Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

zaczynam planowac nowe akwa i jak zwykle sporo myslenia wyjdzie nad obsada akwa bedzie miało wymiarzy 160/50/i nad wysokoscia sie zastanawiam czy 50 czy 60 bo na szerokosc i dluosc juz mam maksa:)

co myslicie nad takim skladem

pseudotropheus demasoni

maylandia estherae red red

Labidochromis Hongi

Labeotropheus trewavasae

Posted

wydaję mi się, że jest dobry...

mam demasony z estherae + zamiast hongi nieco bardziej agresywną chilumbe

ale wiem że osoby trzymają hongi z demasonami nawet w nieco mniejszych bo standardowych 375-kach... do tego trewcie chyba też będą pasować...

IMHO bardzo celne pytanie z Twojej strony...

dla mnie ok, poczekaj na innych :)

Posted

A ja do takiego akwa polecił bym Ci Ps. Acei, przy tych rozmiarach szkła świetnie te ryby wyglądają.

Posted

Co do wysokości akwarium to dla mbuna w zupełności wystarczy 50cm, ale jeśli kiedyś zdecydujesz się na non-mbune to dla tych ryb 60 cm będzie na pewno lepsze od 50cm. Musisz sam zdecydować i brać pod uwagę plany w przyszłości, ja popełniłem taki błąd co do szerokości i wysokości i bardzo żałuję.

Jeśli chodzi o obsadę to jest dobra :D:wink:

Posted

a nie doczytałem - bierz 60cm wys. bezwzględnie - jest lepiej jak jest więcej :lol:

M_sobo - dodałeś red-blue niedawno, czy mi się zdaję?

Posted

zgadza się :D za kilka tygodni będę zmuszony robić dużą redukcję młodzieży, a red- blue to zbieg okoliczności, sision szukał domku dla samiczki, a znajomy likwidował akwa i miał parkę i tak się złożyło, że trafiły do mnie :D

Posted

no ja własnie dwal lata temu zakladałem akwa 160/40/50h poskapilem na szerokosci i mnie to meczy na maxa :roll: tyle ze zdradzilem malawi i ostatecznie plywaja tropheusy teraz sprzedaje akwa cale z rybami dokladam szerokosci i w wracam do malawi jak to mowia (stara milosc nie rdzewieje :wink: )

Posted

Ja bym zrobił wysokie na 60 cm od przybytku głowa nie boli a zawsze te pare litrów na + o obsadzie nie będę się rozwodził bo nie lubie.... ale to co chcesz może być.

Posted

Jako posiadacz akwa 60cm wysokości polecam właśnie ten wymiar. Natomiast w Twojej obsadzie Hongi zastąpiłbym Geshakei :wink:

• 4 months later...
Posted

dopiero teraz akwa wchodzi do realizacji jutro jade zamowic zbiornik :twisted:

jeszcze mam pytanie czy do tej obsady sa jakies pysie ktore sobie dadza rade a maja kolor żółty?