Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@cyganeczka jakie filtry masz aktualnie do dyspozycji ? Zanim nam się Panowie pozabijają, podaj jakieś dokladniejsza informacje:

-wymiary

-czy to co widać po prawej patrzac od frontu to komin z otworem na dole ?

-jak masz zwbezpieczone otwory w dnie

-czy pod akwarium jest mata/styropian?

Jako tymczasowe rozwiazanie proponuję podłaczyć dotychczasową filtracje z poprzedniego akwa. Jezeli komin ma otwor przy dnie to mozesz w nim schować rurki zasysajace, od kubelków czy filtr wewnetrzny. Nie obraź się ale to akwarium nie jest zbyt estetyczne i nie ma co kombinować jeżeli ma być niedlugo zastąpione innym

• Lubię to 1
Opublikowano
[mention=7323]cyganeczka[/mention] jakie filtry masz aktualnie do dyspozycji ? Zanim nam się Panowie pozabijają, podaj jakieś dokladniejsza informacje:
-wymiary
Jako tymczasowe rozwiazanie proponuję podłaczyć dotychczasową filtracje z poprzedniego akwa. Jezeli komin ma otwor przy dnie to mozesz w nim schować rurki zasysajace, od kubelków czy filtr wewnetrzny. Nie obraź się ale to akwarium nie jest zbyt estetyczne i nie ma co kombinować jeżeli ma być niedlugo zastąpione innym

200/50/65
Tak to komin bez dna. W tym styropianie po prawej są otwory 2 , tylko nie wiem jak tam wsadzić rury ? To chyba zakamuflowanie rur.
Nie miałam nigdy czegoś takiego i w dnie i w styropianie.
Na dnie za zawory z możliwością wkręcenia rur ale nie ma mnie w domu to nie mogę zrobić zdjęcia.
Pod akwarium jest jakaś deska podklejona do akwa.
Matę mam tylko w środku. Mój facet był po te akwarium i mówił ze tak może zostać.
W szafce są zrobione palowe wzmocnienia
Zdjęcie potem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano
na telefonie nie zauważyłem, że ten "komin" nie ma dna, dlatego napisałem o sumpie, widać, że było to akwarium roślinne a ten komin bez dna był przepustem dla kabli ..
[mention=5777]Jerry_jerry[/mention] jeśli chodzi o redukcje to instalacja jest wykonana z pvc-u, załóżmy, że [mention=7323]cyganeczka[/mention]ma tam średnicę 25mm wtedy [mention=7323]cyganeczka[/mention]ma chęci to wkleić odpowiednie redukcje i podłączyć kubełek skoro to tylko na pół roku ..

Jestem w domu wklejam zdjęcia
980e130ce445447493df78523e24c232.jpgd27b253be3cea317fe6f88a1fa3b3b88.jpg

Nie wiem do czego te rurki? Czy do dna czy do tych dziurek teraz u mnie zakryte watą bo się boje , ze rybki tam wejdą.
Biała wata
f702f3c11e9305cf71b92c33871283f8.jpg u góry i na dole
b5d018bdb1f7440b03f52da4ee9dbc20.jpg

698577b6c124521481407810680b38a8.jpgfa61d8446a8cfcec742a9b9e93c3b4bd.jpg36b230b4630f47e5db034b918d0b0453.jpg
Tu takie wzmocnienie.

Jakaś płyta pod akwa.
f10f385d7394b99a3f9644fc2c9cbe92.jpg
Nie dałam tam ani styropianu ani maty A teraz się boje ze padnie ... niby ta płyta dobra tak ?

[mention=7323]cyganeczka[/mention] jakie filtry masz aktualnie do dyspozycji ? Zanim nam się Panowie pozabijają, podaj jakieś dokladniejsza informacje:
-wymiary

Nie obrażam się. Lepsze takie niż wiadro
Zrobiłam zdjęcia wyżej. Spójrz jak możesz

Opublikowano

Te rurki to komplet do tych w środku, mozesz zamontować zeby ryby tam nie zagladały.

Ja bym zostawila kubełki, ktore już masz, ewentualnie dołożysz coś jezeli nie bedzie dzialało. W przyszlosci mozesz np. zrobić sumpa a tego akwarium , które aktualnie cieknie. Zawory powinny wytrzymac do czerwca, ewentualnie wkreć od spodu coś takiego

https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/instalacje-wodne/akcesoria-zasilajace/przylacza-do-rur/korki.html

Jako dodatkowe zabezpieczenie.

• Lubię to 1
Opublikowano
Te rurki to komplet do tych w środku, mozesz zamontować zeby ryby tam nie zagladały.

Ja bym zostawila kubełki, ktore już masz, ewentualnie dołożysz coś jezeli nie bedzie dzialało. W przyszlosci mozesz np. zrobić sumpa a tego akwarium , które aktualnie cieknie. Zawory powinny wytrzymac do czerwca, ewentualnie wkreć od spodu coś takiego

https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/instalacje-wodne/akcesoria-zasilajace/przylacza-do-rur/korki.html

Jako dodatkowe zabezpieczenie.

Tamto akwarium jest małe dla moich rybek. 

Chciałabym kupić takie. Tzn 2 m 

Rozejrze  się  za takimi zaslepkami   wiesz, chyba wolę wate niż te rury w akwa 

A jak proponujesz rozmiescic filtry i falownik ? Styropian na środku odstaje od tylnej szyby, jest miejsce na węże itp

Dziwne te akwa... Ten z prawej styropian sięga na polowe szerokości akwarium. 

Moze lepiej jak narysuje 

a59fceef9233dacd076de0d92b5fa507.jpg

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, raiders napisał:

Czemu tak sądzisz ? I kto powiedział ze sump to tylko biologia ... to kompletna filtracja od mech. po biologiczną . Mając już takie akwarium   osobiście szedł bym tylko w sump 240L +  dobra pompa + gąbki 20 ,35,45 ppi  + ceramika/keramzyt /matrix i filtracja jak ta lala .

No ale Basia zdecyduje sama  ,działa tak impulsywnie  ze nie sposób za nią nadążyć :)

Pod akwa nie mam miejsca , albo zostaną te filtry jakoś rozłożone albo zbuduje narurowca jeśli!!! Będę mogła go zastosować do nowego akwa. 

Jestem trochę szalona, ale kieruję się dobrem dla rybek ?

4. można wykorzystać otwory i zrobić narurowca zasilanego właśnie przez nie (mam tak w tej chwili)

577cf9669e89f70e75417dbff7a4e263.jpg
Takie coś ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez cyganeczka
Opublikowano
Godzinę temu, cyganeczka napisał:

A jak proponujesz rozmiescic filtry i falownik ? Styropian na środku odstaje od tylnej szyby, jest miejsce na węże itp

Dziwne te akwa... Ten z prawej styropian sięga na polowe szerokości akwarium. 

Moze lepiej jak narysuje  emoji16.png

a59fceef9233dacd076de0d92b5fa507.jpg

Ten styropian na środku może kompletnie zaburzać cyrkulację. Jeden kubełek ( wlot i wylot ) za tym styropianem, wylot np w lewo . Trudno coś doradzić nie widzac obiegu wody. Szkoda, ze od razu nie wywalilaś tych styropianów. Teoretycznie masz wiekszy litraż ale w praktyce chyba nie bardzo.

Opublikowano
ja zrobiłem to tak : 
Po lewej stronie akwarium mam zasys a po prawej wyrzut wody, możesz tak podłączyć kubełek albo narurowca, ale na pół roku to albo zaślep te otwory albo wywal przepusty i naklej szkło. Gdyby to miało być Twoje docelowe szkło to co innego, ale tak to nie ma sensu się ładować w koszty

One mają specjalne zawory. To po co zasklepiać tak naprawdę ? A zaklejać ? To wszystko bym musiała wywalać z akwa. A uwierz , że mam dość ☹️

9 minut temu, suricade napisał:

Ten styropian na środku może kompletnie zaburzać cyrkulację. Jeden kubełek ( wlot i wylot ) za tym styropianem, wylot np w lewo . Trudno coś doradzić nie widzac obiegu wody. Szkoda, ze od razu nie wywalilaś tych styropianów. Teoretycznie masz wiekszy litraż ale w praktyce chyba nie bardzo.

Wiem, też  żałuję...

Opublikowano

Mam zawory do węży. Jak to zrobić w środku akwarium ? Mam piasek przecież. ☹️ możesz to narysować ? To 2 filtry tam podłączyć ? Kurczę ale się nie zmieszczą bo mam tam deski już zaczynam mieć dość tego akwa ! ☹️