geralt Opublikowano 11 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Proszę o pilną radę. Po czyszczeniu kubełka mam wyciek spod uszczelki głowicy, więc musiałem wyłączyć filtr. Uszczelkę kupię dopiero jutro. Czy mam wylać wodę z filtra czy ją zostawić? Co będzie lepsze dla bakterii? 12 godzin bez przepływu
mareckee Opublikowano 12 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Jak zalałeś wodą z akwarium to zostaw filtr zalany tą wodą i filtr niech będzie otwarty
deccorativo Opublikowano 12 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 12 Grudnia 2017 A podobno przeciekające Eheimy to wymysł Panów z zoologa i nie ma prawa się zdarzyć. Jak zrobisz jak radzi kolega to może stać bez strachu o biologię. Zanim założysz nową uszczelkę posmaruj wszystkie smarem silikonowym albo chociaż wazeliną.
wojtekr Opublikowano 12 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Patrzcie jaki pamietliwy? Jezeli to wyciek po czyszczeniu, to pewnie został złe złożony albo coś wpadło w uszczelkę. Albo obrosła kamieniem. Zrób jak suderuje @deccorativo, powinno być OK. 1
geralt Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor #5 Opublikowano 12 Grudnia 2017 13 godzin temu, mareckee napisał: Jak zalałeś wodą z akwarium to zostaw filtr zalany tą wodą i filtr niech będzie otwarty Tak, też zrobiłem. 7 godzin temu, deccorativo napisał: A podobno przeciekające Eheimy to wymysł Panów z zoologa i nie ma prawa się zdarzyć. Jak zrobisz jak radzi kolega to może stać bez strachu o biologię. Zanim założysz nową uszczelkę posmaruj wszystkie smarem silikonowym albo chociaż wazeliną. Dzisiaj kupiłem nową uszczelkę oczywiście posmarowałem smarem silikonowym. Stara uszczelka wytrzymała 8 lat, więc narzekać nie powinienem. Stara uszczelka mocno stwardniała i po złożeniu już tak nie trzymała. Tą starą doświadczalnie odwróciłem do góry nogami i też trzymała, ale wolałem wymienić na nową.
Rekomendowane odpowiedzi