Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak obiecywałem tak zrobiłem.

Wczoraj wyjąłem blok adsorbera z Drak Phosreduc + PA202  do regeneracji i potem wsadziłem zakupiony świeżo  Microbe Lift Phos-Out4.

Na wygląd między nimi nie ma żadnej różnicy - możliwe że jest to ten sam produkt z niemieckiej firmy ARKA Biotechnologie GmbH.

Jak się wejdzie na ich stronę www.arka-biotech.de to się okazuje że na Europę to właśnie ta firma produkuje wszystkie preparaty Microbe Lift.

Ale jeśli ten Phos_Out4 usuwa także siarczany to zastosowałem modyfikację mojego bloku.

Ma on mały przepływ rzędu ok 50l/h i Drak był po żywicy PA202 a teraz zaraz po pompie dałem najpierw 100ml czyli pół szklanki   ML Phos-Out4 by najpierw usunął siarczany a po tym taka woda przeszła przez żywicę.

Na pewno taki układ złóż spowoduje że PA202 będzie rude a nie kremowe ale powinno działać znacznie lepiej i co wyszło po dobie.???

PO4 spadło z 1ppm do 0,5ppm Salifert

NO3 spadło z 10ppm do 2ppm Salifert

Moje pomiary nie świadczą na 100% że to zasługa tego duetu ML Phos-Out4 + PA202 bo jeszcze w obiegu w kaseciaku siedzi 1 litr TMBT który też zwala NO3  ale ostatnio trzymał pod 10ppm NO3 .

Za kilka dni następne pomiary.

• Dziękuję 2
Opublikowano

Minęło 4 dni od zastosowania i wyniki już się nie zmieniają.

NO3 stale pozostaje na poziomie - 2mg/l

PO4 dziś zmierzone fotometrem MW12 - niezmiennie 0,5 ppm +/- 0,04  co kolejny raz potwierdza że tylko test kropelkowy Salifert PO4 dobrze mierzy ten parametr wody.

Wnioski:

1/  Układ złóż czyli najpierw woda przez Phos-Out4 a potem przez żywicę do usuwania NO3 jest skuteczniejszy i poprawia pracę tej żywicy znacznie obniżając próg zwalania azotanów . Poprzednio na Drak Phosphreduc  miałem azotany w przedziale 5-7 ppm.

2/ Zupełnie nie sprawdza się zalecenie producenta co do dawkowania Phos-Out4 dla wody słodkiej ( 25ml/100l wody)

https://www.arka-biotech.de/produkte/liste/suesswasser/produkteinzelansicht/product/phos-out-4-1/

Dałem od razu dawkę morską czyli 50ml / 100l wody  i jak widać preparat nie daje sobie rady w naszym niezwykle silnie obciążonym fosforanami biotopie.

Co prawda utrzymuje poziom fosforanów 0,5ppm ale jest on za wysoki nawet na ten podawany przez literaturę akwarystyczną.

Przy NO3=2ppm a PO4 =0,5ppm  zgodnie z Tabelą Buddiego mam wskażnik 5 , a to oznacza że siedzę głęboko w sinicach i na dłuższą metę nie wolno tego tak pozostawić. Tylko dlatego że od lat akwarium jest opanowane przez krasnorosty i zielenice to sinice na razie się nie przebijają ale jest to tylko kwestą czasu. Gdyby to był świerzo dojrzały baniak bez glonów to byłyby sinice jak byki i to od razu.

Oczywiście nie można  uogólniać że zawsze i u każdego bo są koledzy co i bez redukcji PO4 mają niskie poziomy fosforu w akwarium i brak sinic ale ja zawsze miałem przy swojej typowo roślinożernej obsadzie przyrost PO4 tak o 1ppm / m-c.

Nie będę na razie otwierał bloku i dokładał Phos-Out4 ale zrobię to po zapchaniu tego absorbera fosforanów.

Przytaczam właściwą i pełną procedurę stosowania Microbe Lift Phos-Out4 .

" Dawkowanie:
50 ml na 100l wody akwariowej

Wskazówki:
- zacznij stosowanie produktu od zalecanych dawek, w razie dalszych problemów z fosforanami stopniowo zwiększaj dawkę "

https://erybka.pl/product-pol-14440-Microbe-Lift-Phos-Out-4-1000-ml.html

dla porównania strona producenta

"

Dosierung (Süßwasser-Aquarium):
Verwenden się 25 ml auf 100 Liter Wasser.

Dosierung (Meerwasser-Aquarium):
Verwenden się 50 ml auf 100 Liter Wasser.

Tipps:
•  Fangen się stets mit der empfohlenen Dosiermenge von Phos-Out 4 Granulat an und steigern diese bei anhaltend hohen Phosphat-Werten.

Opublikowano

Ile takie złoże pozostaje "aktywne" ?  w sensie co jaki czas trzeba wymieniać ? Wiadome że u każdego będzie inaczej ale w przybliżeniu to dni, tygodnie, miesiące ? Co się stanie gdy przestanie absorbować ? Czy po prostu pomału zacznie przyrastać PO czy może złoże samo z siebie coś odda dodatkowego do baniaka ?

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
38 minut temu, michal_j napisał:

@bakus_44 jak Ci się sprawuje ten preparat ML ? odblokował purolite na dobre i wszystko dalej działa ?

Wczoraj badałem- No3 wciąż na poziomie 5-10ppm.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia 11.08.2017 o 13:50, L.A.J.O.N. napisał:

Możecie chłopy coś napisać jak złoże po takim czasie?

Dołączam do pytania

Opublikowano

Po dzisiejszych pomiarach nadal nic się nie zmieniło- NO3 wciąż na poziomie nie większym niż 10. Blok uruchomiony 27 maja, czyli już prawie 3 miesiące- w dodatku bez jakichkolwiek podmian.

• Lubię to 1
Opublikowano

No i tu chyba pies pogrzebany - bez podmian czyli bez nowego ładunku siarczanów, ewentualnie z niewielkim od dolewanej wody po odparowaniu...

Wysłane z telefonu

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• W swoim akwarium miałem diody 6500k. Takie diody dają światło neutralne, najbardziej zbliżone do naturalnego. W takim świetle kolorystyka ryb też jest naturalna. Dla podkręcenia koloru niebieskiego i żółtego, pomarańczowego, czerwonego dodałem niebieskie i czerwone diody. Było ich mniej niż białych i miały tylko delikatnie podkreślić kolorystykę ryb nie zmieniając jej. Wiem, że funkcjonuje trend montowania zimnych diod powyżej 6500k, ale jak dla mnie kolorystyka ryb wygląda nienaturalnie, chociaż ryby niebieskie przy takim świetle wyglądają na pewno atrakcyjnie. Żółte i pomarańczowe czy czerwone niestety już nie. Polecam Ci te diody 6500K. Do tego dodaj te czerwone i niebieskie i powinieneś być zadowolony.
    • Cześć Jaras 👋 Nie wiem czy moja opinia będzie Ci przydatna ale właśnie robiłem u siebie dwie belki. Jak wiesz zdecydowałem się jednak na moduły LED. W każdym razie na jednej mam 9000K a na drugiej 6500K. Te 6500K są w mojej opinii dosyć żółte mimo wszystko w porównaniu do 9000K.
    • Cześć. Mam w swoim baniaku 230x70x65h 2 belki DIY po 30cm na power LED -  W każdej z belce siedzą 6x dioda power LED 3w 12000k oraz 6x dioda power LED 3w WFS. Pod to wszystko jest podpięty sterownik leddimerpro od Romka. Ostatnio zauważyłem, że diody 12k są już mocno wysłużone, na każdej z soczewek na środku jest czarna plama. Mam to tak ustawione, że diody zimne na 75% a WFS na 25 % Światło WFS w ogóle mi się nie podoba - jest żółte. Zastanawiam się nad zmianą wszystkich diod na temp. 6500k Co o tym sądzicie? Czy ktoś z Was ma może belkę na power LED opartych właśnie na diodach 6.5k? Co prawda nowe diody już zamówiłem, ale mam jeszcze okazję coś zmienić. Będę wdzięczny za podpowiedzi 
    • Dzięki za odpowiedź, akwarium nie jest świeże ma już ok. 5 lat a chodziło mi o to, że woda nie kryształ czyli tak jak piszesz nie jakaś super, ale jest ok. Tylko ryby urosły, przybyło ich bo się rozmnożyły i myślę, żeby coś poprawić. Dokupię  pewnie ten drugi filtr. Wnioskuję, że jak będą dwa filtry to wyloty ustawić nad zasysami? Ja mam teraz jeden filtr - zasys w prawym dolnym rogu, wylot w lewym górnym rogu ale z przodu - skierowany wzdłuż przedniej szyby a na tylną skierowany jest falownik i pracuje bez przerw. Wklejam zdjęcia, ale nie widać dokładnie bo odbija się światło od okna. 
    • Cześć 👋 Miałem bardzo podobną sytuację jak Ty 🙂 w akwarium 450 litrów (150x50x60) miałem na początku JBL e1902 i falownik 5tys. litrów na godzinę. Gruzu mnóstwo. Woda nie była jakaś super i zdecydowałem się dołożyć drugi filtr. Wybrałem JBL e1502. Ustawiłem je w taki sposób że 1902 zasysał mi wodę z lewej strony z tyłu i wylot miał skierowany mniej więcej na połowę przedniej szyby a 1502 zasysał z prawej strony z tyłu a wylot miał skierowany wzdłuż tylnej szyby w lewo. Falownik włączałem raz, dwa razy dziennie na jakieś kilka minut żeby dmuchnął po skosie w dół wzdłuż przedniej szyby. Dzięki temu podnosił odchody które wyłapywały mi filtry. Nie włączałem go na stałe bo wtedy ryby zachowywały się jak pstrągi w potoku. Nie podobało mi się to. Jeśli jeszcze mowa o kryształowej wodzie to powiedz kiedy było "odpalone" Twoje akwarium?  Może wstaw też zdjęcie baniaka 🙂 
    • Witam, mam akwarium 160x60x60 dosyć zagruzowane, mbuna, filtr JBL e 1902 oraz falownik aqua nova nwm-8000, zastanawiam się czy coś dokładać i proszę o poradę czy to konieczne, niby ogarnia to filtracje ale woda nie jest długo "kryształ", czytając forum doszłam do wniosku, że powinnam coś dołożyć - czy drugi taki sam filtr JBL to będzie dobre rozwiązanie? Jeśli tak to czy jest jakaś reguła jeśli są dwa filtry jak ustawić wloty i wyloty? Zasysy na tylnej ścianie po przeciwległych stronach czy po jednej stronie? Jeśli po przeciwnych stronach to jak wtedy z wylotami - wylot filtra nr 1 nad wlotem filtra nr 2 i odwrotnie? A jeśli obok siebie to jak wyloty - też obok siebie?, 1 na tylnej ścianie, 2 na przedniej? naprzeciw? w które strony skierowane? Gdzie wtedy falownik? Tyle tego, że wiem coraz mniej zamiast coraz więcej. Dziękuję za jakieś wskazówki.
    • Witam,  Szukam dorosłego samca Cyrtocara moorii,  kilka 4-5 samców Metriaclima Msobo Magunga oraz samca M. Lombardoi  Wysyłka lub odbiór osobisty Warszawa, Gdańsk lub trasa S7 do m. Nidzica/Mława 
    • Wyjaśnij co znaczy kaseciak w zabudowie. Możemy się tylko domyślać, że skoro umieściłeś temat w dziale "tło, podłoże, dekoracje" to stanowi on pewnie część tła akwarium? Opisz jak to wygląda, dodaj może jakieś zdjęcie. Napisz z jakiego materiału zrobiony jest kaseciak, a raczej ta część, która ma być klejona do szyby. Jakiego kleju używałeś do tej pory skoro już dwa razy się odkleił?
    • Kiedyś też stosowałem grafik ( akwa też 720) . Ale szybko doszedłem do wniosku , że to nie ma szczególnego sensu.  Zacząłem mieszać pokarmy w ten sposób , że dwa lub trzy np. płatki mieszałem w jednej  puszcze . Granulaty raczej osobno podawałem. Natomiast Dallio zawsze osobno i w danym dniu tylko ten pokarm raz dziennie w jakiś dzień tygodnia. W każdym razie jak podasz pokarm który masz i pokazałeś na zdjęciu to zawsze będzie dobrze  bez względu jak zrobisz. Takie urozmaicenie ma swoje zalety. Ale jak mówiłem..możesz śmiało zmieszać.
    • Dziękuję bardzo za podpowiedź, zbiornik 720l i na razie ponad 60 pysi,a chcę trochę zredukować ilość bo już się gubię w grafiku.Staram się podawać grubszy z drobniejszym na raz żeby mniejsze i większe się najadly, karmię 2 razy dziennie, podstawa to codziennie Spirulia a resztę rotuję .
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.