pseudotropheus cyaneorhabdos maingano...

Ja mam u siebie 

Labidochromis caeruleus 

Pseudotropheus cyaneorhabdos maingano 

Metriaclima Callainos OB 

Pozdrawiam.

10 minut temu, tnazar napisał:

oo dobry pomysł rozumiem że 60 cm to wysokość ? :)

W jakim składzie masz taką obsadę ? 

Tak, 60cm to wysokość.

Jeśli chodzi o ilość ryb to ja mam 

L. Caeruleus 1+4, maingano 2+4 a callainos OB 3+8. 

Tobie polecam kupić po 10szt młodzieży i zobaczysz co z tego wyjdzie...