Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Agnieszko czy regeneracja złoża jest uzależniona od tego kto jakie miał stężenie NO3 przed włożenie purolite? Np: jeśli ktoś ma 50 NO3 to szybciej mu się zapcha purolite?

Może i Agnieszką nie jestem ale odpowiem. Oczywiście tak. Jeżeli np. 1l purolite pochłania 30mg/l z 300l litrów w obiegu a w innym przypadku 20mg/l z 300litrów to oczywistym jest, że w pierwszym przypadku zapcha się szybciej ale czy będziesz to w stanie zaobserwować? Wątpię.

Natomiast jeżeli 1l purolite pochłania 30mg/l z 300litrów wody a w drugim przypadku 30mg/l z 800 litrów wody to tutaj zdecydowanie starczy na krócej i to już będzie widać wyraźnie.

Im wyższe stężenie początkowe mg/l tym krócej będzie działał purolite. U mnie przy 576l akwarium i stężeniu początkowym 20mg/l NO3 purolite działał bez zarzutu ponad 3 miesiące ale regenerowałem mimo stałego poziomu NO3 ~ 5mg/l. Regenerowałem żeby sprawdzić, czy można to zrobić w garnku z purolite w pończosze i stwierdzam, że MOŻNA.

• Dziękuję 4
Opublikowano

Bardzo ciekawy pomysł, fajnie ze działa, w najbliższych dniach postaram się zrobić i u siebie w biologu skarpete z purolite :D

Pytanie mam tylko jakiej soli uzywacie do regeneracji??

Opublikowano

sól można kupić w mniejszych opakowaniach po 1-1,5kg w tesco czy auchan np. http://www.auchandirect.pl/auchan-warszawa/pl/auchan-sol-do-zmywarek/p-99904935

od początku regeneruję "w garze", ostatnio jednak zauważyłem, że dobry rezultat daje :

dla 1l purolite roztwór 2l wody, do tego wsypujemy 200g soli (do zmywarek albo chlorku sodu cz.d.a) wodę grzejemy do momentu przed zagotowaniem, wrzucamy purolite i wyłączamy palnik kuchenki, teraz zostawiam to na 40 min mieszając co jakiś czas ..

powtarzam powyższy krok jeszcze raz

potem płukanie w czystej wodzie przez 15 min i do akwarium ..

w zeszłym tygodniu przy płukaniu po 4 tygodniach pracy w zbiorniku po pierwszym gotowaniu woda była barwy herbaty siekiery lub bardzo ciemnego piwa przy drugim już delikatnej herbatki / piwa pils ..

zauważyłem, że przy regeneracji w wysokiej temperaturze złoże oddaje do wody znacznie więcej zabarwienia

pierwsze razy regenerowałem złoże w ciepłej wodzie z kranu - kolor wody zawsze był "delikatna herbatka / pils" ..

Opublikowano
sól można kupić w mniejszych opakowaniach po 1-1,5kg w tesco czy auchan np. http://www.auchandirect.pl/auchan-warszawa/pl/auchan-sol-do-zmywarek/p-99904935

od początku regeneruję "w garze", ostatnio jednak zauważyłem, że dobry rezultat daje :

dla 1l purolite roztwór 2l wody, do tego wsypujemy 200g soli (do zmywarek albo chlorku sodu cz.d.a) wodę grzejemy do momentu przed zagotowaniem, wrzucamy purolite i wyłączamy palnik kuchenki, teraz zostawiam to na 40 min mieszając co jakiś czas ..

powtarzam powyższy krok jeszcze raz

potem płukanie w czystej wodzie przez 15 min i do akwarium ..

w zeszłym tygodniu przy płukaniu po 4 tygodniach pracy w zbiorniku po pierwszym gotowaniu woda była barwy herbaty siekiery lub bardzo ciemnego piwa przy drugim już delikatnej herbatki / piwa pils ..

zauważyłem, że przy regeneracji w wysokiej temperaturze złoże oddaje do wody znacznie więcej zabarwienia

pierwsze razy regenerowałem złoże w ciepłej wodzie z kranu - kolor wody zawsze był "delikatna herbatka / pils" ..

A czy takie podgrzewanie nie ma zgubnego wpływu na Purolite?

Opublikowano

dlatego wyłączam wodę przed zagotowaniem i wyłączam palnik jak wrzucam purolite, wg karty katalogowej może pracować do 100 stopni C, woda przed zagotowaniem ma 80-90 stopni

• Dziękuję 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.