Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, MDRAGON87 napisał:

Witam,

Posiadam kubeł unimax 250 , czy puriote dać do 2 kosza od góry zaraz za gąbką czy może niżej pod ceramiką? Ile tego dać? ( akwarium 300l przerybione) NO3 na poziome 40. Ile czasu ta żywica działa? w tym temacie są spore rozbieżności w tej kwestii:)

Osobiście purolite (starczy Tobie jedno opakowanie z aukcji do której podałeś link) podzielił bym po równo do 4-6 szt rajstop(pończochy moim zdaniem bardziej się kurczą) i włożył je do dwóch środkowych koszy(z czterech możliwych jeśli się nie mylę) cieniutką warstwą na całej powierzchni kosza dodatkowo zabezpieczając to siatką ogrodniczą w celu nie wypływania i przemieszczania się rajstop a potem przysypał bym to ceramiką...

Opisałem to w tym poście jak zrobiłem u siebie bo miałem problemy z wypływającymi rajstopami i w efekcie nie działającym złożem... 

Jakimi testami robisz pomiar NO3?

Jak kropelkowymi JBL to ok...

Ale zmierz też poziom NO3 w kranie i podaj wynik...

18 godzin temu, MDRAGON87 napisał:

Ile czasu ta żywica działa? w tym temacie są spore rozbieżności w tej kwestii:)

Trudno stwierdzić ile czasu działa żywica bo mnie najdłużej działała 99dni... Innym osobom dużo krócej a niektórym z forum przestaje działać po paru dniach...

Poczytaj post nr. 203 gdzie koledzy podejrzewają że żywica nie działa w zbyt wysokim poziomie siarczanów w wodzie...Ale już uprzedził mnie @deccorativo ;) 

14 godzin temu, MDRAGON87 napisał:

Nowy puriote mam wymoczyć w roztworze soli ?

Ja posiadam purolite w dwóch kubełkach w osobnych zbiornikach...

Jedno złoże formatowałem,a drugie nie...

Oba działają...

23 minuty temu, MDRAGON87 napisał:

A próbował ktoś to wsadzić tylko do akwarium np przy wylocie filtra? Wiem że woda będzie opływała złoże ale dzięki temu że to będzie w akwarium woreczek często będzie można ugniatać tak aby "świeże" granulki zawsze były na wierzchu.

Moim zdaniem kiepski pomysł...Za dużo kombinujesz :) 

Jak dobrze ułożysz purolite w koszach z kubełka to nic nie musisz ugniatać ;) 

No i najważniejsza sprawa to zanim włożysz purolite do kubełka to musisz mieć jak najniższy poziom NO3 w zbiorniku(najlepiej zrób 50%podmiankę i dla pewności zmierz dzień po jego poziom) bo inaczej szybko się zapcha i nie będzie długo działać...

Opublikowano (edytowane)

Dziś robiłem testy (jbl kropelkowe) i wyszło mi że w kranie mam ok 1 ( test robiłem na zimnej wodzie), kiedyś jak sprawdzałem to wyszło mi tak samo, a w akwarium 20-30. Co do podmian to obecnie robię je codziennie w ilości 20l akwarium 300l .NO2 w akwarium 0,05

podmiana wygląda tak że spuszczam ok 20l, potem leje 10 l wody a za ok 2h kolejne - wodę leję prosto z kranu, zimną w ciągu tych 2 h filtr napowietrza mi zbiornik

co do zbijania N03 to parę dni temu zakupiłem 20 szt moczarki i pływa sobie po tafli wody, bez niej N03 było blisko 40 tak wiec myślę że w parę dni zejdę do ok 10

P.S odkąd mam moczarkę w akwa to moja szyba przednia wygląda jakbym ją wyczyścił dziś, a robiłem to chyba 5 dni temu :) ( moczarka oczywiście zastałą zakupiona w celu wybicia N03, średnio mi się podoba ona taka pływająca więc za jakiś czas wyleci ze zbiornika)

deccorativo - chodzi o miasto oświęcim

dzwoniłem do wodociągów obecnie waha się to 20-23 w moim ujęciu, w drugim jest ok 60

Edytowane przez MDRAGON87
Opublikowano (edytowane)

Zrób raz a porządnie jedną 30-40% podmiankę a dzień później zrób pomiar NO3 w zbiorniku...

Poczytaj też o ustrojstwie do nalewania kranówy 

No i kończymy z OT bo nas za chwilę moderatorzy pogonią ;) 

34 minuty temu, MDRAGON87 napisał:

dzwoniłem do wodociągów obecnie waha się to 20-23 w moim ujęciu, w drugim jest ok 60

W takim razie powinno działać purolite więc bierz się do roboty :) 

Edytowane przez egon44
  • Dziękuję 1
Opublikowano

To masz wodę z SUW Zasole.

To bardzo nowoczesna stacja uzdatniania wody - stosuje już nie chlor gazowy a dwutlenek chloru - taka zołza chlorowa co działa  przez wiele tygodni wybijając bakterie co do nogi.

Poprawili też jak widać poziom NO3 bo był niemal 8ppm a jak podajesz jest 1ppm.

Moim zdaniem nawet przy tak upierdliwym systemie codziennych podmian!!!! :o narobisz się a efekt końcowy kiepski - nadal masz NO3 -20-30ppm co moim zdaniem jest zbyt wysokim poziomem dla ryb i moim zdaniem masz przekroczony poziom szkodliwości azotanów  dla ryb.

Rozumiem więc chęć zastosowania Purolite A520E - to dobry ruch.

Zacząłbym jednak od zbudowania ustrojstwa wersja I  bo węgiel aktywny usuwa dwutlenek chloru  a także metale ciężkie , pestycydy, detergenty i wiele innych szkodliwych substancji a to na prawdę proste ustrojstwo jest.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dziś zamawiam puriote, wsadzę go do 4 pończoch i przysypię ceramiką. Co do podmian fakt są upierdliwe i dlatego coś kombinuję aby wystarczyło podmienić z 2 wiadra raz w tygodniu. A czy zastosowanie uzdatnicza do wody zda egzamin np http://allegro.pl/tetra-aqua-safe-100ml-uzdatniacz-wody-do-akwarium-i6676716514.html

zdecydowanie wolę opcję uzdatniacza niż budowanie tego ustrojstwa. Pozdrawiam

Opublikowano
49 minut temu, MDRAGON87 napisał:

Dziś zamawiam puriote, wsadzę go do 4 pończoch i przysypię ceramiką. Co do podmian fakt są upierdliwe i dlatego coś kombinuję aby wystarczyło podmienić z 2 wiadra raz w tygodniu. A czy zastosowanie uzdatnicza do wody zda egzamin np http://allegro.pl/tetra-aqua-safe-100ml-uzdatniacz-wody-do-akwarium-i6676716514.html

zdecydowanie wolę opcję uzdatniacza niż budowanie tego ustrojstwa. Pozdrawiam

witam ja na twoim miejscu tej tetry nie używał sam na początku robiłem błąd bo tańsza .lepiej SEACHEM PRIME ,u mnie się sprawdza idealnie najlepiej dla ciebie to zbudować ustrojstwo tak jak polecił kolega deccorativo słuchaj się doświadczonych akwarystów malawi 

http://www.seachem.com/prime.php

Opublikowano

Z tego co czytam opisy to żaden z chemicznych uzdatniaczy nawet Prime nie usuwa dwutlenku chloru a właśnie taki rodzaj chloru do zabijania bakterii ma autor w swoim kranie , ale jak ktoś nie może żyć bez noszenia codziennie po kilka kubłów wody i rozlewać po podłodze to jego zdecydowana wola - niech kubłuje.

Już widać że za mało kubłuje , a ryby rosną:D i się mnożą :D.

Opublikowano
26 minut temu, MDRAGON87 napisał:

Dam znać jak działa

Jak zrobisz dobrze to będzie działał. Jak nie zda egzaminu to nawet nie pisz tylko kombinuj, aż zatrybi. Wiele osób, w tym ja mamy dowody że działa w kubełku ;)

Opublikowano (edytowane)

Trochę źle się wyraziłem - musi działać :)

Mam jeszcze pyt bo nie wiem czy dam cały litr, obawiam się trochę o wyhamowanie mojego unimaxa 250, tak więc czy jak otworzę ten woreczek z puriote to mogę go przechowywać np w szafce ?

Edytowane przez MDRAGON87
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor żywicy. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie... EDIT2: Po kilku godzinach w solance przesypałem połowę do drugiej skarpety (luźniejsze upakowanie żywicy) i po wypłukaniu, obie skarpety do filtra. Już działa. Subtelne żółtawe zabarwienie widoczne po długości zbiornika zniknęło po 12 h. Zakładam, że przepływ przez żywicę był za słaby. Stężona solanka po regeneracji - prawie czysta. Przy wydajnej filtracji (fluidyzator K1 40l z gąbką 30ppi na pompie) - ta różnica w zabarwieniu to jedyny benefit stosowania tej żywicy. Woda nie jest bardziej klarowna niż bez.
    • Zgadza się, ale w czasie regeneracji żywica oddaje też zgromadzonym w niej brud. Założeniem podwójnej regeneracji było to, że za pierwszym razem żywica oddaje większość brudu i podlega regeneracji, a druga tura miała skupiać się już tylko na regeneracji 🙂 Ale tak jak już pisałem żadna ze stosowanych przeze mnie metod regeneracji nie dawała jakichś spektakularnych różnic więc stosowałem je naprzemiennie. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.