Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, radoras070 napisał:

Czyli można mniejszy. Jakie polecacie?

Na biologa wystarczy każdy kubełek co ma pojemność 1 litr oraz faktyczny  sik z rury od 300l/h  z założonym prefiltrem Eheima i watą w środku - chodzi o to by nie zbierać w nim zanieczyszczeń.

Od góry nie ma ograniczenia i biologiem może być także FX6 Fluvala ale to znaczne przegięcie chyba że połączysz mechanika z biologiem i wtedy ten FX6 akurat dla ciebie tylko podobno nie są bezgłośne..

Jaki kupisz filtr , jakiej firmy  to twoja kieszeń i kasa.  Ja bym ci polecił  z tych drogich Eheim Classic 2213 albo tanią  Ikola250  - jedna zasada -  żeby sikało 300l/h z rury to na pudełku powinno być napisane 450-500l/h i to wszystko bo 1l ceramiki do każdego ci wejdzie.

Opublikowano
5 minut temu, radoras070 napisał:

Wracamy do stelaża, do wyboru mam dwa rodzaje profili zamkniętych, które oczywiście różnią się cenowo.

1) 30x30mm ścianka 3mm

2) 40x40mm ścianka 3mm

Pytanie który lepiej użyć ? 

Wystarczy spokojnie 30x30.

Opublikowano

Co do filtracji, to zastanawiam się czy by nie załatwić mechanika i biologa w jednym kuble. Czy takie rozwiązanie ma sens?

Poniżej szkic stelaża. Wydaje mi się że jest ok. Prosił bym o weryfikację :)

Projekt - stelaż.jpg

Opublikowano

A nie myślałeś o narurowcu skoro już robisz stelaż? ;) 

Połączenie filtracji mechanicznej i biologicznej w jednym kuble to średni pomysł. Raz, że nie będzie wystarczająco wydajny na mechanika, dwa - trzeba by to czyścić dość często, a filtrom kubłowym to nie służy. Ewentualnie sprawę załatwiłby Fluval FX6, ale to straszna krowa, jest dość drogi, a opinie są różne.

Opublikowano
4 minuty temu, radoras070 napisał:

A jakie w przybliżeniu koszty budowy takiego filtra na szkiełko 500l ?

Mnie koszt filtracji narurowej do baniaka 480l wyniósł 815 zł. Tu masz jak to wygląda i przybliżony kosztorys.

5a4e1a855b9de_000169.thumb.jpg.147f0c675619f7a51228f79affc1c42e.jpg

kosztorys-page-001p.thumb.jpg.7733b0a73dbcc7a3219eb1bf31f6d380.jpg

• Lubię to 1