Skocz do zawartości

Czy akwa 120x70/80 ma sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zainstalowalem w salonie baniak 120x40x50 ze sklepu i gra muzyka ale widze teraz, ze mam miejsce na ewentualne poglebienie go do 70-80 cm. Na szerokosc nic nie poradze bo nie ma miejsca. Obsada zostalaby Mbuna (bo zwierzaki sa na cale zycie a nie na swieta), wiec nie ma co kombinowac z wysokoscia. 

Nie pamietam, zebym widzial do tej pory na forum podobny baniak, wiec wole zapytac czy taka glebokosc to problem (filtracja, mniej rybki widac, trudniejsza obsluga, etc) czy  po prostu macie w domach wiecej miejsca niz ja?

Tak wiecie, zanim zaczne zone urabiac. :D

Przepraszam za  brak polskich znakow, pisane z pracowniczego laptopa.

Edytowane przez hilux
Opublikowano

Rozumiem, że chodzi Ci o poszerzenie, a nie dasz rady wydłużyć? :D bo my tutaj to tak to nazywamy: 120- to długość, 40-szerokość właśnie (wg Ciebie jak rozumiem głębokość ;)) i 50- wysokość ;) 

@stan ma zdaje się baniaczek 120/60/60 więc może coś podpowie. W każdym razie wysokość też jest istotna, zawsze to więcej wody dla ryb, więc nie rezygnuj tak na starcie. Chłopaki mają akwaria po 70-80 cm szerokości, ale występują one po prostu przy większych długościach...

Opublikowano

Żebyśmy się dobrze zrozumieli: dno by było 120x80cm? Jako akwarium obsługiwane z obu stron, to bym powiedziała że świetnie, ale jak dostęp ma być standartowo tylko od przodu i boku(ów), to już musisz wiedzieć, czy w akwarium jest potrzebna ingerencja w okolicach dna na całej powierzchni. Jeżeli nie, to dobrze, ale jeśli dostęp powinien być, to gorzej, bo przeciętny człowiek raczej nie sięgnie do dna w okolicach tylnej szyby w połowie długości akwarium.

Opublikowano

@austlander, a jaka jest wg Ciebie potrzebna ingerencja w okolicach dna, szczególnie na tyle akwarium, że ma to dyskwalifikować szerszy baniak? To Malawi, a nie holender, dobra cyrkulacja i zero grzebania przy dnie...

Opublikowano

Dlatego napisałam "jeśli potrzebna". Ja nigdy akwarium nie miałam, co to jest holender nie wiem, z dawnych czasów pamiętam jedynie, że kolega który akwaria posiadał, trochę w nich grzebał - dlatego skojarzenie z dostępem. Wiem że duże zbiorniki są nastawione na istnienie jako obieg zamknięty (no może poza podmianami wody), ale mniejsze aż takie samoobsługowe nie są (albo mam złe wyobrażenie?). Mnie by ucieszyło, gdyby akwarium chodziło samo z siebie, bez wkładania rąk do środka :)

Opublikowano
33 minuty temu, austlander napisał:

Mnie by ucieszyło, gdyby akwarium chodziło samo z siebie, bez wkładania rąk do środka :)

..i jest to możliwe. Załóż typowego LT ( low - tech) . Poczytaj: http://www.akwa.szczecin.pl/rosliny/akwaria-low-tech-(lt)-podstawy-funkcjonowania/

Ja wróciłem  do takiego typu akwarium . Jest to dla mnie przeciwieństwo naszego biotopu.

Opublikowano

Jak najbardziej powiększaj do 80cm szerokości i na wysokość daj 60cm. Przy odpowiednniej aranżacji będzie super efekt i większą mbunę można by dododać do tych co masz. 

Opublikowano

Dostęp do baniaka byłby tylko od frontu, z dwóch stron są ściany a z trzeciej kanapa. Ale dobrze wiedzieć, że jest to do zrobienia, dzięki. :) 

Opublikowano (edytowane)

Najpierw musze się dowiedziec ile by mnie taki baniak kosztowal. 

Urabianie kobiety zacznie się jesli uznam, ze koszt jest znosny. :) Wtedy wroce dopytac jakie gatunki moglbym dopuscic do obecnej obsady bo to pierwszy krok do sukcesu. :D 

EDIT: Dostałem pierwszą wycenę, auć. 

Baniak wycenili na €560. Drogo ale do przeżycia, podobno Irlandia to jeden z najdroższych krajów w Europie na kupowania szkła.

Stelaż aluminiowy €700.  Nie znam się na stelażach aluminiowych, może i tyle kosztują. Tylko po co aluminium, skoro  stalowy z kątowników załatwiłby sprawę?  :confused:;) 

Obudowa do stelaża a la szafka... €550. :D :huh: Bez komentarza. 

Zapytałem jeszcze dwie inne firmy, zobaczymy co odpiszą. Tak z ciekawości, czy baniak  500L o powierzchni dna 120x70 wymaga koniecznie metalowego stelaża? Zrozumiałbym (niekoniecznie zapłacił :) ) gdyby te pięć setek kosztowała wzmacniana szafka ale taki pieniądz za drewniane obicie z parą drzwiczek to golenie jelenia.   

Edytowane przez hilux