Skocz do zawartości

Wynik testu NO3 JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Mam olbrzymi kłopot z odczytem wyniku testu JBL NO3. Jakoś na żywo kolory z komparatorem dla mnie są podobne. Wstawiam też fotki bez komparatora z fiolką na skali oraz z fiolką nad skala. Światło dzienne. Wyniki różne..

Do tego świeże purolite 0.5L od dni paru w kuble. Dokładnie 4 woreczki z rajstopy w 2 warstwach przysypane ceramika.

Woda kran Lublin stacja Bursaki.

http://www.mpwik.lublin.pl/index.php?option=site&id=5&sid=248ef5bf9ff9b97e0e9009755ca93d2e36.jpg08afebb133187677b6e81df0d69c70b9.jpg5efa29a75b2c0ce294d0fbd9a1e316f5.jpgd8870cb7e164031cfe8230f83f9c6fd1.jpga4f8cafdb7704e61a9e4e3f800e11016.jpg018572fd9b7116291a4f3096bd52a077.jpg3ef186787774e42fc8ea6287f0260cb1.jpg

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kolego bezapelacyjnie masz NO3 -40ppm i nigdy więcej nie próbuj patrzeć lub umieszczać zdjęć bez komparatora z fiolką w ręku i z widokiem z boku czy z góry postawione na skali . To właśnie cię zmyliło.

Proś zawsze żonę lub dziewczynę o odczytywanie bo jak wielu chyba masz problem z widzeniem żółtego i jego odcieni.

Opublikowano

Tylko dlaczego purolite nie chce działać?

Mam 2L z dwóch źródeł i próbowałem już różnych kombinacji z formatowaniem wstępnym i bez. Jednorazowo pół litra pakuję do kubła, wodę podmieniam 40% co 10dni. Kubełek szczelnie wypełniam aby woda na lewo obok żywicy nie szła.

Test robię przed żywica i po dwóch dniach pracy, wynik zawsze identyczny 40mg/l.

Jedynie przekarmiać mogę bo siarczan wg MPWiK 36mg/l.

Jeszcze jedna fotka bo uciekła, komparatorem na 20mg/l próbka ta sama co 1 post. 8546cb1cd3823ba4ec1e555c1724947c.jpg

Opublikowano

Tajemniczy kolego Sacrum:D

W taki sposób gdy zaczynasz nowy temat powiązany z NO3 nie skończywszy poprzedniego

to się nie dogadamy. Najpierw się rozlicz z  Tomkiem z Siedlec czy posłuchałeś rad i zbudowałeś ustrojstwo  wersja II z wkładem sedymentacja/węgiel/ purolite ?.

Bo w kranie masz chloru od pyty 0,11mg/l więc przy 50% podmianie  - co tydzień biologii i rybom w akwarium aplikujesz  16,5 mg zabójczego chloru .

W kranie też masz na dzień dobry NO3 =13mg/l  więc podmianka 50% co tydzień z NO3 =40mg/l obniża ci te  azotany o 13,5   więc nawet na skali JBLa możesz nie zauważyć żadnej róznicy.

Niestety musisz się odkryć i napisać prawdę i tylko cała prawdę.:D jak na spowiedzi

Co jest z tym ustrojstwem z Purolite i czy wtedy Purolite działa jak leci przez nie kranówa bo w kranie siarczany na pewno nie blokują  działania ale na pewno wolny chlor niszczy zawsze Purolite dlatego w ustrojstwie najpierw jest węgiel.  Wszystko to moje spekulacje bo nie podajesz żadnych faktów.

Ile i jakie oraz jak duże pływają ryby w tej 375l bo wygląda na silne przerybienie ( nie lękaj się przyznać do ryb nie z Malawi może trafisz na moda który przymknie oko)

Jak często płuczesz gąbki w filtracji i czy w biologu nie siedzi szambo - kiedy tam zaglądałeś bo akwarium chyba jest od dawna? ile lat?.

Sam przyznajesz bez bicia że przekarmiasz ryby to napisz ile i jak często karmisz i jakimi paszami oraz  mrożonkami  ( jakaś fotka z dawką jednorazową na dłoni by się przydała) napisz tez nazwy pokarmów.

Podaj bez bicia wszystkie wyniki wody  testami kropelkowymi i wymień przy wyniku markę testu.

pH ( tu zakres i marka)

NH4

NO2

NO3 JBL znamy >40ppm.

Woda w  Lublin/Bursaki  jest bardzo zmineralizowana o wysokich wodorowęglanach czyli wysokim  KH i GH  . Przez to nie wiem czy pH przekracza w akwarium 7,2

Wszystko wskazuje że masz mega fabrykę NO3 zapewne także PO4 i tych siarczanów a także węgla organicznego DOC i humusu.

Walenie 2litrów Purolite by to usuwać to nie jest właściwe bo tak usuwasz skutek pozostawiając przyczynę nie tkniętą. Na dodatek ci to nie działa.

Trzeba odwrotnie - usunąć przyczynę wysokich NO3 - i całej reszty w tym chloru i siarczanów , wtedy możliwe że Purolite bez pomocy samo ruszy.

Wiemy że wysokie siarczany w kranówie odblokowuje Phos-Out4  ale nie odblokowuje jak żródłem siarczanów jest samo akwarium a chyba u ciebie ten drugi przypadek występuje.

Bez fotek i obszernych zeznań nie ruszymy :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam serdecznie, mam zapytanie odnośnie czegoś, co porasta kamienie w moim malawi.  Jeśli chodzi o temat glonów i tego typu rzeczy jestem zielony w temacie. Moje akwarium etap okrzemków przerabiało dosyć dawno temu i wyglądało tak: Długo chodziło bez mieszkańców. Po około roku, gdy kamienie były już czyste wpuściłem ryby. Wydarzyło się to dwa tygodnie temu i akwarium z takiego: zmieniło się na takie: Na żywo dużo lepiej widać zieleń, jest jej bardzo dużo. Podejrzewałem, że jak zasiedlę akwarium to pojawią się też glony. Dodatkowo akwarium stoi na przeciwko okna północnego więc dostaje sporo światła. Nie mniej jednak nadal zastanawia mnie czy to mogło stać się tak szybko. To, co skłoniło mnie do napisania tego postu to dziwne punkty na omawianych kamieniach. Występują z różnorodną częstotliwością i odbiegają kolorem od reszty zielonych porostów na kamieniach. Tutaj fotki: Chodzi mi o te niebieskawo-zielonkawe kropki. Jestem wzrokowcem a ten kolor wydaje mi się mało naturalno-bezpieczny(?) I zacząłem się lekko martwić. Wolę dmuchać na zimne i dowiedzieć się od ludzi bardziej doświadczonych. Co to może być? A przede wszystkim czy to powód do zmartwień? Jak mówiłem - o ile ryby i samo malawi pod względem wiedzy nie jest mi obce tak glony to inna para kaloszy. Z góry dziękuję za pomoc. 
    • Dziękuję za pomoc , postanowiłem do tych karm , które już mam , czyli do : Tropical Spirulina Forte 36% i Tropical Pro Defence S, dokupić Tropical D-Allio plus (będę podawał raz w tygodniu ), oraz Hikari Vibra Bites . No i może przetestuję też Aller Futura ex. , zobaczymy czy i u mnie , będzie ona równie chętnie zjadana przez ryby. I jeszcze taka karma, jak Naturefood Supreme Plant M, stosował ktoś ?
    • Dlatego od dawna obsadę dobieram pod względem kolorów a nie żywienia.
    • @Tomasz78 Na to wygląda. 
    • @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
    • Witam Czy ktoś kto ma Malawi korzysta może z worków SZAT jako medium filtracyjne? Bo mam kupione, jeszcze nie użyte, z myślą o poprzednum roślinnym i zastanawiam się czy nie włożyć tej żywicy do filtra. Podobno świetnie obniża to No3. Tak przynajmniej twierdził facet który zajmuje się hodowlą paletek. Ale czy moge to użyć również do Malawi?  
    • Skoro jeden pokarm jest dobry dla wszystkich ryb to jak ma się do tego obsada niepasująca żywieniowo...
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.