Dziubek Opublikowano 15 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 15 Stycznia 2018 (edytowane) Jako że mam problem z żółtym proszę o rozszyfrowanie tego rebusu NO2 Oraz NO3 Edytowane 15 Stycznia 2018 przez Dziubek Cytuj
deccorativo Opublikowano 15 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 15 Stycznia 2018 NO2 ok 0,07 ppm NO3 - 2-3ppm a teraz PO4 Salifertem ??????? 1 Cytuj
Dziubek Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 15 Stycznia 2018 (edytowane) 4 godziny temu, deccorativo napisał: NO2 ok 0,07 ppm NO3 - 2-3ppm dzięki 4 godziny temu, deccorativo napisał: a teraz PO4 Salifertem ??????? z kolorem niebieskimi nie mam problemu ... PO4 mam, ale JBL... pokazał 0.4... Edytowane 15 Stycznia 2018 przez Dziubek Cytuj
deccorativo Opublikowano 15 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 15 Stycznia 2018 To znaczy że masz NO3 - 2,5ppm a PO4 - 1,2ppm badzo głeboko w sinicach siedzisz kolego. Buddy ratio 2 Cytuj
Dziubek Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor #5 Opublikowano 15 Stycznia 2018 2 minuty temu, deccorativo napisał: To znaczy że masz NO3 - 2,5ppm a PO4 - 1,2ppm badzo głeboko w sinicach siedzisz kolego. jak pomnożysz to tak będzie... ale nie widzę sinic ... na wszelki wypadek zapodać atrament?? 5 minut temu, deccorativo napisał: Buddy ratio 2 ??? Cytuj
deccorativo Opublikowano 15 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 15 Stycznia 2018 7 minut temu, Dziubek napisał: jak pomnożysz to tak będzie... ale nie widzę sinic ... na wszelki wypadek zapodać atrament?? ??? To że masz Buddendorf Ratio sinicowy nie oznaza natychmiastowego wysypu sinic. Oznacza że warunki w wodzie są sprzyjające sinicom a nie sprzyjające glonom. Potem jeszcze wplyw na to ma światełko, ilość organicznych zanieczyszczeń i DOC ale ten Buddy Ratio to podstawa i podstawowy warunek . Jeśli masz Microbe Lift Phosphate Remover czyli "atrament" to zacznij od silnego dodatkowego napowietrzania wody i daj 1/2 dawki zalecanej czyli 1ml na 50l wody NETTO po dobie daj resztę a jak będzie bez efektu przyduchy to następne dawki wg instrukcji ale zawsze z tego niższego zakresu. Jest także "nowy atrament" ( być może firma sama zauważyła że może być problem) i wypuściła cóś nowego, co zastąpi stary. Dwa zupełnie rózne preparaty pod jedną nazwą . Jest w granulkach i jest w płynie. Microbe Lift Phos-Out4 Tu masz "nowy atrament" ale nie stosowałem więc nie wiem czy też ma kolor atramentu. Nie wiem tez czy oprócz fosforanów PO4 także usuwa tak samo krzemiany i siarczany jak ten granulkowy. Cytuj
Dziubek Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor #7 Opublikowano 15 Stycznia 2018 35 minut temu, deccorativo napisał: Jeśli masz Microbe Lift Phosphate Remover czyli "atrament" to zacznij od silnego dodatkowego napowietrzania wody i daj 1/2 dawki zalecanej czyli 1ml na 50l wody NETTO po dobie daj resztę a jak będzie bez efektu przyduchy to następne dawki wg instrukcji ale zawsze z tego niższego zakresu. poszło 5ml, jutro zrobię test po4 i się zobaczy , ostatnio dawałem 9ml i nie było problemów... dziś oprócz zmętnienia nie widzę żadnych zmian..., czyli przyduchy brak Cytuj
Dziubek Opublikowano 17 Stycznia 2018 Autor #8 Opublikowano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Wczoraj nie było możliwości, dzisiaj popełniałem testy PO4 0.1x3=0.3 NO3 jak dobrze czytam to 1 Przedwczoraj robiłem co miesięczny kipisz filtra... Znaczy płukałem wszystko oprócz grysu koralowego (czyli resztki ngbc, tmbt i gąbki). Więc jak co miesiąc musiałem zrobić podmianę i w tym miesiącu wyszła około 33 litrowa podmiana, stąd spadek NO3. @deccorativowynik test PO4 po przemnożeniu wynosi 0.3 podawać atrament? Edytowane 17 Stycznia 2018 przez Dziubek Cytuj
deccorativo Opublikowano 17 Stycznia 2018 #9 Opublikowano 17 Stycznia 2018 24 minuty temu, Dziubek napisał: @deccorativowynik test PO4 po przemnożeniu wynosi 0.3 podawać atrament? dla NO3 -1ppm a PO4 -0,3ppm Buddy ratio 3,5 czyli nadal bardzo silnie siedzisz w sinicach. Chyba że wiesz że NO3 ci zazwyczaj rośnie więcej . Mozesz też ując trochę biopolimeru by podnieść NO3. Dawaj atrament aż test JBL pokaże kolor jakiego nie ma na skali. Cytuj
Dziubek Opublikowano 17 Stycznia 2018 Autor #10 Opublikowano 17 Stycznia 2018 (edytowane) 2 godziny temu, deccorativo napisał: dla NO3 -1ppm a PO4 -0,3ppm Buddy ratio 3,5 czyli nadal bardzo silnie siedzisz w sinicach. I to mnie martwi 2 godziny temu, deccorativo napisał: Chyba że wiesz że NO3 ci zazwyczaj rośnie więcej . Miesiąc temu 18 grudniu NO3 =1, po miesiącu wzrosło do 2.5 więc rośnie, ale nie znacznie... Dam znów atrament i się zastanawiam co wyjąć ... Resztki ngbc czy część tmbt... EDIT: wyjąłem resztki ngbc , bo łatwiej mi to było zrobić ... tmbt jest pod pompą i się zobaczy EDIT: po około godzinie od podania drugiej dawki (5ml) atramentu nastąpił spadek wody w komorze pompy do tego stopnia ze pompa zasysa powietrze ... po dwóch tygodniach nie płukania gąbek jest spadek o połowę mniejszy niż teraz ... idę płukać gąbki Edytowane 17 Stycznia 2018 przez Dziubek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi