Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co zdecydowała, że przeprowadziłeś regenerację ? NO3 się podniosło czy były jakieś inne objawy?

NO3 było niezmiennie na niskim poziomie między 5 a 10mg/l, ale wyciągałem złoże bo przepływ spadł i stwierdziłem, że pomoczę w solance. Po 3 miesiącach purolite był już ciemny a regeneracje przeprowadziłem w sumie w celu eksperymentu czy zwykłe moczenie w garnku załatwi sprawę tak samo jak regeneracja pod ciśnieniem.

• Dziękuję 1
Opublikowano
W sumie dobrze gadasz,też mnie to zastanawiało po co wstępnie formatować nowe złoże...

Tak samo zrobiła suricade i jak widać działa doskonale,nawet bez wstępnego formatowania...

A mnie zastanawia dlaczego Polak musi zrobić inaczej jak wymaga tego producent Purolite.

Odpowiedz więc jest prosta - bo tak wymaga Purolite a producent tego innego chińskiego PA202 tego nie wymaga bo to jest już inna żywica na azotany - po tym pH to widać.

Dlaczego wymieniasz olej w samochodzie jak wymaga tego producent samochodu - przecież widać że działa doskonale nawet bez wymiany oleju:( a samochód jedzie:rolleyes:

Nie wiem po co Purolite dał takie wymaganie ale wiem że nie po to by dawać zbędne utrudnienia użytkownikowi.

Formatowanie wstępne Purolite robiłem zawsze a było to wiele razy i jakoś nie jest to trudne. Siup do gara z solanką 20minut i wypłukać 2x

Nie wiem po co producent tego wymaga ale zauważyłem za każdym razem że podczas formatowania wstępnego złoże wydziela bardzo ostrą woń nie podobną w zapachu do niczego mi znanego a to zawsze mnie niepokoi. Wylatują też te 3% drobinek poniżej 0,3mm czyli pył które Agnieszce poszły w baniak. Przy pierwszej i następnych regeneracjach tej woni już nie ma.

Sorry za OT bo to nie jest przedmiotem tematu Agnieszki ale każdemu nowemu użytkownikowi Purolite A520E do zastanowienia.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja swój jak był nowy wsypałem do tych puszek 0.7l ;) i wodą z kranu płukałem aż leciała czysta woda. Fakt, że sporo białego pyłu wyleciało ale po włożeniu do akwarium nie zanotowałem żadnych negatywnych objawów. Oczywiście zrobiłem to bo pytałem Stana na priv i pisał, że robił to samo.

Opublikowano

W piątek zamierzam przetestować 0,5l purolite a520e w kuble i w związku z tym mam pytanie: w czym to najlepiej umieścić?

Wiem, że było już kilka propozycji ale jakbyście mogli podsumować albo zasugerować :)

Opublikowano
W piątek zamierzam przetestować 0,5l purolite a520e w kuble i w związku z tym mam pytanie: w czym to najlepiej umieścić?

Wiem, że było już kilka propozycji ale jakbyście mogli podsumować albo zasugerować :)

Chyba najlepszym sposobem będzie umieszczenie purolite w pończosze tak samo jak to zrobiła koleżanka suricade,możesz też użyć kratki w pończosze o której pisał Jargos ...

Ważne żebyś rozłożył w koszyku jak najcieńszą warstwę purolite,żeby woda swobodnie przez niego przeplywała...

Dziś mi przyszła przesyłka z purolite,więc dopiero jutro zaczynam test w swoim kubełku...

Wpierw myślałem nad kratką w pończosze,ale ze względu na koszyki w moim kubełku http://aquapond.cluster010.ovh.net/fotkiallegro/midikani_wklady_kpl muszę postawić na opcję z samą pończochą bez kratki...

Opublikowano

Czyli mam rozłożyć purolite na całej powierzchni koszyka? I najlepiej zastosować pojedynczą czy podwójną pończoche(rozumiem że chodzi o taką najzwyklejszą)?

Opublikowano
Czyli mam rozłożyć purolite na całej powierzchni koszyka?

Tak na całej powierzchni kosza,w jak najcieńszej warstwie(grubości) żeby woda przez niego swobodnie przepływała...

I najlepiej zastosować pojedynczą czy podwójną pończoche(rozumiem że chodzi o taką najzwyklejszą)?
Pojedyncza pończocha starczy,taka najzwyklejsza oczywiście nowa ;)...

Tak więc i Ja dziś włożyłem purolite do kubełka...

0,5l dałem do dwóch pończoch,i rozłożyłem je na całej powierzchni kosza...

Grubość warstwy miedzy 1-1,5 cm...

Przy pierwszym wsadzaniu kosza do kubełka (pończochy wcześniej namoczone z purolite,oraz ułożone na całej powierzchni kosza)nabrały powietrza i uniosły się na wodzie jak balon :D,mimo ostrożnego powolnego wkładania...

Tak więc po ponownym wyjęciu kosza i poprawieniu pończoch zrobiłem to samo co koleżanka suricade,czyli pończochy przysypałem z góry ceramiką,i przy następny wkładaniu kosza już wszystko było ok...

Dokładnie o 11 uruchomiłem kubełka,ale przedtem wcześniej zrobiłem pomiary wody(mimo sceptycznego nastawienia innych testem Zooleka ;)...

Oto wynik przed zabawą z purolite-

PH-7.8

NO2-0,025

NO3-miedzy 30-40

O 14 zrobiłem kolejny test tym razem z purolite w kubełku...Trzy godziny później wyniki są takie-

PH-7,8

NO2-0,025

NO3-20

Wiec coś się zaczyna dziać...Następne testy przeprowadzę jutro po pracy około 11...

• Dziękuję 2
Opublikowano

Dzisiejszy pomiar-

NO3-10

Nie wiem czy to jakaś iluzja itd ;),ale również zauważyłem że jest znaczna poprawa w klarowności wody...

• Dziękuję 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.