cyganeczka Opublikowano 24 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Witajcie. Wczoraj zauważyłam , że coś się dzieje z Mdoczką. Pływała jakby wygięta. I miała coś na oku. Dziś wróciłam z pracy a ona była uwięziona w falowniku !! Jakim sposobem przecież to pcha wodę a nie wciąga. Cały kręgosłup w literę S. Parametry wczoraj sprawdzane i wszystko Ok. Obawiam się , że to jakiś felerny sort, ponieważ padło mi od grudnia 3 szt. U innych nic nie zauważam ... Jedynie czasem pływają pyszczkami do góry tzn. pionowo w dół i w górę. Ale to czasem i kilka na raz. Jakie kroki mam zastosować ? Obawiam się o inne rybki! Dodam, że to małe Mdoki.4-5 cm. Poprzednia też miała coś z okiem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
egon44 Opublikowano 24 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 24 Stycznia 2018 12 minut temu, cyganeczka napisał: Dziś wróciłam z pracy a ona była uwięziona w falowniku !! Jakim sposobem przecież to pcha wodę a nie wciąga. Cały kręgosłup w literę S. Falownik pracuje cały czas czy go wyłączasz? 15 minut temu, cyganeczka napisał: Jedynie czasem pływają pyszczkami do góry tzn. pionowo w dół i w górę. Ale to czasem i kilka na raz. To normalna sprawa przy młodych rybkach żeby pływają w górę i w dół.U mnie było tak samo po zakupie i czasem dalej to zauważam.Daj im po prostu czasu. 1
cyganeczka Opublikowano 24 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 24 Stycznia 2018 To normalna sprawa przy młodych rybkach żeby pływają w górę i w dół.U mnie było tak samo po zakupie i czasem dalej to zauważam.Daj im po prostu czasu. Cały czas chodził. .. tak czytam , czy to nie bloat? Boje się dziś zrobię im głodówkę. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Deadi Opublikowano 24 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Jak ją wciągnęło to znaczy, że była słaba - czyt. umierająca. Mi jakiś czas temu też zassało 3cm pyszczaka, który nie wykazywał zbyt wielu pozytywnych cech prócz tego, że pływał. W końcu pewnego dnia ryba "przykleiła" się do falownika. W moim przypadku była to słaba jednostka, którą raczej czekał marny los, a w Twoim? obserwuj inne ryby, tak jak Ci kiedyś pisałem i zwracaj uwagę właśnie na to grzej prosperujące - jeśli ich ilość się nie zwiększa to jest OK. 1
cyganeczka Opublikowano 24 Stycznia 2018 Autor #5 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Jak ją wciągnęło to znaczy, że była słaba - czyt. umierająca. Mi jakiś czas temu też zassało 3cm pyszczaka, który nie wykazywał zbyt wielu pozytywnych cech prócz tego, że pływał. W końcu pewnego dnia ryba "przykleiła" się do falownika. W moim przypadku była to słaba jednostka, którą raczej czekał marny los, a w Twoim? obserwuj inne ryby, tak jak Ci kiedyś pisałem i zwracaj uwagę właśnie na to grzej prosperujące - jeśli ich ilość się nie zwiększa to jest OK. Ja rozumiem , że może zassac z drugiej strony, ale nie z przodu , gdzie powietrze wylatuje 8000l/h ☹️ Te wszystkie Mdoka są jakieś malutkie. Kadango rośnie jak na drożdżach a te szkrabki powolutku. Obserwuje jak umiem i wyłapuje wszystko , co mnie niepokoi , ale zazwyczaj na drugi dzień już po wszystkim... potem zrobię jakiś film, to może coś dostrzeżecie czego , ja nie potrafię Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
bakus_44 Opublikowano 24 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Mdoki znane są z tego, że dość wolno rosną i są cherlawe za młodu- podejrzewam, że dostała strzała od większej ryby nie przejmuj się na zapas jeśli nie ma masowych zgonów- zawsze może trafić się jakiś słabszy osobnik. Bloat u mięsożerców nie zdarza się za często. 1
spiochu Opublikowano 24 Stycznia 2018 #7 Opublikowano 24 Stycznia 2018 U mnie z13 szt. maluchów zostało obecnie 6 sztuk. Po prostu najsłabsze sztuki się wykruszyły, też mam wrażenie, że to taki gatunek słaby Wysłane z telefonu 1
bakus_44 Opublikowano 24 Stycznia 2018 #8 Opublikowano 24 Stycznia 2018 u mnie kupione takiej samej wielkości aristochromisy wycięły mi je doszczętnie
cyganeczka Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor #9 Opublikowano 25 Stycznia 2018 u mnie kupione takiej samej wielkości aristochromisy wycięły mi je doszczętnie Mam nadzieję, że u mnie zostanie to co jest .. kupiłeś nowe odrazu? Czy można dokupić jak podrosną? Przyjmie je ta grupka co została ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
bakus_44 Opublikowano 25 Stycznia 2018 #10 Opublikowano 25 Stycznia 2018 2 godziny temu, cyganeczka napisał: Mam nadzieję, że u mnie zostanie to co jest .. kupiłeś nowe odrazu? Czy można dokupić jak podrosną? Przyjmie je ta grupka co została ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Można dokupić, jak znajdziesz. Ja zrezygnowałem z non-mbuny po tym epizodzie więcej ich nie miałem. Widzę, że teraz są w promocji w TM- moje były bardzo ładne stamtąd 1
Rekomendowane odpowiedzi