Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Korasek1989 napisał:

Korzystając z wolnego czasu który mam dzięki umiejętnemu dawkowaniu ognistej wody wczorajszego wieczoru postanowiłem zregenerować złoże z kubełka :) 1 l wody , 0,5 kg soli do zmywarek finish i 0,5 kg złoża do regeneracji. Zdjęcia po otwarciu kubła.Regeneruje złoże ponieważ NO3 podniosło się do ok 30 . Narazie wszystko razem się ładnie gotuje :) Można po gotowaniu złożę wypłukać pod kranem ?

Dawkowanie wody ognistej było  nie umiejętne a nawet bym powiedział beznadziejnie przesadne.

Odradzam branie się za regenerację żywic w Sylwestra ;)

Tylko dawkowanie wody ognistej 400% za dużo skutkuje takim samym 400% za wysokim stężeniem solanki na dodatek nie wiadomo po co w tym czasie gotowanej .

Purolite A520E zniesie wiele błędów akwarysty ale twojego raczej nie zniesie.

Przy gotowaniu w stężeniu o 400% za dużym i w temperaturze 100  C  producent wyrażnie piszę że przekracza to dopuszczalne poziomy dla tej żywicy .

Radzę kupić nowe 0,5l Purolite A520E  zrobić na trzeżwo formowanie wstępne w 6% solance , a następnie włożyć w 2-3 pończochy po 1cm grubości i tak włożyć do koszy by pończochy wszędzie dokładnie po całym obwodzie dotykała do ścian bocznych kosza.

Brak zbrylenia żywicy i wymuszenie przepływu wody przez całe złoże jest podstawą sukcesu.

Ta  fotka ze szklanką z humusem świadczy że wszystko było żle wykonane, a żywica działała połowicznie.

Solanka powinna być zupełnie czarna a nie jest i tak samo pochłaniał NO3 czyli minimalnie.

Opublikowano
Godzinę temu, darkon napisał:

Z tego co pamiętam, to regeneruje się 10% roztworem. Na 0,5 kg purolite 0,9 l wody i 0,1 kg soli. Nie wiem jak zareaguje purolite na takie duże stężenie, czy nie wpłynie to na jego późniejsze działanie.

Wytapatalkowane

Czytałem ale wypadło z głowy... aż mi się słabo zrobiło gdy przeczytałem twój post.

46 minut temu, deccorativo napisał:

Przy gotowaniu w stężeniu o 400% za dużym i w temperaturze 100  C  producent wyrażnie piszę że przekracza to dopuszczalne poziomy dla tej żywicy .

Ta  fotka ze szklanką z humusem świadczy że wszystko było żle wykonane, a żywica działała połowicznie.

Fakt 100 C to górna granica w jakiej żywica może pracować , niestety nic nie znalazłem na temat regeneracji takim stężeniem dlatego opisałem całą sytuacje producentowi zobaczymy co odpisze.

Pierwsze ułożenie było złe , widać ciemne plamy bo bokach złoża czyli tak jak opływała je woda.

Opublikowano
3 godziny temu, Korasek1989 napisał:

Fakt 100 C to górna granica w jakiej żywica może pracować , niestety nic nie znalazłem na temat regeneracji takim stężeniem dlatego opisałem całą sytuacje producentowi zobaczymy co odpisze

Co prawda nie wiem do kogo napisałeś , czy do tego od kogo kupiłeś , czy do Purolite Sp z oo w Polsce , czy też do  Purolite Corporation ale jak na wstępie nie podałeś że byłeś kompletnie nawalony - to żaden nie uwierzy i potraktuje twój opis jako żart noworoczny , kto by w Sylwestra na poważnie i na trzeżwo brał się za regeneracje 0,5l żywicy.;)

Zwyczajnie producent nie przewidział że będzie ktoś co nie tylko zrobi solankę regeneracyjną 400% za silną to jeszcze będzie to wszystko gotował jak kartofle.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Można do kaskady, ale musisz równomiernie czyli płasko ją rozłożyć, żeby jej woda nie omijała. W sumie zasada taka sama jakbyś ją włożył do kubła lib filtra wewnętrznego :)

Edytowane przez Loobo
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, lubiesernik napisał:

Można taką żywicę wrzucić do kaskady czy musi pracować pod ciśnieniem?

Można..pod warunkiem , że się zmieści  plus inne media. Jak ułożysz grubiej jak 1-2 cm może nie zadziałać ( piszę o kaskadzie lub kubełku).

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
W dniu 11.05.2016 o 17:49, suricade napisał:

Jestem z natury niedowiarkiem, postanowiłam więc przetestować purolite w kuble. Zakupiłam na allegro 0,5 żywicy( nie chciałam zupełnie wyhamować kubełka) . Nie miałam czasu na formatowanie więc podzieliłam ją na 2 porcje i wpakowałam do woreczków zrobionych z pończoch. Pończochy były trochę większe, tak żeby żywicę można było rozłożyć dość cienką warstwą, w koszyku kubła. Akwarium standardowe 160 (100x40x40) obsada 10 pseudotropheus saulosi. Kubeł JBL 701e. W środku 1 l micromec . Kulki micromecu podzieliłam na dwie porcje, jedna poszła do dolnego koszyka, w drugim rozłożyłam woreczki z żywicą i przysypałam resztą micromecu . W górnym koszyku zostały standardowe gąbki. Po uruchomieniu w wodzie zrobiło się dość mętnie- chyba część granulek przedostała się przez woreczek. Ale sprawna filtracja mechaniczna wyłapała pył i woda wróciła do klarowności (...) , teraz może jest nawet lepiej . Wyjściowe NO3 wynosiło nieco powyżej 25 (test salifert) . Po 24 godzinach, ciągłej pracy, test wykazywał NO3 w granicach 5. Po 48 godzinach poniżej 5 jakieś 2,5 . Więc jak na razie żywica działa i prawidłowo usuwa NO3. Jak będzie dalej zobaczymy.

PS. Purolite można zamówić razem z solą na allegro http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=purolite+a520e&search_scope=category-1528&bmatch=base-relevance-hou-1-1-0510

@AndrzejGłuszycadzięki za przypomnienie o temacie. W filtrze nadal znajduje się to samo purolite. Zmieniło kolor na zielono-brązowy, ale nadal idealnie klaruje wodę. Do regeneracji żywicy używam soli do zmywarek (czystej, bez dodatków) w proporcjach podanych w karcie producenta. Sól wrzucam do garnka z wodą i podgrzewam do całkowitego rozpuszczenia soli. Jednorazowo przygotowuję około 2 l . Następnie połowę roztworu przelewam do miski, w której znajduje się, wypłukana pod kranem żywica purolite. Jest ona spakowana w 2 kawałki rajstopy ( były już wymieniane na nowe). Moczę około 20 minut intensywnie mieszając. Następnie zlewam brudny roztwór, płuczę żywicę pod kranem i zalewam drugą porcją. Po kolejnym moczeniu, które może być nieco dłuższe, intensywnie płuczę żywicę pod kranem i do filtra. Aktualnie żywica działa coraz krócej, ale pracuje przy bardzo dużej obsadzie. Więc po 2-3 latach warto zastosować nową. Ja do swojego sytemu chcę włączyć hydroponikę, więc żywica pozostanie głównie do odbarwiania wody. Patrząc z perspektywy 3 lat, był to udany zakup. Mogę polecić  jako metodę usuwania NO3, ale w ograniczonym zakresie i regularnymi podmianami. Jak również zamiast węgla aktywnego do usuwania zabarwienia wody.

• Lubię to 5
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Moim zdaniem bardzo dobrze pasuje.
    • Od ponad dwóch lat pływa u mnie w 450L w salonie to co w podpisie: Pseudotropheus sp. "acei" Iodotropheus sprengerae Labidochromis caeruleus Do tego jeden Dimidiochromis compressiceps (najpewniej samica), ma krzaki z mchu jawajskiego, w których sobie siedzi.  Pięć giętozębów (dwa wyrośnięte, trzy młode). Jedyna agresja jaką widziałem to yellowki czasem łapiące się za mordy, ale nie musiałem wyławiać z akwa żadnego trupka. Problem w tym, że populacja mi się za bardzo rozrosła; muszę wywalić kamloty i zrobić redukcję.  Kilka razy odłowiłem po parę sztuk, za dorosłe Acei sklep dawał po 10 euro kredytu, więc sprzedadzą je za 2-3 razy tyle a jeśli ktoś płaci takie pieniądze za rybę to raczej nie po to, żeby ją zamęczyć - nie oddałbym ryb za darmo na olx, oddanie do zaufanego sklepu to co innego.  Baniak jest zagruzowany w ca 50% (po skosie, z frontem wolnym do pływania dla Acei, ale na płaskich kamieniach, żeby był przepływ i schowanka). Obsada jest przetestowana, ale jest chyba miejsce na jeszcze jeden gatunek, a mi brakuje mi trochę w baniaku wybarwionego i charakternego samca. Zapytałem ejaj, podpowiedziała że zgodna żywieniowo, bez ryzyka krzyżowania i w miarę kompatybilna temperamentowo jest Cynotilapia sp. "hara". Jak myślicie?     
    • To jest tu kluczowe - przeszczep zrobiłeś do szkła, które sobie tydzień stało, więc jakiekolwiek związki chloru były w kranicy zdążyły odparować. Wtedy przeszczep działa, pełna zgoda, też kilka razy stosowałem. Zgadzam się też, że akwarium to nie laboratorium NASA, ale akurat cykl azotowy jest bardzo dobrze opisany i łatwy do ogarnięcia nawet idąc na przeszczepowy skrót - co OP może zrobił prawidłowo, a może nie - nie chciał napisać.     
    • To prawda, ale to akwarium miało taką pojemność. W nim było ok. 450kg. kamienia. Tak czy siak było więcej, ale i tak kolega nie powinien mieć problemów po wpuszczeniu ryb. Co do NO3, to kilka razy sprawdziłem u siebie (tak z ciekawości) i wynik był na poziomie ok. 50, więc nie przesadzał bym z tą granicą 20.
    • Do 40 jest bezpieczne
    • Byłem u Sebastiana z Tanganika Konin w zeszłym tygodniu. Ma piękne Othopharynx, Placidochromis, Lethrinops i sporo innych których nie rozpoznałem na pierwszy rzut oka. W ogóle nie ma mbuny. Rybska w świetnej kondycji, nic tylko kupować.  Widziałem też masę pięknej Tanganiki i bardzo się nakręciłem na kolejne Lamprologini. Już mam ogromny dylemat 😉
    • Od lat startuje swoje zbiorniki po "przeszczepie biologii" z dojrzałego akwarium. Zazwyczaj ryby wpuszczam 3 do 7 dni po zalaniu. Zawsze monitoruje związki azotu: NH3 i NO2 ma być zero, NO3 max 10 ppm. Przy No3 >20 nie wpuściłbym ryb.  Zjedź z NO3 podmianami, sprawdzaj czy w międzyczasie nie pokaże się NO2 lub NH3.   @pozner1000 litrów to cztery razy więcej wody do rozpuszczania związków azotu niż u autora wątku. 
    • Jeden panel ma wymiar 300x60x7 cm, więc np. do standardowej 450 wystarczy na obklejenie trzech boków. do 576 l. także. W 720l już tylko dwa boki.   
    • Bardzo ciekawe, ale nie nazwał bym tego stonerock. Bardziej to przypomina ziemisty brzeg rzeki lub innego zbiornika. Na pewno nie skały. No i kwestia cięcia, czy dobrze się tnie. Widać, że to jest złożone z kilku paneli. Trza by się zmówić w kilku. EDIT. Podobno dobrze się tnie.  
    • Do zupełnie nowego akwarium 1000l. z wodą z kranu podpiąłem kubełek ex 1200 z wkładem, który stał na sucho prawie rok. Po tygodniu wpuściłem ponad 30 młodych ryb. Dwa dni wcześniej dodałem bakterie. Nic złego się nie stało. Myślę, że tu też nic złego się nie stanie. Ta podmianka, choć nie potrzebana, nie powinna mieć znaczenia.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.