Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@GOLUMN kto tobie polecił te dwa produkty z Aquaela?

Moja rada ;) 

1.Łapy precz od zbiornika

2.Włączyć grzałkę na 26C

3.Zakupić lepsze bakterie nitryfikacyjne

4.Przykryć zbiornik kocem i nie podglądać co się dzieje w zbiorniku na czas dojrzewania

Edytowane przez egon44
  • Dziękuję 1
Opublikowano
12 minut temu, egon44 napisał:

Moja rada ;) 

1.Łapy precz od zbiornika

2.Włączyć grzałkę na 26C

3.Zakupić lepsze bakterie nitryfikacyjne

4.Przykryć zbiornik kocem i nie podglądać co się dzieje w zbiorniku na czas dojrzewania

Zdecydowanie. :) 

• Dziękuję 1
Opublikowano
1 minutę temu, GOLUMN napisał:

Czy taką ampułkę można dać jak już ryby będą w akwarium czy tylko w czasie startu zbiornika?

..możesz śmiało wlewać jak ryby są w akwa. Instrukcja mówi o wlaniu do filtra....ale możesz śmiało wlewać bezpośrednio do wody tyle ,że wlewaj w pobliżu zasysu filtra. Tych bakterii nie przedawkujesz:) Nawet gdybyś wlał dwie ampułki.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi i rady.

Na pewno nie ostatnie.;)

Za to właśnie bardzo lubię to forum.Na każde pytanie otrzyma się tutaj odpowiedź.Nawet jeżeli pytanie wydaje się dla nas banalne.

Oczywiście również mile widziana jest konstruktywna krytyka.

Coraz poważniej myślę nad przejściem na niebieską stronę mocy.;):biggrin:

Opublikowano

No i super - jakbym widział swój baniak z tym tłem. ;) Muszę przyznać, że bardzo mi się podoba całokształt. W zasadzie kamienie mogłyby być wyższe ale u siebie również nie mam gruzowiska w 100% i raczej niższe kamloty. Jak dla mnie Twój baniak cieszy oko. :)

Opublikowano
5 godzin temu, raiders napisał:

najlepiej to załatw sobie dojrzała wodę z podmianki od kogoś

Wg tego co "udowodniono" to woda z akwarium nie ma żadnej wartości oprócz możliwej patologii i ew. chorób. W niej nie ma biologii. Lepiej chyba zaopatrzyć się w ustrojstwo II i produkty to zbijania NO2

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Hej. Dobrze, że wrzuciłeś zdjęcie bo podpowiem Ci w innej kwestii niż pytasz. Nie o parametrach ale też o komforcie dla ryb. Śnieżno biały piasek plus białe kamienie to nie najlepszy pomysł. Każdemu podoba się coś innego, wiadomo gusta są różne ale niestety rybą to się na pewno nie spodoba. Takie kolory będą odbijały mocno światło co wywoła stres u ryb. Nie będą się wybarwiać i na pewno nie będą się czuły dobrze w takiej aranżacji. Kolejna  ważną kwestią jest ułożenie skał. Masz ich za mało i są ułożone zbyt płasko Ryby z grupy mbuna żyją pośród skał, w grotach i na dużych powierzchniach skalnych. Pooglądaj naszą galerię, może będzie dla Ciebie inspiracją do stworzenia czegoś co będzie dla Ciebie ładne a dla ryb funkcjonalne i chociaż trochę będzie przypominać naturę w której żyją. Trzymam kciuki👍
    • Dzięki za odpowiedź, wstawiam zdjęcie dla lepszego oglądu sytuacji.   Jeżeli chodzi o parametry to NO2  i NO3 niewykrywalne w testach, GH*d około 14, KH*d około 10, ph bliżej 7,6 niż 7,8 i CL2 zero.   Jeżeli chodzi o dojrzewanie to cykl biologiczny raczej się zaczął, bo to o czym nie wspomniałem to na początku wrzuciłem dwa sumiki tymczasowo aby produkowały minimalne odchody i też były bakterie w płynie na początku. BTW sumiki się mają dobrze, ale wiadomo suma nic nie zajedzie i nie jest miarodajny.   Kamieni nie chciałbym usuwać raz, że mi się podobają, dwa że dojechałem do końca budżetu. Więc jeżeli nie będę pewien, że są toksyczne to wolałbym ich nie usuwać.   W sobotę jestem umówiony z hodowcą na odbiór gromadki saulosi. Jak oceniacie ryzyko, jeżeli mierzalne parametry wody są ok, węgiel aktywny zainstalowany w filtrze wewnętrznym działa i sumy wyglądają normalnie? Z góry dzięki za pomoc!        
    • Wieczorową porą: Od zalania zbiornika minęło niecałe 2 m-ce. Ryby pływają już miesiąc, nawet nie wiem kiedy to minęło...😉 Podopieczni rosną w oczach. Są żarłoczni jak piranie. Mam wrażenie, że zjadły by ile bym im nie dał... Ładnie się wybarwiają, pojawiają się już dominujące samce które zaczynają się stroszyć między sobą i samicami. Na chwilę obecną wszystko hula bez problemu🙂 jak widać na zdjęciach udało się wychodować zielony dywan z którego ryby są zachwycone🙂 mam nadzieję, że pokryje większą powierzchnię modułów, wtedy efekt będzie super. Oczywiście nie wszystko zawsze musi być kolorowo... Po zarybieniu i nauce karmienia, różnych próbach, lepszych i gorszych zdarzało się, że część karmy spływała do komina. Kilka razy i w różnych ilościach😕. Skutkiem czego niestety pojawiło się zachwianie parametrów. Testy Kropelkowe JBL. (wzrost NO2 do wartość ok. 0,3). Na szczęście sprawdzałem wyniki codziennie i szybko zareagowałem podkręceniem stałej podmiany wody. Potem wlałem bakterie Prodibio. Zwiększenie podmiany wody niestety spowodowało spadek temp. w zbiorniku do niecałych 20°C. Zasilanie mam bezpośrednio z sieci i w zimie ma ok 8°C. Nie chcąc już obniżać temperatury wody w akwarium, przy stanie N02 na poziomie 0,2 zastosowałem trzymane w pogotowiu Sachem Prime. N02 wróciło do niewykrywalnego poziomu (<0,01) Także, było stresu przez dwa dni ale udało się obyć bez żadnych strat w rybach.  Jeszcze jedną, rzeczą z którą się borykam to ocieranie się ryb. Po przeczytaniu kilku wątków i zastosowaniu chyba już wszystkiego.  Zmiana pokarmu, mocne ograniczenie karmienia, w końcu głodówka, zastosowanie soli akwarystycznej, miałem też preparat Preis Carely Coly-podejrzewajać pasożyty. Nic nie pomogło i ocierały się wszystkie gatunki. Co dziwne nie było to od razu po wpuszczeniu do zbiornika (do nowych parametrów wody) lecz po jakimś czasie. Już teraz nie pamiętam ale pewnie zbiegło się to z wahaniem N02, obniżeniem temp i prawdopodobnie mogło to wywołać u nich stres i rozwój pasożytów. Nie chciałem od razu wlewać lekarstw, więc próbowałem wszystkie lżejszego co tylko wyczytałem w innych wątkach. Jednak pomimo poprawnych odchodów ryb, idąc w stronę pasożytów kończę leczenie Capisolem/Protosolem podawanym w karmie naprzemiennie rano/wieczór. Z tego co obserwuje to pomogło. Odbieranie występuje już rzadziej i nie z taką "natarczywość" jak wcześniej.  Oprócz w/w problemów wszystko śmiga, żyje, rośnie i ma się dobrze. Gratuluję dotarcia do końca lektury😉
    • Cześć kupiłem rybki pod tą nazwą z hodowli od Pana z czech jest ktoś mi wstanie powiedzieć czy jest to rzeczywiście ten gatunek ? Wiem że zdjęcie nie jest najlepsze spróbuję wieczorem przy innym świetle zrobić lepsze. Kupiłem 15 maluchów z myślą o redukcji ale teraz się zastanawiam czy to w ogóle będzie to 😅
    • Czyli jeszcze start biologiczny mógł się nie zacząć. Co to znaczy w normie? Podaj konkretne wyniki bo samo pH akurat jest OK.  Błąd. W trakcie dojrzewania wody w akwarium nie rób podmian. Może faktycznie te kamienie są przyczyną nieprzyjemnego zapachu. Kamienie gipsowe faktycznie podnoszą pH  wody. Sprawdź pH wody w kranie.  Trudno mi to ocenić .  Może jednak warto dać inne kamienie  ? Choćby serpentynit ? Lub otoczaki?
    • Witam! Jestem w trakcie zakładania nowego malawi 100x40x40. Będzie tam dziesięć saulosi. Akwarium zalałem 2 tygodnie temu, wrzuciłem bakterie, mam dobrą filtrację (1400l/h kubełek z lampą UV, filtr kaskadowy jako mechaniczny + filtr wewnętrzny z węglem jako biolog). Chciałem za tydzień jechać po rybki, ale woda mimo, że kryształ to ma dosyć nieprzyjemny zapach. Podstawowe parametry NO2, NO3 w normie, pH 7,8. Zacząłem mieć podejrzenia co do kamieni czy to nie są one przypadkiem źródłem zapachu. Kamloty przywiozłem kiedyś z plaży z Chorwacji, są prawie białe. Może to głupie pytanie, ale czy kamienie mogą być źródłm zanieczyszczeń i czy mogą być groźne dla rybek? Zapach trochę przypomina gips. Kamienie przed włożeniem do baniaka wymyłem i odmoczyłem 24h. Wodę zmieniłem dwa razy po 30%. Proszę o radę bo nie chciał być wrzucić rybek w jakieś g...   Z góry dzięki za pomoc!!!
    • Dokładnie chodzi mi o ten  https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/tlo-slim-line-50a-river-l-50-x-h-45-cm  Ale znalazłem mniej więcej bo w szarościach podobny tylko że w całości 200x50 to może w tym kierunku pójde , zobaczymy 👍💪
    • https://allegro.pl/oferta/backtonature-slimline-basaltgneiss-60b-50x55cm-tlo-8918085538 https://allegro.pl/oferta/back-to-nature-slim-line-sand-60a-50x55cm-tlo-8918087361 https://allegro.pl/oferta/back-to-nature-slim-line-sand-50b-50x45cm-tlo-8918077604
    • Dzięki 💪 znalazłem coś takiego chyba najbardziej podobne do Twojego tła no ale cena nie mała https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/background-modul-grey-m-50x55cm Filmiki obejrze jak z trasy wróce 👍
    • Dziękuje 👍 Niestety nikt już nie sprowadza modułów BTN ponieważ ceny u producenta powalają 🙁. Na tą chwilę to pewnie bym zrobił czarne tło i moduły ATG które można fajnie poustawiać na dole i kilka podwiesić. Z tej serii jest tylko kilka modułów ale można naprawdę coś fajnego ułożyć. https://www.youtube.com/@EasyAquarium Tutaj nagrałem kilka filmików z modułami BTN i ATG które są samo-zatapialne natomiast z BTN trzeba kombinować jeśli nie chciałbyś ich kleić.  Powodzenia 👍
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.