Jump to content

Konfiguracja i wkłady do prefiltrów

hilux

Recommended Posts

W moim standardowym 240L w prawym tylnym rogu mam wlot/wylot HW-304 ze skimmerem i wylotem ustawionym na środek przedniej szyby a w lewym tylnym Aquael Turbo 2000  dmuchający wzdłuż tylnej ściany. 

Naczytałem się tu o prefiltrach EHEIM ale ich wylot nie jest kompatybiliny z zasysem kubełka. Zamówiłem jeden, do Aquaela pasuje bez problemu, do kubełka udało mi się zmotać przejściówkę, więc zamontowałem go tam i zamówiłem drugi prefiltr do mechanika. 

W kubełku leży sobie luźno rozłożona ceramika która przyszła z obydwoma filtrami, dojdzie też pół litra purolite, żeby wyklarować wodę i pomóc z NO3 w czasie wakacji. Na zasysie mechanika jest gąbka z pudełka,  zamiast gąbek w środku dałem watę akwarystyczną w dwóch warstwach. Co tydzien przy sprzątaniu ta bardziej zasyfiona warstwa z dołu idzie do śmieci, górną płuczę i daję na spód a na górę idzie nowa warstwa. Wata firmy krzak, bo taka była pod ręką, w weekend kupię JBL. 

I teraz pytanie, co dać do prefiltrów? Do pre-mechanika pewnie zostawie jak są ale do pre-kubełka nie wiem. Wata na górę, gąbka na dół, czy wata po całości? 

Druga sprawa to konfiguracja pre-kubełka, zostawić oba moduły czy zamontować tylko jeden? Im dalej zasys będzie od dna, tym mniej syfu trafi do kubełka ale skoro i tak filtry w baniaku czyszczę regularnie to  może lepiej, żeby wyłapywały brud z obu stron baniaka? 

7 godzin temu, hilux napisał:

I teraz pytanie, co dać do prefiltrów? Do pre-mechanika pewnie zostawie jak są ale do pre-kubełka nie wiem. Wata na górę, gąbka na dół, czy wata po całości? 

..mam ten prefiltr jako mechanik z AC2000  i na zasysie kubełka. W obu przypadkach dałem gęsto waty akwarystycznej  zamiast oryginalnych gąbek. Jest jeszcze bardziej skuteczny.

7 godzin temu, hilux napisał:

Naczytałem się tu o prefiltrach EHEIM ale ich wylot nie jest kompatybiliny z zasysem kubełka. Zamówiłem jeden, do Aquaela pasuje bez problemu, do kubełka udało mi się zmotać przejściówkę, więc zamontowałem go tam i zamówiłem drugi prefiltr do mechanika. 

...dlatego w galerii jest jego zdjęcie z opisanymi wymiarami:

Niektóre aukcje na Allegro też podają wymiar pod węże:

http://allegro.pl/eheim-prefiltr-4004320-nowy-model-filtr-wstepny-i6972005557.html

Nie wracaj tylko uwagi na cenę bo to jest wyjaśnione w tym  temacie:

Edited by AndrzejWalb

Podepnę się do tematu bo mam taką samą filtrację(hw304, ac2000) tylko przed HW mam prefiltr zewnętrzny HW 603. 

Zastanawiam się nad włożeniem prefiltra eheima przed kubełek.

Z jednej strony wygoda bo nie trzeba otwierać prefiltra hw603, spuszczać trochu wody i czyścić gąbek, tylko wywalić watę z eheima i tyle.

Z drugiej strony to dodatkowy widoczny mebel w zbiorniku a jeden prefiltr eheima po drugiej stronie akwa już jest przed ac2000.

Myślę że jak bym wywalił hw603 i dał prefiltr eheima to przepływ w kubełku by się poprawił bo przy wlocie i wylocie hw603 ma spore zwężenia.

I tu dylemat... poprawa przepływu i wygoda(eheim) czy estetyka(hw603)???

Co do podłączenia eheima do hw304 to nie sprawdzę teraz bo w domu będę dopiero przed sylwestrem.

1 hour ago, Zygi said:

Co do podłączenia eheima do hw304 to nie sprawdzę teraz bo w domu będę dopiero przed sylwestrem.

Bierzesz standardowa zlaczke od kebelka HW, nacinasz w kilku miejscach kliny od strony prefiltra zeby zagiac scianki troche do srodka i wtedy wpychasz na wcisk w wylot prefiltra. Przy czyszczeniu po prostu odpinasz zlaczke HW.

Andrzeju a jak czesto wymieniasz wate z prefiltrow, pluczesz ja, czy od razu wywalasz i dajesz nowa?

1 minutę temu, hilux napisał:

Andrzeju a jak czesto wymieniasz wate z prefiltrow, pluczesz ja, czy od razu wywalasz i dajesz nowa?

Ja wywalam bo nie ma sensu płukać.

A to co ile będziesz robić zależy od tego ile karmisz. U mnie to wymiana średnio raz na tydzień

2 godziny temu, hilux napisał:

...co drugi tydzień wymieniam. Co podmianę czyszczę o ile akurat nie wymieniam. czyli: w ten piątek wymieniam w następny tylko płucze i tak w koło.

4 godziny temu, Zygi napisał:

Myślę że jak bym wywalił hw603 i dał prefiltr eheima to przepływ w kubełku by się poprawił bo przy wlocie i wylocie hw603 ma spore zwężenia.

..zdecydowanie.