Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, MDRAGON87 napisał:

Witam,

Posiadam kubeł unimax 250 , czy puriote dać do 2 kosza od góry zaraz za gąbką czy może niżej pod ceramiką? Ile tego dać? ( akwarium 300l przerybione) NO3 na poziome 40. Ile czasu ta żywica działa? w tym temacie są spore rozbieżności w tej kwestii:)

Osobiście purolite (starczy Tobie jedno opakowanie z aukcji do której podałeś link) podzielił bym po równo do 4-6 szt rajstop(pończochy moim zdaniem bardziej się kurczą) i włożył je do dwóch środkowych koszy(z czterech możliwych jeśli się nie mylę) cieniutką warstwą na całej powierzchni kosza dodatkowo zabezpieczając to siatką ogrodniczą w celu nie wypływania i przemieszczania się rajstop a potem przysypał bym to ceramiką...

Opisałem to w tym poście jak zrobiłem u siebie bo miałem problemy z wypływającymi rajstopami i w efekcie nie działającym złożem... 

Jakimi testami robisz pomiar NO3?

Jak kropelkowymi JBL to ok...

Ale zmierz też poziom NO3 w kranie i podaj wynik...

18 godzin temu, MDRAGON87 napisał:

Ile czasu ta żywica działa? w tym temacie są spore rozbieżności w tej kwestii:)

Trudno stwierdzić ile czasu działa żywica bo mnie najdłużej działała 99dni... Innym osobom dużo krócej a niektórym z forum przestaje działać po paru dniach...

Poczytaj post nr. 203 gdzie koledzy podejrzewają że żywica nie działa w zbyt wysokim poziomie siarczanów w wodzie...Ale już uprzedził mnie @deccorativo ;) 

14 godzin temu, MDRAGON87 napisał:

Nowy puriote mam wymoczyć w roztworze soli ?

Ja posiadam purolite w dwóch kubełkach w osobnych zbiornikach...

Jedno złoże formatowałem,a drugie nie...

Oba działają...

23 minuty temu, MDRAGON87 napisał:

A próbował ktoś to wsadzić tylko do akwarium np przy wylocie filtra? Wiem że woda będzie opływała złoże ale dzięki temu że to będzie w akwarium woreczek często będzie można ugniatać tak aby "świeże" granulki zawsze były na wierzchu.

Moim zdaniem kiepski pomysł...Za dużo kombinujesz :) 

Jak dobrze ułożysz purolite w koszach z kubełka to nic nie musisz ugniatać ;) 

No i najważniejsza sprawa to zanim włożysz purolite do kubełka to musisz mieć jak najniższy poziom NO3 w zbiorniku(najlepiej zrób 50%podmiankę i dla pewności zmierz dzień po jego poziom) bo inaczej szybko się zapcha i nie będzie długo działać...

Opublikowano (edytowane)

Dziś robiłem testy (jbl kropelkowe) i wyszło mi że w kranie mam ok 1 ( test robiłem na zimnej wodzie), kiedyś jak sprawdzałem to wyszło mi tak samo, a w akwarium 20-30. Co do podmian to obecnie robię je codziennie w ilości 20l akwarium 300l .NO2 w akwarium 0,05

podmiana wygląda tak że spuszczam ok 20l, potem leje 10 l wody a za ok 2h kolejne - wodę leję prosto z kranu, zimną w ciągu tych 2 h filtr napowietrza mi zbiornik

co do zbijania N03 to parę dni temu zakupiłem 20 szt moczarki i pływa sobie po tafli wody, bez niej N03 było blisko 40 tak wiec myślę że w parę dni zejdę do ok 10

P.S odkąd mam moczarkę w akwa to moja szyba przednia wygląda jakbym ją wyczyścił dziś, a robiłem to chyba 5 dni temu :) ( moczarka oczywiście zastałą zakupiona w celu wybicia N03, średnio mi się podoba ona taka pływająca więc za jakiś czas wyleci ze zbiornika)

deccorativo - chodzi o miasto oświęcim

dzwoniłem do wodociągów obecnie waha się to 20-23 w moim ujęciu, w drugim jest ok 60

Edytowane przez MDRAGON87
Opublikowano (edytowane)

Zrób raz a porządnie jedną 30-40% podmiankę a dzień później zrób pomiar NO3 w zbiorniku...

Poczytaj też o ustrojstwie do nalewania kranówy 

No i kończymy z OT bo nas za chwilę moderatorzy pogonią ;) 

34 minuty temu, MDRAGON87 napisał:

dzwoniłem do wodociągów obecnie waha się to 20-23 w moim ujęciu, w drugim jest ok 60

W takim razie powinno działać purolite więc bierz się do roboty :) 

Edytowane przez egon44
  • Dziękuję 1
Opublikowano

To masz wodę z SUW Zasole.

To bardzo nowoczesna stacja uzdatniania wody - stosuje już nie chlor gazowy a dwutlenek chloru - taka zołza chlorowa co działa  przez wiele tygodni wybijając bakterie co do nogi.

Poprawili też jak widać poziom NO3 bo był niemal 8ppm a jak podajesz jest 1ppm.

Moim zdaniem nawet przy tak upierdliwym systemie codziennych podmian!!!! :o narobisz się a efekt końcowy kiepski - nadal masz NO3 -20-30ppm co moim zdaniem jest zbyt wysokim poziomem dla ryb i moim zdaniem masz przekroczony poziom szkodliwości azotanów  dla ryb.

Rozumiem więc chęć zastosowania Purolite A520E - to dobry ruch.

Zacząłbym jednak od zbudowania ustrojstwa wersja I  bo węgiel aktywny usuwa dwutlenek chloru  a także metale ciężkie , pestycydy, detergenty i wiele innych szkodliwych substancji a to na prawdę proste ustrojstwo jest.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dziś zamawiam puriote, wsadzę go do 4 pończoch i przysypię ceramiką. Co do podmian fakt są upierdliwe i dlatego coś kombinuję aby wystarczyło podmienić z 2 wiadra raz w tygodniu. A czy zastosowanie uzdatnicza do wody zda egzamin np http://allegro.pl/tetra-aqua-safe-100ml-uzdatniacz-wody-do-akwarium-i6676716514.html

zdecydowanie wolę opcję uzdatniacza niż budowanie tego ustrojstwa. Pozdrawiam

Opublikowano
49 minut temu, MDRAGON87 napisał:

Dziś zamawiam puriote, wsadzę go do 4 pończoch i przysypię ceramiką. Co do podmian fakt są upierdliwe i dlatego coś kombinuję aby wystarczyło podmienić z 2 wiadra raz w tygodniu. A czy zastosowanie uzdatnicza do wody zda egzamin np http://allegro.pl/tetra-aqua-safe-100ml-uzdatniacz-wody-do-akwarium-i6676716514.html

zdecydowanie wolę opcję uzdatniacza niż budowanie tego ustrojstwa. Pozdrawiam

witam ja na twoim miejscu tej tetry nie używał sam na początku robiłem błąd bo tańsza .lepiej SEACHEM PRIME ,u mnie się sprawdza idealnie najlepiej dla ciebie to zbudować ustrojstwo tak jak polecił kolega deccorativo słuchaj się doświadczonych akwarystów malawi 

http://www.seachem.com/prime.php

Opublikowano

Z tego co czytam opisy to żaden z chemicznych uzdatniaczy nawet Prime nie usuwa dwutlenku chloru a właśnie taki rodzaj chloru do zabijania bakterii ma autor w swoim kranie , ale jak ktoś nie może żyć bez noszenia codziennie po kilka kubłów wody i rozlewać po podłodze to jego zdecydowana wola - niech kubłuje.

Już widać że za mało kubłuje , a ryby rosną:D i się mnożą :D.

Opublikowano
26 minut temu, MDRAGON87 napisał:

Dam znać jak działa

Jak zrobisz dobrze to będzie działał. Jak nie zda egzaminu to nawet nie pisz tylko kombinuj, aż zatrybi. Wiele osób, w tym ja mamy dowody że działa w kubełku ;)

Opublikowano (edytowane)

Trochę źle się wyraziłem - musi działać :)

Mam jeszcze pyt bo nie wiem czy dam cały litr, obawiam się trochę o wyhamowanie mojego unimaxa 250, tak więc czy jak otworzę ten woreczek z puriote to mogę go przechowywać np w szafce ?

Edytowane przez MDRAGON87
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
    • Gdziekolwiek kupisz to upewnij się , że ten rozmiar akwa nie jest produktem firmy Wromak ( z Wrocławia).  To ich akwaria "słynęły" z tego , że po prostu pękały.  Przyczyną nie była zbyt cienka grubość szyb bo była akurat zgodna z normami ( znajdziesz w necie) , ale przyczyną były źle wykonane wzmocnienia wzdłużne i źle montowane. Firma dostawała setki ( w owym czasie) monitów ale nie brała ich chyba pod uwagę bo ich akwa wtedy dalej pękały.  Też tego doświadczyłem tyle , że mi w nocy pękło samo wzmocnienie wzdłużne. Takiego hałasu długo się nie zapomina. A żeby było śmieszniej to wiele awarii tego typu odbywa się w nocy:) . W Szczecinie masz super fachowca  @przemek wieczorek.  Nie wiem jak teraz z nim jest jeżeli chodzi o kontakt. Ale fachowiec super. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.