Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...jeżeli w akwa NO3 będziesz miał powyżej 20 to wtedy można stosować. Ja dziś właśnie na próbę włożyłem mając NO3 zawsze 20. Ale też ostatnio "przerybiłem" zbiornik i chcę zaobserwować co będzie się działo. Jeżeli chodzi o lepsze klarowanie to się póki co nie wypowiem bo jeszcze żadnej różnicy nie widzę między tym co mam a miałem. Ale tu jeszcze poczekam i dopiera za kilka dni ocenię..

Nie wiem jakie masz NO3 w kranie ale warto po prostu poczekać na testy wody z akwa wtedy kiedy będziesz miał ryby...Nie wiem czy już wystartowałeś , czy masz dojrzały zbiornik ale nie wkładaj na 'wyrost".

Opublikowano

Zbiornik już dojrzewa ;) właśnie nie chce na wyrost wsadzić. W kranie mam 1mg/l. To poczekam na poziom 20mg i sprawdzę u siebie. Przepraszam za podpięcie się.

Opublikowano
Zbiornik już dojrzewa ;) właśnie nie chce na wyrost wsadzić. W kranie mam 1mg/l. To poczekam na poziom 20mg i sprawdzę u siebie. Przepraszam za podpięcie się.

Jeśli Ci zbiornik dojrzewa nie wsadzaj absorberów. Niech parametry pójdą w górę a potem spadną. Absorber pochłonie Ci NO3 i będziesz startował zbiornik o wiele dłużej.

Opublikowano
Jeśli Ci zbiornik dojrzewa nie wsadzaj absorberów. Niech parametry pójdą w górę a potem spadną. Absorber pochłonie Ci NO3 i będziesz startował zbiornik o wiele dłużej.

Z tym bym się nie zgodził. Podczas dojrzewania nie powinno się wsadzać absorbentów, ale NH3(4?) i NO2. Absorbenty NO3 nie mają żadnego wpływu na dojrzewanie.

Opublikowano
Z tym bym się nie zgodził. Podczas dojrzewania nie powinno się wsadzać absorbentów, ale NH3(4?) i NO2. Absorbenty NO3 nie mają żadnego wpływu na dojrzewanie.

Moim zdaniem każdy z wymienionych przez Ciebie czynników jak i NO3 ma wpływ na start akwarium. Włożenie jakiegokolwiek absorbera zaburzy cykl azotowy. Myślę, że to nie jest temat do dyskusji w tym temacie.

Opublikowano

Purolite pochłania NO3. Teoretycznie nie powinien zaburzyć samego dojrzewania akwarium ale i tak bym go nie wkładał. Chyba nikt nie przeprowadzał testu na pochłanianie NH3 i NO2 tym absorberem i jeżeli by pochłaniał to już jest lipa w starcie biologii.

Natomiast lepiej nie dawać tej żywicy do dojrzewającego akwarium bo nie sprawdzisz kiedy zacznie się wzrost NO3 czyli końcowy etap nitryfikacji. Można jedynie o ile nie pochłania innych związków azotowych obserwować spadki NH3 i NO2.

Tak więc na spokojnie daj czas dojrzewaniu bez absorberów i czekaj na rozwój sprawy.

Opublikowano

Tak na marginesie nie sprawdzam PO4 i nie robię nic w celu jego usuwania, od kiedy stosuję jako podstawę karmienia new life spectrum, sinic brak. Może to tylko zbieg okoliczności. Ale jak ktoś ma test to warto sprawdzić ile PO4 zawiera ta karma

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.