Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Wczoraj zauważyłam , że coś się dzieje z Mdoczką.

c552feae407ba6d032d8e88971a4c167.jpg

Pływała jakby wygięta. I miała coś na oku.

Dziś wróciłam z pracy a ona była uwięziona w falowniku !! Jakim sposobem przecież to pcha wodę a nie wciąga. Cały kręgosłup w literę S.

Parametry wczoraj sprawdzane i wszystko Ok.

Obawiam się , że to jakiś felerny sort, ponieważ padło mi od grudnia 3 szt.

U innych nic nie zauważam ...

Jedynie czasem pływają pyszczkami do góry tzn. pionowo w dół i w górę. Ale to czasem i kilka na raz.

Jakie kroki mam zastosować ? Obawiam się o inne rybki! Dodam, że to małe Mdoki.4-5 cm. Poprzednia też miała coś z okiem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
12 minut temu, cyganeczka napisał:

Dziś wróciłam z pracy a ona była uwięziona w falowniku !! Jakim sposobem przecież to pcha wodę a nie wciąga. Cały kręgosłup w literę S. emoji26.png

Falownik pracuje cały czas czy go wyłączasz?

15 minut temu, cyganeczka napisał:

Jedynie czasem pływają pyszczkami do góry tzn. pionowo w dół i w górę. Ale to czasem i kilka na raz.

To normalna sprawa przy młodych rybkach żeby pływają w górę i w dół.U mnie było tak samo po zakupie i czasem dalej to zauważam.Daj im po prostu czasu.

• Lubię to 1
Opublikowano
To normalna sprawa przy młodych rybkach żeby pływają w górę i w dół.U mnie było tak samo po zakupie i czasem dalej to zauważam.Daj im po prostu czasu.

Cały czas chodził. .. tak czytam , czy to nie bloat? Boje się dziś zrobię im głodówkę.

56ef51060128452110875d72a462d6ca.jpg

Opublikowano

Jak ją wciągnęło to znaczy, że była słaba - czyt. umierająca. Mi jakiś czas temu też zassało 3cm pyszczaka, który nie wykazywał zbyt wielu pozytywnych cech prócz tego, że pływał. W końcu pewnego dnia ryba "przykleiła" się do falownika. W moim przypadku była to słaba jednostka, którą raczej czekał marny los, a w Twoim? obserwuj inne ryby, tak jak Ci kiedyś pisałem i zwracaj uwagę właśnie na to grzej prosperujące - jeśli ich ilość się nie zwiększa to jest OK.

• Lubię to 1
Opublikowano
Jak ją wciągnęło to znaczy, że była słaba - czyt. umierająca. Mi jakiś czas temu też zassało 3cm pyszczaka, który nie wykazywał zbyt wielu pozytywnych cech prócz tego, że pływał. W końcu pewnego dnia ryba "przykleiła" się do falownika. W moim przypadku była to słaba jednostka, którą raczej czekał marny los, a w Twoim? obserwuj inne ryby, tak jak Ci kiedyś pisałem i zwracaj uwagę właśnie na to grzej prosperujące - jeśli ich ilość się nie zwiększa to jest OK.

Ja rozumiem , że może zassac z drugiej strony, ale nie z przodu , gdzie powietrze wylatuje 8000l/h ☹️

Te wszystkie Mdoka są jakieś malutkie. Kadango rośnie jak na drożdżach a te szkrabki powolutku.

Obserwuje jak umiem i wyłapuje wszystko , co mnie niepokoi , ale zazwyczaj na drugi dzień już po wszystkim...

potem zrobię jakiś film, to może coś dostrzeżecie czego , ja nie potrafię

Opublikowano

Mdoki znane są z tego, że dość wolno rosną i są cherlawe za młodu- podejrzewam, że dostała strzała od większej ryby :) nie przejmuj się na zapas jeśli nie ma masowych zgonów- zawsze może trafić się jakiś słabszy osobnik. Bloat u mięsożerców nie zdarza się za często.

• Lubię to 1
Opublikowano

U mnie z13 szt. maluchów zostało obecnie 6 sztuk. Po prostu najsłabsze sztuki się wykruszyły, też mam wrażenie, że to taki gatunek słaby ;)

Wysłane z telefonu

• Lubię to 1
Opublikowano
u mnie kupione takiej samej wielkości aristochromisy wycięły mi je doszczętnie

Mam nadzieję, że u mnie zostanie to co jest ..
kupiłeś nowe odrazu? Czy można dokupić jak podrosną? Przyjmie je ta grupka co została ?

Opublikowano
2 godziny temu, cyganeczka napisał:

Mam nadzieję, że u mnie zostanie to co jest ..
kupiłeś nowe odrazu? Czy można dokupić jak podrosną? Przyjmie je ta grupka co została ?

Można dokupić, jak znajdziesz. Ja zrezygnowałem z non-mbuny po tym epizodzie :P więcej ich nie miałem. Widzę, że teraz są w promocji w TM- moje były bardzo ładne stamtąd :)

• Lubię to 1